Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky,
tak jsem se rozhodla se Vás zeptat na názor. Máme šesti-týdenní holčičku, která miluje houpání na balonu.Používala jsem ho už v těhotenství, takže malá ten pocit zná už z bříška…když pláče, je to ten nejlepší způsob, jak ji uklidnit, funguje jako vypínač, okamžitě je spokojená. Ale máme z toho strach, jestli si náhodou tak nezvykla, že ho vyžaduje a bojíme se toho, že ji budeme muset odnaučovat. Je pravda, že jsme udělali velký pokrok v tom, že už v noci neuspáváme, že je schopná usnout sama, ale večer ji uhoupáváme (někdy to trvá i víc jak hodinu, než usne).
Všichni nám tvrdí, že jsme si na sebe ušili bič, že budeme uhoupávat donekonečna.
Co si o tom myslíte? Přestane to vyžadovat sama nebo ji to raději máme hned začít sami odnaučovat (za cenu velkého křiku)? máte s tím některá zkušenost?
Myslím, že dnes je docela běžné používání míče v těhotenství, tak doufám, že se tu najde některá z Vás, která zkušenost má a poradí nám…
Mockrát děkuju,
Suzetka
Ahoj,
ja nemit mic, tak se asi zblaznim:-)))
Honzik kazde spinkani, ktere neni v kocarku, nebo v noci v posteli.....vyzaduje houpat......taky sme si upletli bic. ale co uz…
Je ale fakt ze uspavam minimalni dobu.......tak 5-20 minut
A cim vice to houpe, tim je spokojenejsi…
Nemyslim si, ze timhle si dite rozmazlite, a taky je to dobre na mou pater, neboli me uz hezky dlouho, a kdyz houpes poradne, mozna se zpevni i zadecek …
Takze houpani zdar
Jinak, kdyz neni mic a malej je unavenej, uspim ho i chozenim a houanim, ale trva to minimalne jednou tolik...... kdyz uhoupu, mam driv klid ![]()
Katka a houpak Honzik
Ahoj Suzetko,
já se přidávám k tvýmu dotazu. Míč používáme taky, dost často. Přesně jak píšeš - během dne na něm malýho uklidňuju a večer na něm uspáváme. Taky jsem už přemejšlela, že až pojedem někam přes noc, tak budem muset brát míč s sebou ![]()
Danča
Ahojky,
já bych si dovolila poradit … a sice houpat:o)
mě taky furt někdo strašil, že si na to mimi zvykne, a budeme snad houpat do osmnácti,,,,, (zejména starší ročníky mají v oblibě tuto radu)byla jsem zezačátku blbá a nehoupala, pak jsem se na všechno vykašlala a Michala nosila v šátku nebo vaku (míč jsme měli ale nelíbilo se nám na nem:o) dítko se zklidnilo, mě to bylo příjemné… a od půl roku kdy podniká výpravné tůry bytem, si o nošení a houpání, můžu nechat jen zdát..... strašně to uteče, houpej dokud můžeš
)
Pěkný den
Ahojky,jen houpej,houpej,ono to nebude trvat dlouho a už nebude chtít.
Pokud ti příbuzní a známí budou tvrdit,že si tě mimi omotává kolem prstu,je mazané a toto budeš dělat do nekonečna,tak to může zničit tvou sebedůvěru a nakonec i vztah k dítěti.Dítě není ještě tak velké a ani tak chytré,abys ho tímto mohla rozmazlit.(cituji z knihy Dítě a já od Penelope Leachové,kterou vřele doporučuji) Takže jednej podle svého rozumu a nenech se ovlivnit starší generací,která má v tomto předpotopní názory.Toto je oblíbená věta i mé tchýně:nech ho v té postýlce vyřvat,vždyť takhle z tebe bude otrok:)
Ahoj,
já se taky přimlouvám k houpání a nošení a mazlení… děti jsou nošenci a prostě jim blízkost mamky či tatínka dělá dobře. A taky si myslím, že tahle doba přejde a pokud ne, můžete odnaučovat až bude větší a bude z toho mít víc rozum. Vyřvávání takhle malinkých dětí je podle mě zbytečné a nesmyslné trápení dítěte. To má vrozené instinkty a k nim zrovna preferování pohupování patří.
Mějte se,
Věrka
Ja bych to vubec neresila. Ono se to samo podda. Kazde mimi je na neco naucene a zvykle. Nektere potrebuje absolutni klid, jine dudlik, dalsi zase usina u rodicu v posteli. Je to naprosto normalni a casem se to odnauci. My zase neusneme jinak nez s dudlikem a plenkou se sukem.
