Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, chtěla bych se zeptat, které ruce dávají vaše děti přednost. Četla jsem, že leváci se vyhraňují až po třetím roce, ale stejně mi to vrtá hlavou. Malý si podanou lžičku i tužku automaticky přendá do levé. Nebo se jedná o „zrdcadlový obraz“ - a dává to do té ruky, ve které vidí lžičku či tužku u mně, když sedím proti němu?
Jaké s tím máte zkušenosti? Jarka
Ahoj, tak našemu synovi jsou 2 roky a také upřednostňuje levou ruku. Když drží tužku, lžíci atd. Manžel je levák, takže si myslím, že on bude taky. Nebo se to ještě změní? Lenka.
Náš malej taky většinou drží lžičku i pastelky v levé.Nemyslím že by to dělal zrcadlově,protože mu tužky třeba levou podávám.Pokud jde o ty pastelky tak je občas drží podle toho na které straně papíru maluje-levou když na levé,pravou na pravé…když by byl levák tak je to jedno ne?Ale co jsem si všimla tak hodně dětí drží v tak malým věku vše v levé ručičce.
Já jsem taky už ve dvou měsících doktorce tvrdila, že malý je určitě levák, protože po dudlíku hrabal jen levou rukou… a dodnes používá levou ruku na jídlo, psaní, hraní - a levou nohu na odrážení na koloběžce. Pravou ruku používá na práci s myší, ale to je asi tím, že je tak u nás nastavená. Jinak mudr mi řekla, že ve dvou měsících se to nepozná… tak myslím, že pozná
a to žádnýho leváka v rodině jinak nemáme!
Ahoj, lateralita je vyhraněnost - vrozená dominance, jednoho z párových orgánů - takže i oka a nohy a mozk.hemisféry.A ta vyhraněnost se projevuje už od prvních pohybů - dítě upřednostňuje ten orgán,v ideálním případě,u kterého hemisféra je jasně vedoucí.Lateralita se vyvíjí,ale ani u dospělých se nedá říci,že existují čistí leváci či praváci.Měla by být vyhraněná (dítěti by mělo být jasné,kterou ruku upřednostňuje) při nástupu do školy.
Existuje jedna rada - dětem se snažte pokládat lžíci,tužku a pod. doprostřed,ať se samotné rozhodnou,kterou rukou si to vezmou.A rozhodně NEPŘECVIČOVAT - ale to snad dnes už nikdo nedělá ![]()
Ahojky ,jsou jednoduché testy v psychol. poradnách na určování laterality.Např. nabídne se něco dítěti,kterou rukou po předmětu sáhne ta je dominantní , nebo stavění kostek vždy dominantní rukou se dává poslední kostka, koukání ruličkou z novin (jako dalekohled) na které oko si to dítě přiloží, vyprovokovat ať něčím hodí zase -háže dominantní nebo kopnout do míče. Teď jsem zrovna půjčila knihu „Záhady leváctví a praváctví“ sousedce ,ale sama jsem se dvěma syny před nástupem do školy tímto vyšetřením prošla.Řekli mi potom vyšetření, že si tam jen hráli a pak mi psycholožka ukázala výsledky testu.
Ahoj, ja myslim ze maly bude levak. Starsi dcera (7l) je levak a rozhodne sme to vedeli uz mnohem driv nez ve 3l. Mala zas pouziva vice pravou takze asi bude pravak. Sany.
Ahoj holky,
u nás to bylo u starší dcery taky jasné hned, už jako miminko plácala do hrazdičky hlavně levou rukou. Taky jsme neřešili a přijali jako fakt. V pedagogické poradně potom zjistili, že má vedoucí i levou nohu a levé oko.
Ahojík,
tak náš syn taky od malička všechno dělal levou, tedy většinou a je levák.
Občas něco sfoukne i pravou, ale jen ty nedůležité věci, jako si něco podat a tak.
Je zajímavé, že všechny děti našich sourozenců jsou leváci a rodiče jsou zase všichni praváci. ![]()
Ahojky,
v dnešní době to není ,tak strašné jako kdysi, kdy se děti přecvičovaly (mnohdy i musely) .Dnes je to všem podle mě jedno- nejstarší syn je levák -je mu 19 a v době, kdy chodil do 1.tř. jsme si mohli o nůžkách pro leváky nechat zdát. Možná trošku problém by to mohl být u holky s pletením, ale mnohé levačky se naučí pléct jako pravačky
. Jo a mnoho geniálních lidí bylo leváky, ale taky jedna smutná statistika, leváci se prý dožívají nižšího věku
. Ale kdo ví , jestli můžeme věřit statistikám.
Holky, jak je to u vas s levou rukou? Mám holku pres 2 roky a bude vyloženě levák. Měly/i jste někdy s tím v životě problémy? Myslela jsem, ze je to vesměs jedno a na wikipedii jsem si vesměs přečetla same spatne věci…
@vin Dcera je levák, žádné problémy si nepamatuji, jen s tím, že jsme jí zaboha nemohli naučit šněrovat boty, musel jí to naučit kamarád levák ![]()
@vin Tak pročítám wiki a na druhou stranu leváci jsou zvýhodněni v pěstních soubojích, třeba se holka neztratí, pokud bude omezená jinde ![]()
Hele, moje matka, sestra a muž jsou leváci a nijak je to neomezuje. Já jako malá i brečela, že jsem pravák po otci, že chci být levák po mámě ![]()
Netrápila bych se tím, jen bych ji naučila používat při psaní piják ![]()
Mne to fakt vystrasilo, když jsem to četla… Ja nad tím vůbec neuvažovala, ze by mela byt jiná. Prostě mi to přišlo, ze je to jedno, jestli leva nebo prava. Jen leváků je míň. Někdo ma černé, někdo světle vlasy. A prirozene zrzavych je taky malo…