Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holčičky ![]()
nevím ani jak začít.Stalo se nám to největší utrpení,které život může přinést.Jsem v 8měsíci těh.na miminko jsme se strašně těšili,celé těhotenství probíhalo bez problému,minulý týden se na ultrazvuku objevil problém u miminka s ledvinou, tak nás poslal doktor na speciální vyšetření k Apolináři,byl to strašný šok,ale to jsem netušili že tohle peklo teprve začíná.NAšli miminku poškození mozku,srdce,atypické držení ruky
poslali mě na odběr pupečníkovy krve,včera jsem byli u genetika.Genetické testy potvrdily vzácný syndrom Edwardsův poškození 18chromozumu.To procento je 1% a my se do něj dostali,prý je to strašná náhoda,můj život se změnil v takovou bolest,že dýchat je pro mě bolestivé.Miminko musím donosit do termínu 27*března,neboť se doktoři obávají o můj zdravotní stav.Miminko cítím jak se hýbe a vím, že když se narodí umře,umře za minutu za den,za měsíc,je totakové poškození,tak závažné,že 10% miminek se dožije do 6měsíců.Jak s tímhle může člověk bojovat,jak má žít dál každý den se probouzím a říkám si tohle přece nemůže být pravda, ale potom otupělém pocitu pochopím, že tohle se stalo nám s přítelem a nic na světě a nikdo nemá tu moc to změnit
Přeji všem těhulkám,maminkám všem hrozně moc zdravíčka to je to nejdůležitější a nádherné prožité chvilky s miminkama.Děkuji za to,že jsem se mohla vyplakat a vypsat.
Katty,
strašně moc a tebe myslím a v duchu jsem s tebou.
Peta
Ahoj Katty,
nevím, co napsat. Myslím, že vám oběma nezbývá nic jiného než být teď moc stateční a nějak se s tím smířit. Ono vlastně, jak se smířit? Možná to člověk rozumem pochopí, ale v srdci zůstane strašná bolest a taková černá díra, kterou bude těžké zaplnit. Ale určitě budete mít později krásné a zdravé děti, které tu prázdnotu vytěsní a už na to nebudete myslet každou minutu, každý den, ale jenom čas od času a jednou to všechno přehluší ta láska k dalším dětem.
Nejsem lékař ani těmto věcem nerozumím, ale když by miminko mělo žít jen krátce, existuje u tohoto postižení možnost darovat orgán? (Pokud je nějaký zdravý?) Je to asi nesmysl, ale třeba by byla možnost zachránit jiné, cizí dítě, které by pak aspoň ve skrytu duše bylo taky vaše.
Moc si přeji, abych Tě svými slovy ještě nezranila více, ale myslím, že teď musí jít city stranou a bohužel přemýšlet jenom hlavou. Kéž by šlo vaše trápení nějak ukončit nebo aspoň zkrátit.
Míša
To je hrozný
Je mi to moc líto
![]()
Budete si to muset protrpět, pobrečet si. Nic jiného nepomůže. A za nějaký čas bude další mimi, zdravé! To ho samozřejmě nenahradí, ale aspoň přinese nějakou radost.
Je mi to moc líto, buď statečná.
Alenka
Katty, na tohle jsou všechna slova útěchy krátká…
Přeju vám moc moc síly a jak jen to půjde, další těhu a po něm zdravé dítko.
Musíme si vážit toho, co máme..:-/
Opatruj se
Linda
Katty,
je mi moc líto, co vás potkalo. Je to jen chvíle, co se nám narodilo miminko, které tu teď vedle mě spokojeně spinká a ta představa, že bych ho porodila a věděla že umře je děsivá. Je těžké hledat jakákoliv slova útěchy, jen vám přeji, ať ta strašná bolest jednou přejde a můžete se radovat ze zdravého miminka. Život je někdy tak nespravedlivý, že tomu opravdu nerozumím ![]()
Jsem s vámi, držte se.
