Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Ráda bych se zeptala maminek nespavých miminek. Naše Bára nedávno ukončila třetí měsíc. Od počátku byla velmi uplakané dítě, v podstatě první měsíc byla jen u prsu nebo brečela a ve slabých chvilkách spala. Během třetího měsíce se to začalo zlepšovat, najeli jsme po večerech na přesné rituály - koupání, masáž, kojení, písnička, uložení a k našemu milému překvapení si dítko dopracovalo ke spánkovému režimu cca 5,4,3 hodiny, což jsme brali za velký úspěch. Usínala již bez pláče a ani v noci neřvala, jen se vzbudila na kojení a pak téměř hned usnula. Je to asi tak 10 dní, co se vše vrátilo do starých kolejí jako v šestinedělí, tzn. přes den časté pláče, což by člověk vydržel, ale v noci naprostá tragedie, večer nemůže usnout (chodí kolem 20hod) a propuká záchvatům, pak usne a spí do půlnoci a pak se budí co dvě hodiny a zase pláče… Přitom si nejsem vědoma, že bychom něco změnili. Zkoušela jsem dát Nutrilon (chtěla jsem eliminovat, že mám třeba již málo nebo řídké mléko), ale bez efektu.. Máte někdo podobnou zkušenost? Mám zkusit ještě třeba zavinovat? (zdá se mi, jestli na to není už stará).. Nechodí třeba spát brzo? Ještě podotýkám, že ani přes den toho moc nenaspí, max. 3 hodiny.. Děkuji předem všem za jakýkoliv příspěvek.
Ahoj.
u nás to bylo tak že první tři měsíce měl Michal prdíky… ve dne řval, neustále jsme nosili, když neřval brala jsem to jako velký dar:o) no jak píšeš dny se daly přežít… usínání sám v postýlce…neexistovalo… byl hodně blicí, a jak tam chvilku brečel tak doblindil sebe i postýlku,,,, takže jsme museli dávat do postýlky spícího… jo přes den toho naspal tak 4 hodiny - v těch třec h měsících (ted v roce taky:o))) ale pořád se to dalo.
v noci - usínal kolem 23-24 hodiny - vzudil se 1× za noc - kolem 3-4 ranní a 2 hodiny jsme přebalovali, kojili , masírovali, a řvali… než zase usnul.....
Po třetím měsíci se zlepšilo to, že ho přestalo trápit bříško, proto i ty dvouhodinový noční mejdla skončily prostě tím, že jsme ho odstěhovali k sobě do pokojíčku a když si milé dítko chtělo ve 2 nebo veš 3 povídat, tak jsem udělala všechno aby byl zaopatřený, nechala jsem mu jemné světlo a šla spát… dítko brebentilo a za chvilku uslo…bylo to super… Jo nikdy jsem ho tam nenechala řvát… na to mi připadal malinkatej…
ale to večerní usínání se stal horor… asi dvouměsíční… ale regulérni… skončilo to tak, že jsem chodila po bytě (běžně tak od 21-22 nebo 23) s dítkem v šátku a kojila a modlila se ať už usne…pak opatrný přesun do postýlky:o) byl to záhul ale skončilo to. Samo od sebe. cca od 5ti usnul okolo 20 u koja a od 9ti měsíců sám bez koja (do těch 10 měsíců kdy jsem kojila se v noci často budil ale stačilo si cucnout a spal dál… kojené děti to většinou tak dělají. pak se sám odstavil a od vánoc spí celou noc os 20-7 + 1× za den 3-4 hodinový spánek… de facto toho naspí daleko víc než když mu byly 3 měsíce.....
Takže neboj ono se to upraví…doporučuju rituály… hlavně u večerního uspávání nebo ukládání… prostě ať je to furt stejný ať jeden den nezkoušíte něco jinýho než den předchozí
A pak taky přeju pevné nervy… Jinak svazovnání u nás bylo aktuální tak první 2 měsíce, pak nemělo význam, jelikož se vykroutil… a stejně mi nepřipadlo že nám to nějak pomohlo.
