Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
děvčata, prosím vás jak jste učily své mrňousky lézt? Miškovi se moc nechce, když má lézt, tak vypadá jak tučňáček nebo lachtánek (ručičky dá dozadu) a někdy tedy spíš jak želvička na zádech. Nechce se mu dávat nožičky pod sebe a já nevím jak mu to vysvětlit, aby ty nožičky dal tak jak má.
díky ![]()
Ahoj,
ja myslim, ze Miska ma jeste cas. Neboj se, ze ho do skolky budes muset nest na rukach. Nac ten spech? Bud rada, ze jeste neleze, to si potom nezajdes ani v klidu na zachod. Nektere deti navic nelezou vubec, ale resit to v sesti mesicich mi fakt pripada moc brzy.
Jana
díky, no když on by si radši hned stoupnul no a nechtěla bych, aby třeba, řeknu to asi blbě, aby něco nepřeskočil.
Jéé, a proč ho chceš učit lézt?
Tohle se ty děti naučí samy, v okamžiku, kdy jsou na to fyzicky i duševně zralé ![]()
Co ale udělat můžeš, to je, že mu budeš nabízet dostatek podnětů … a on se k nim bude chtít dostat …a začne se hýbat
Sám ![]()
Baghira
Ahoj,
proč myslíš, že by mělo už 6m mimi lézt? ![]()
Karolínce je přes 8m a teprve tento týden se začala stavět na kolínka a v pátek se sama po:,–(ila. Opravdu má ještě moooooře času. ![]()
Navíc vše má být přirozeně, to je jak k tomu děťátko „dospěje“
Mirka
V sesti mesicich neni kam spechat. Pockej jeste dva, tri tydny a potom muzes zkusit trochu pomoct.
Znam jen dve metody. Pokud mas doma overalball, dej mu ho pod hrudnicek nebo brisko a lakej ho hrackama, aby tahl telicko rucickama. Jeste jednodussi je pry vzit plenku a tou mu to telicko nadzvedavat. Ve cviceni jsme meli chlapecka, ktery zacal lezt az po devatem mesici a nikdo to neresil. Kazde dite ma sve tempo a ja bych urcite nespechala. Treba jeste nema vyvinute svalstvo na to aby tuhle zatez zvladl a jen bys mu tim pritizila…
Terik
Miminka se lezt neuci, bud lezou sama, nebo to preskoci a zacnou rovnou chodit. Nebo se plazi a nelezou, nebo se plazi a pak lezou anebo lezou pozadu
Anebo na to jsdou uplne jinak. Kazde dite je jine a je treba ho nechat se vyvijet vlastnim tempem - moc snahy mu spis uskodi nez pomuze.
A resit tohle v sesti mesicich? No neblazni, ma jeste furu casu!!!!! At spis nenadelas vic skody jak uzitku.
Starsi dcera se mi do osmi mesicu ani neprevracela - driv se umela postavit v postylce nez prevratit z briska na zada nebo naopak - a v deseti mesicich zacala chodit. Sice chvili lezla, ale moc tomu teda nedala… Mladsi bude mit osm a hadej co? Jeste neleze, i kdyz je sikovna, uz se umi prevracet.
Takze klid, babickam vysvetli, ze to nemaji resit a nestresuj se!
Lesina
Joj, já si taky myslím, že má ještě času fůru, děti začínají lézt tak kolem 8 měsíce, některé dřív některé později. Naše torpédo se po 6 měsíci začalo plazit (styl raněný vojín), regulérně lézt po 4 zvládnul před 8 měsícem a to si myslím, že je spíš trošku napřed (dle tabulek, podle kterých se stejně šlověk řídit nesmí - 3 měsíce pozadu jsou ještě v normě). Hlavně ho do ničeho nenuť.
