Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.
Klidně houpej a houpej, cvič s mimi na balonu… Balón jedna z nejlepších věcí, kterou může mamina používat. My na něj zpočátku i krmili - já na balónu, Radim v náručí a lžička do pusy, houpy- hou, lžička - houpy- hou. Se stoupající pohyblivostí - plazení, lezení, sezení … na balón nějak zapomněl. Dneska se rád pohoupe, dělá berany duc … ale závislý určitě není. ![]()
Beruška
Souhlasím se všema holkama, jen bych ještě dodala, že na všechny návyky, které by někdo mohl považovat za neřesti a snažit se to „lámat přes koleno“, tedy odnaučovat násilím, nám vždycky pomohlo jediné: dát tomu čas. Dopřát Šárince, co potřebovala, a čekat. Ze všeho, co by časem mohl být problém, úspěšně vyrostla a tak vlastně žádný problém nemáme. Je to hrozně zlaté a spokojené dítě.
A já ráda vzpomínám na dobu, kdy chtěla spinkat na mamince, takže jsem hodiny trávila rozvalená v křesle a na mě ležel maličký spokojený uzlíček. Obě jsme si odpočinuly a moc jsem si to užívala. Přes noc jsem si ji po prvním kojení nechávala v posteli a ráno jsem se vedle ní probouzela.. nádhera. Neodnaučovali jsme ji ani noční kojení, vyrostla z toho sama. Už si cucne jen jednou ráno. Stejně tak s jídlem, když jí něco nechutnalo, tak jsme ji nenutili a ona to časem začala jíst sama - zeleninové polívečky, jogurty, pít čistou vodu bez šťávy a tak. A i když se něčeho nebo někoho bála, tak jsme to respektovali a za nějakou dobu to přešlo. Takže neboj, nebudeš houpat dvacetikilové dítě na balonu ![]()
Užívej si prvního děťátka, že máš na něj spoustu času a vychutnej si každou minutu. My budeme mít za chvilku druhé a to už se o maminčinu pozornost a čas bude muset dělit ![]()
Pa pa mamulka
Ahoj holky, bezva diskuse. Naši malou taky pořád houpu na balonu, moc se jí to líbí. Zná to ještě když byla v bříšku a taky pár minut před tím, než se objevila na světě. Máme dokonce raději hned dva. Jeden v obýváku a druhý v pokojíčku. Houpeme oba s manželem a jsem ráda, že všechny zastáváme stejný názor - houpat a houpat.
Díky Gabka
ještě jsem chtěla dodat, že když jsme jeli na noc třeba k babičce tak jsme balón vozili s sebou:-) jo a malý usne sám v postýlce, ale dlouho tam nevydrží a pak ho dám k nám do postele a taky to teď vůbec neřeším. Malý mi tam nevadí a naopak někdy se na něho v noci dívám a jsem ráda, že je u mě a taky se vedle něho ráda probouzím:-)
Teda mi to připadá lepší než když mimi spí už po šestinedělí samotné v pokojíčku, ale je to každého a věc a každý má na to jiný názor.
Andrea a Adámek
S houpáním souhlasím, ale bacha na polohu mimi.
Aby se při výrazném hopsání nekřivila zádíčka. Hlava je těžká, páteř nepřiměřeně zatěžuje.. není ještě zpevněná.. takže poloha mimi, aby se páteř nezatěžovala „nárazy“ je velmi důležitá..
toť co jsem vyčetla..
Jinak my bychom z počátku bez míče také nevydrželi. Pak se malá naučila spát.. postupně si na to přišla, takže míč byl méně a méně potřeba…
Šátek taky moc pomohl, když nemohla zabrat a já potřebovala někam jít či mít volné ruce, v šátku bezpečně usnula…
E.
Ahoj,
u nás se jeden čas také neusnulo bez houpání na míči a to alespoň dvouhodinovém
A abych ti pravdu řekla, vůbec nevím, kdy to přestalo
Ale určitě to bylo nenásilné… Karolínka také např. usínala přes den jedině v autosedačce, za mírného houpání… To už je taky pryč - a to mě každý strašil, že si na to zvykne a kdesi cosi… Já bych se toho nebála, však ono by to jednou skončilo ![]()
Mimochodem houpáním na míči jsem si úžasně zpevnila zadek a nohy ![]()
Mirka a rozmazlená Karolka ![]()
Ahojky:O)
Já jsem se pohupovala také už v těhotenství. Sáru jsme na míči uspávali několik prvních měsíců, nijak jsem to neřešili, moc se jí to líbilo a to bylo pro nás hlavní. Když byla úplně malinká, usnula hned, později jsme s ní pohupovali třeba 15 minut, ale nevadilo nám to. Usínala spokojená, bez pláče a v klidu:O) Nakonec jsme se postupně přesunuli do postýlky, nějak to vyplynulo samo, když den začal mít nějaký stálý režim. Nic jsem se násilím neodnaučovali, šlo to samo. Takže neboj, příroda si to zařídí, až bude ten pravý čas, tak to mimi přestane potřebovat.
Papa a hezké usínání přeje Jaa a houpací Sára
Hopupání a chování zdar
![]()
Já sice balon nemám, ale mám malího napůl na ruce a klíně, a hopu ho taky.On si spokojeně usíná a já si tu čučím na emiminu
.
Sice ho tak neuspávám každý den, někdy v postýlce usne, někdy ho tam spícího uložím - ale někdy se vzbudí.To si ho buď vezmu hned, nebo mu chodím dávat dudlík do papuli(bez něj nedá ani ránu
) a pak když neusne si ho vezmu a uspím.
Sice mám taky obavy, aby se nerozchoval … ale je to tak krásný mít ho na ruce a pozorovat jak se mu klíží očka a pak spokojeně oddychuje ![]()
Však to uteče jak voda, a pak se s náma už tolik mazlit nebudou … ![]()
Andělka