Tak a je z toho román:o)
Bramburku, moje holky to mely taky tak - s tim rozdilem, ze do ctyr mesicu byly hodne a spinaly celou noc.
Od zhruba ctyr mesicu nastalo nocni buzeni… Mam dojem, ze je to tim, ze miminka poberou kousek rozumu a zjisti, ze nocni gablik je prima vec - takze provozuji nocni vyjidani lednicky v kojo verzi… Nam pomohlo uplne stopnout nocni kojo - od te doby zase obe spinkaji celou noc. a na kojeni pres den to nemelo vliv.
L.
Brambůrku , u naší první dcery to bylo stejné jako u vás: kolem 8 týdnů se spaní stabilizovalo s jedním nočním kojením, nezřídka prospala celou noc. Kolem 4. měsíce jsem začala fungovat jako noční bufet + přebalování, protože když 6× za noc jedla, jedna plína to neunesla
Asi po dvou měsících, kdy už jsem z toho byla totálně KO, jsme začali odnaučovat noční kojo. Nedostala prso dříve než 4 hodiny po posledním jídle. Najednou se ukázalo, že jí noční jídlo vůbec neschází a po 2 nocích začala spinkat až do rána bez jídla! Stálo to sice spoustu nervů, ale jak jsou pak nádherné dny s miminkem, když se člověk vyspí!
Prý se tomu říká separační krize, miminko se potřebuje přesvědčit, že máma je nablízku, proto se pořád budí.
Naší mladší princezně jsou 3 měsíce a 1 týden, spinká v noci obstojně (1-2× kojo, někdy spí celou noc) a já se upřímně už teď hrozím toho budicího období.
Lesino , jak jste odnaučovali noční kojo? Sousedi na vás nevlítli
?
Znáte někoho, komu se tohle buzení vyhnulo?
Holky, ted mam frmol stiham jen obcas nakouknout, jinak si hrajeme s legem - nemuzeme jit ven, Ada ma rymu a zvysenku…
Vic napisu odpoledne az bude spinkat.
L.
Ahoj Lesi:-)
Prosím Tě, jak se vám podařilo stopnout to noční kojení???
Nedáváš nic, nebo nahrazuješ Sunarem, nebo něčím jiným (čajem, dudlíkem…)? Já si nedovedu představit, že bych Marianě nedala prso, natož pak nic!:).
My máme spaní hrozné, budí se á hodinu, někdy i v kratší časový úsek a já jsem úplně ko, tři měsíce jsem se vůbec nevyspala… ![]()
A to jsem si do čtyř měsíců libovala
, jak se Manka budila jen 1-2× za noc na kojení… Pak se to úplně obrátilo, stejně jak Ty říkáš si myslím, že prostě pobrali děťátka víc rozumu a zkouší to na nás… ![]()
Slanka
Ahoj maminy, taky by me zajimalo jak se odnaucuje nocni kojeni a jestli to nema vliv na mnozstvi mleka pres den.
Malej ma skoro 4 mesice a od narozeni se mi budi nekolikrat za noc, po vecernim krmeni vydrzi asi do pulnoci a pak se budi po dvou hodinach a kolem ctvrte rano uz je vyspanej a usne max na hodinu. A to pres den spinka taky moc malo, treba jen hodinu nebo dve. Kdyz nedostane jist hned jak chce tak strasne rve. A to krmim tak po dvou h. nekdy i driv
Jarca+Dominik
Ahoj holky,
tak nam beruska spala krasne cca do peti a pul mesice - ze zacatku se budila 1×, pak 2-3×, no a ted… hruza a bes, i 10× za noc, musim ji mit v posteli a davat prso
No, nevyspala jsem snad porad.. zkuseli jsme zapojit tatku - a vysledek, ze si od 23 do pul druhe do rana hrala ![]()
Radka
Lesino, taky s epřidávám-jak odnaučit noční kojo? pár holek od nás z květňátek to už udělalo a super-děti do týdne spaly celou noc. Jenže ten můj závislák lze sice občas ve dne ošálit čajem nebo nějakou aktivitou, ale v noci jak nedám prso…krize, řve dokud nedostane, párkrát cucne a spí. Hladem to není, měl i Nutrilon a kaše, stejně se budí…já se na to chystám, ale ještě vyčkávám, nějak si nejsem jistá, jestli je to pravé ořechové, je mi jasné, že by pár nocí prořval, a nechcu aby měl nějaké trauma, je dost cíťa…možná to jde u dětí, které nejsou na prsu tak závislé…nevím…
Brambůrko- u nás dost podobné, taky uplakánek od narození, kolem tří měsíců super-budil se jen 3× v noci, od 4.-5. měsíce pozvolné zhoršování, mezi 6.-7. krize-kojo i po hodině, od 7,5-8,5 měsíce zas lepší, kojo jen 3× a poslední dva týdny opět jedem po hodině až dvou…:( neporadím:(
Když spím s malou v jedné místnosti, budí se častěji. Když se odstěhuju ke starší dceři do pokojíku a nechám ji jen s manželem, spí daleko lépe.