Berča
Ahojky Katty ,vůbec nevím co říct,slova utěchy nepomohou.Je mi moc líto co Vás s přítelem potkalo vůbec si neumím představit být v tvé kůži.Člověk se věčně zabývá malichernostmi a jsou daleko podstatnější věci ,pro mámu je to dítě .Já ti jen můžu popřát hodně sil to všechno překonat a snad aby BŮH dal a časem jste měli zdravé miminko.A i přesto si dovolím poslat tvému miminku pohlazení.Moc se opatruj a budu ti držet palečky .Majdalenka
Katty, to je mi strašne ľúto. Neexistujú slová útechy nad tým,čo prežívaš. Je to ťažké zmieriť sa s tým. Len čas vylieči. Viem, čo to je stratiť dieťatko. Ja som ho stratila v 5 mesiaci tehotenstva. Takisto nám zistili chromozomálnu vadu, a to Down syndrom, ktorý nie je už taký vzácny ako Edward s., navyše maličké malo i defekty, ktoré boli nezlúčiteľné zo životom. A tak som musela podstúpiť interupciu. (čo v mojom prípade bolo vyvolanie porodu v tom 5 mesiaci) .Je to veľká psychická bolesť stratiť človiečika, na ktorého sa s partnerom tešíte. I ja som sa stále pýtala prečo? Tešila som sa, dodržiavala poctivo životosprávu a predsa sa to stalo. Pátrala som stále po príčine. Ale tú nikto nevie. Jednoducha „blbá“ náhoda. Viem, že je to ťažké. Musíš ale veriť, že sa to už nebude opakovať. Ja som sa po 3 mesiacoch po inter. pokúsila o dieťatko a výsledok vidíš.
Prajem hodne sily a zdravia. Pa.
Ivana
http://lilypie.com/…131/EL5y.jpg
Katty- teda teď přes slzy nevidím, musíš-te být moc silný a říkat si, že prostě tomu tak život chtěl, abyste i tak poznali své miminko a byť jen na malinkou chviličku mu dali svou lásku:-)
Bude to neskutečně těžký, ale asi diagnozu nijak nikdo neovlivní nevím co by ti k tomu člověk laik měl víc říct jen držte se.
Jen jediné co bych tedy trošku s odstupem mohla říct, že je neuvěřitelné, že na to přišli až takhle pozdě a že se nemohlo zasáhnout mnohem dřív:-( V dnešní době ultrazvuků a všech možných vyšetření:-((
Budu na vás moc myslet a jak psala Alenka neboj přijde brzo určitě další zdravé miminko, které vám vynahradí všechen ten smutek:-)
Posílám ti velikánské obejmutí a buď statečná H+L:-)
Ahoj Katty,
je mi to moc líto, je to opravdu strašné, jak se může život během chvilinky změnit…Moc tě obdivuji za to, že jsi o svém trápení měla sílu napsat. Ach jo, koulí se mi slzy jako hrachy, ani nevidím co píšu…Chci jenom aby jsi veděla, že na tebe myslíme, musíš teď být statečná, za nějakou dobu se určitě zase pokusíte o miminko. Velice těžko se radí, je to těžké a stejně kdo to nezažil, tak to nemůže úplně pochopit…Ale držíme palce ať to překonáte a další těhotenství je vpořádku. Moc tě zdravím, opatruj se Justula
Katty,
držte se, máte naši podporu. Moc na vás myslíme… Je zbytečné psát cokoliv… I když si myslím, že se dokážu vcítit do tebe a cítit tu strašnou bolest, určitě je to slabý odvar toho, co zažíváte vy a především TY!!!
Mirka
Ivannko to je mi také moc moc líto, děkuji za slova podpory i ty mají léčivou moc, ty a tvé miminko je důkazem, že i když člověk něco jednou ztratí musí vydržet bojovat a příště se to povede. Přeji Ti strašně strašně moc šťastných chvilek s mimískem z celého svého bolavého srdíčka
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.