Terik
Ahoj,
taky radím houpej. Já jsem na tom byla podobně. V těhu jsem se na balonu houpala pořád a po příchodu z porodnice, to bylo Aniččino uspávadlo. A dodnes ji uklidní, když si s ní sednu na míč a houpeme se. Usínání při houpání na míči u nás trvalo asi 6 týdnů, pak usínala v náručí a asi od 2 měsíců usíná celkem v pohodě v postýlce. Houpáním nerozmazlíš, neboj.
Věrka
Houpej, houpej
Já už to taky vím, ale já jsem dělala právě tu chybu, že jsem se nechala ovlivňovat těma moudrýma radama typu: Nechovej dítě, rozmazlíš ho, neber si ho do postele, nechávej ho vyřvat… po 2,5 letech mi dětský psycholog /kam jsme byli nuceni se nakonec uchýlit, protože malý byl prostě nezvladatelný/ vysvětlil, že to je ta nejhorší chyba. Protože máma se má řídit jen sama svým svědomím a dělat to, co ONA považuje za nejlepší pro své dítě, protože jenom ona ví, co to dítě potřebuje… takže jestli ti něco nevadí a dítě to vyžaduje, je to v pořádku a dej mu to
podporuje to váš vzájemný vztah… nebude to napořád a ještě ráda na to budeš za pár let vzpomínat ![]()
Já si teď jířu dokonce „na starý kolena“ začala brát do postele schválně, miluju spát s ním pod jednou peřinou, cítit jeho sladký dech
a jak dlouho jsem se tomu bránila jen proto, „abych na sebe neušila bič“… oba spíme mnohem lépe a je mi jasný, že v 15 se mnou asi už nebude chtít v posteli spát
![]()
Taky si myslim, ze mazleni a houpani neni nikdy dost, neboj, miminko zacne mit uplne jine zajmy nez houpani a tobe to nakonec bude lito…
My bychom byli bez balonu prvnich par mesicu nahrani a ted? Ani si na nej nevzpomenou.
Ale poridili jsme starsi holcine nafukovaciho kone - hele, to je uzasna vec!! Idealni darek k prvnim narozkam - zvlast pro balonove deti! Jen se ted bojim, ze budeme muset kupovat jeste i druheho
Ada ho ma porad rada a Pepi po nem uz zacina pomalu pokukovat…
http://www.zdravotnickaprodejna.cz/…ipts/set.asp?…
Lesina
Ahoj Suzetko,
náš malý je od narození celkem neklidné dítko, které pořád plakalo a nešlo ničím utišit. Jediný způsob jak jsme ho dokázali uspat bylo houpání v autosedačce a to ne, že by stála na zemi, ale museli jsme ji držet v ruce pak už byl malý moc těžký a tak manžel zavěsil do dveří horolezecké lano a na to jsme dali tu autosedačku a houpali dokud malý neusnul. Myslela jsem si, že se to neodnaučí a celkem jsem se toho bála. Dnes už večer usíná sám (i když někdy o tom ví celý dům). Ve dne je to ale pořád problém, ale místo sedačky teď taky uspávám na balónu. Myslím, že to není nic hrozného a doufám, že se to časem taky odnaučí.
Přeji hodně zdravíčka a klidné spinkání.
Andrea a Adámek
Houpej, nos v šátku, chovej, rozmazluj:))))tak to má být, mimčo to potřebuje. A na kecy starší generace se zvysoka..... dělej, jak sama cítíš že to má být:)
K.
holky už psaly, houpej houpej, u nás také tak houpat, nosit, mazlit, takhe velké
malé mimi nerozmazlíš jen mu dáš pocit jistoty, neboj.
A dobrá zpráva Max se houpání na míči popřípadě hováním a kýváním uspával do dvou měsíců a potom už to nevyžadoval, usínal u prsa
nebo vedle mě v naší posteli
drž se
Mia
Připojuju se k holkám: houpat a houpat
.
Máme taky Janinku - už 3-měsíční a houpeme od narození. Vyhovuje to jí i nám, já při večerním houpání občas vidím i televizi. Odnaučování budem řešit později nebo se to třeba odnaučí sama
.
Houpu i po nočním kojení a zatím mi to opravdu přijde jako nejlepší řešení. A na řeči typu „..teď ji na to zvykneš a ušiješ si na sebe bič!“ jsem už alergická.
Ahoj.
Klidně houpej a houpej, cvič s mimi na balonu… Balón jedna z nejlepších věcí, kterou může mamina používat. My na něj zpočátku i krmili - já na balónu, Radim v náručí a lžička do pusy, houpy- hou, lžička - houpy- hou. Se stoupající pohyblivostí - plazení, lezení, sezení … na balón nějak zapomněl. Dneska se rád pohoupe, dělá berany duc … ale závislý určitě není. ![]()
Beruška