Funguje to u vás taky tak nebo je to náhoda? ![]()
Evi, asi to tak je, mimčo cítí mlíko…jenže problém je že já bych Vítka odstěhovat vedle nedokázala, byla byh hodně nesvá… v podstatě i když nadávám, tak nejlíp se stejně cítím když ho mám pěkně u sebe v posteli… ![]()
možná ho časem odstěhuju, ale zatím se sama na to necítím…K.
Kristain, já ji právě ani přímo v posteli nemám, spí vedle v postýlce asi 1m ode mne.
Že by cítila mlíko i na takovou dálku????
Teď spíme zase v jedné místnosti (ne posteli
) a už se budí za noc víckrát, fakt si začínám myslet, že to není náhoda . . .
Evulko, náhoda to asi není. My se s manžou před 14dny odstěhovali na noc do obýváku a od té doby Honzík spí celou noc, max. se vzbudí jednou, cucne si vody a spí dál. Donutilo nás k tomu buzení co hodinu a vydržel třeba tři hodiny řádit. A já se po šestinedělí těšila, až mu bude devět měsíců, že bude krásně spát
Tak snad nám to vydrží.
Celonočnímu spaní zdar!!!
Kuřátko a Honzík
Kuřátko, a obešlo se to bez řevu? Stačilo se odstěhovat a Honzík se polepšil? To by bylo úžasné, kdyby šlo buzení tak „bezhlučně“ odnaučit ![]()
Holky, já myslím, že noční kojení by se do půl roku mimina stopovat nemělo. Alespoň dle odborné literatury dítko do 6 měsíců má nárok na to, mít v noci hlad ( i když chápu, že 8× za noc asi určitě hlad nemá, ale stopnout to úplně…co když vážně mít hlad bude?). takže já jsem do šesti měsíců Vaška prostě kojila co 3 hodiny, a když se budil dřív (a že se budil!), houpala jsem a dudlíkovala. Pravda, nespala jsem. V sedmém měsíci jsme Vaška přestěhovali do samostatné místnosti a budit se nepřestal (ovšem můžeme být výjimka), akorát jsem to měla dál
Rozhodla jsem se kojit pouze 2× za noc, takže jsem 2× kojila a zhruba 6× uspávala jinak. Když mu bylo 9 měsíců, oděhotněla jsem a byla jsem mrtvá i bez nočního buzení. Ano, to teprve byla ta pravá motivace rázně mu to utnout. Když mu bylo 10 měsíců, přestala jsem prostě ze dne na den v noci kojit a nenahradila to ničím. prostě ode dneška se v noci spí, nejí, nepije. Kupodivu nebylo to tak hrozné. Ano, řval. Ale ne nijak dlouho. asi po týdnu přestal protestovat a začal spát. Ne že by se nebudil vůbec, ale co je 1-2 probuzení proti 6-12???? A bylo i dost nocí, kdy se nebudil bůbec. tož tolik od nás.
Makýš a Tygříci (vašek 21m a Jirka 2,5m)