Mějte se a koulení zdar,
Věrka
Ahoj,
tvoje mimi má ještě čas na lezení:-) Můj Adámek má 9 měsíců a taky ještě nelozí a ten už by teda měl, ale vysvětlit nebo naučit ho lozit to myslím nejde. Taky se snažím dávám mu různé podněty i s nožkama mu pomáhám, ale marně. Musí na to přijít sám a tvůj malý taky. V šesti měsících bych to teda ještě neřešila.
Andrea a Adámek
Ahoj,
ja jsem chodila na rehabilitaci a na podporu lezeni existuje cvik. Dite lezi na brisku, nozicka se mu pokrci kolinkem ven (takze je vlastne oprene o vnitrni stranu nohy). V tehle poloze se nozicka pridrzuje. Mimi se po nejake dobe bude snazit odrazet druhou. Tu prvni nozicku drzis nejakou chvilku, aby se mimi trochu tou druhou namahalo a po chvilce ji pustis, aby mohlo popolezt. Po nejake dobe z toho vznikne lezeni, tak jak si ho asi predstavujes - tzn. na kolinkach.
Nevim, jestli jsem ti to vysvetlila srozumitelne, nejlepsi by asi bylo to videt.
My jsem od 6 mesicu tenhle cvik cvicili a moc nam pomohl. Ema leze od 7 mesicu a moc se ji to libi. Je spokojena, ze si doleze, kam potrebuje a ja mam podle me trochu vic volnych chvilek, nez kdyz nelezla a porad vyzadovala program. Zabavi se proste vic sama.
Tak hodne uspechu
lejla
p.s. ten cvik nijak neboli! Takze pokud pri tom mimi rve, asi je neco spatne.
Naprosto souhlasím s Lesinou a vůbec nechápu,kde jsi přišla na to,že bys měla učit 6 měsíční miminko lézt???????Promiň,ale dotazy tohoto typu,mně opravdu dostávají.To i vzhledem k dnešní době,ve které je taková spousta publikací a časopisů na toto téma,které předpokládám snad také čteš.Tam je totiž napsané,že děti neučíme lézt a že opravdu mají své vlastní tempo,které když budeme narušovat,tak spíš uškodíme,než pomůžeme.
JEste jsem zapomnela jednu vec - ten cvik na podporu lezeni jsme zacali cvicit, kdyz uz se mala zacinala plazit. Myslim, ze v dobe, kdy jen lezela, by bylo zbytecne ji neco ukazovat.
Díky, díky,
máš Lesi úplnou pravdu, ty babičky dokážou fakt člověka zviklat
jako, že to či ono mimi to už umí tak jaktože ne on
ale moc vám děvčata děkuju za podporu, fakt je, že je dobře, že je takováhle možnost diskuze ![]()
ahoj,
tak ja musim souhlasit s holkama v 6.mes. je to naprosta hloupost, abys ucila dite lezt. Nase mladsi dcerka zacala az ve 12.mes?!?!? a taky o nic neprisla, proste usoudila, ze v tu chvili je na to pripravena.
Ahoj,
tak jsem si říkala, že mne hned tak nějaká diskuze nepřekvapí, ale stalo se…
6měs miminko, které leze, je vyjímkou, která potvrzuje pravidlo, že v tomto věku se ještě NELEZE… ![]()
My jsme chodili s Pavlíkem kolem 4měs na rehabilitaci, protože nechtěl být na bříšku a tam mne přímo UPOZORŇOVALI, že se nemá miminkům pomáhat lézt, sedět ani chodit. Narušuje to jejich přirozený pohybový vývoj a může to na nich zanechat následky, které se pak dost těžko napravují.
Pavlík začal někdy kolem 7měs pérovat na kolínkách a pak asi po dalších 14ti dnech se začal posunovat
Nyní už začíná být podezřele rychlý ![]()
Zase ale zatím nesedí… v tomto ohledu momentálně začínáme.
Jen jsem tím chtěla říct, že každé miminko je individualita. Tak jako je jiný každý z nás „dospělých“.
Takže mu dej šanci a on tam ta kolínka dostane, neboj ![]()
Peťula + Pavlík 8,5měs