Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@vin problemy jsem mela pri psani ve skole, ze jsem rukou rozmazavala inkoust, takze jsem dostala „cinu“ ale predpokladam, ze dnes uz se perem stejne nepise. Jine omezeni neznam.
@AstraG @boball @Fjodorka
A vasi leváci, jak tedy děti nebo už dospělí, ucite/učili jste je, aby si poradili ve všech věcech tak, aby to uměli? Ted jsem to nejasně napsala…prostě, aby se některé věci, co jsou pro praváky naučili pravou? Třeba stříhat nuzkama, vim, ze jsou i pro leváky, ale ne všude, ale prostě, když jsou někde, ne doma, aby uměli použít i tyto? Nevím, jestli me přesně chapete, jak to myslím… Mužů se ještě zeptat, co vaší známí/děti apod. vystudovali? Jestli třeba tam i nějaká odlišnost je? Děkuji.
@bubli píše:
@vin problemy jsem mela pri psani ve skole, ze jsem rukou rozmazavala inkoust, takze jsem dostala „cinu“ ale predpokladam, ze dnes uz se perem stejne nepise. Jine omezeni neznam.
Moc děkuji za odpověď. Prosim, můžeš mi odpovědět i na me dotazy nad? Moc me to zajímá…děkuji.
Jsem pravák, tak snad nevadí že reaguji
.. Jen sem chtěla napsat že znám spoustu leváku a nikdy jsem si nevšimla že by byli nějak omezení. Spíš sem je obdivovala jak jsou šikovní když umí psát levou
![]()
@vin moje dcera vypada, ze bude asi pravak, syn zatim nevim. Jinak me nasi nijak s nuzkama ani treba skrabkou na brambory neucili, slo to hur, ale clovek si zvykne nektere veci delat pravou. Udajne jsou levaci diky tomu sikovnejsi na obe ruce. Kazdopadne dnes je jina doba, vetsina veci uz se prodava i extra pro levaky.
Jinak ja mam vystudovanou VS, na VS nas levaku bylo pomerne dost
. Opravdu bych se levactvi nebala, rozhodne to neni zadny handicap.
@bubli píše:
@vin moje dcera vypada, ze bude asi pravak, syn zatim nevim. Jinak me nasi nijak s nuzkama ani treba skrabkou na brambory neucili, slo to hur, ale clovek si zvykne nektere veci delat pravou. Udajne jsou levaci diky tomu sikovnejsi na obe ruce. Kazdopadne dnes je jina doba, vetsina veci uz se prodava i extra pro levaky.
Jinak ja mam vystudovanou VS, na VS nas levaku bylo pomerne dost. Opravdu bych se levactvi nebala, rozhodne to neni zadny handicap.
Moc děkuji. Ja i manžel jsme pravaci, mám ještě starší holku, taky jsme mysleli, ze bude levák ze začátku, ale „vyvinula“ se do praváků. Můj manžel ma 2 sourozence leváky a jeho/jejich rodiče jsou pravaci.
Ja, když četla ve wiki, ze tam je větší výskyt mentální retardace, dysgrafie apod…
No, dcera snad pedofil nebude, i když tam je větší výskyt ![]()
@vin dcera je dospělá, ve škole měla pomůcky pro leváky, nicméně je vždy ztratila, přestalo nás to bavit neustále nakupovat, takže se tak nějak naučila stříhat sama pravou, loupat brambory obouma apod.Oni jsou vynalézaví neboj:-)
@boball píše:
@vin dcera je dospělá, ve škole měla pomůcky pro leváky, nicméně je vždy ztratila, přestalo nás to bavit neustále nakupovat, takže se tak nějak naučila stříhat sama pravou, loupat brambory obouma apod.Oni jsou vynalézaví neboj:-)
Děkuji!
@vin Ti moji leváci nemají doma jedinou pomůcku pro leváky, všechny nůžky jsou běžné, škrabky obouruč, nic jiného mě momentálně nenapadá… Ale všechno jsem používala i já, tak bych si „divných“ věcí všimla a o žádných nevím. ![]()
@vin Jsem levák. Problém byl se psaním skrz rozmazaný text. Dostala jsem propisku a bylo po problému
speciální pomůcky jsem nikdy nepotřebovala, tedy až na škrabku na brambory.
Co mi nešlo - pletení. Ale háčkovat umím krásně
. Nebyl problém ani s hrou na piano.
Akorát mám tendenci dávat špatně příbory.
Co je ale super? Leváci většinou umí psát zrcadlově
(ve škole jsem tím oslňovala)
@vin Ještě jsem našla stránku svého učitele ze střední. Celá leta se leváctvím zabývá http://m.levactvi.cz/
@vin Ahoj, jsem levák, brácha je levák, mamka je levák. Nevidím vůbec žádný problém. Jako předškolák jsem psala zrcadlově, přešlo to samo. Jediné „jiné“ bylo, že jsem na prvním stupni mohla psát „čínou“; praváci psali perem. Psala jsem krásně a měla nejúhlednější písmo ve třídě. Většinu věcí dělám levou a žádnou speciální pomůcku jsem nikdy nepotřebovala. Občas si pravou vyčistím zuby, ale to jen tak pro trénink mozku
Píšu i pravou, to jsem se naučila sama, bavilo mě to. Dnes se pravou podepisuju. Úžasně se mi píše arabsky, zprava doleva. A je fakt, že v arabských zemích raději jím pravou ![]()
Pár zajímavostí:
http://www.national-geographic.cz/…usili-26964/#…
http://casopis.mensa.cz/…ce_levi.html
@bubli píše:
Jinak ja mam vystudovanou VS, na VS nas levaku bylo pomerne dost. Opravdu bych se levactvi nebala, rozhodne to neni zadny handicap.
Souhlasím ![]()
@vin píše:
Moc děkuji. Ja i manžel jsme pravaci, mám ještě starší holku, taky jsme mysleli, ze bude levák ze začátku, ale „vyvinula“ se do praváků. Můj manžel ma 2 sourozence leváky a jeho/jejich rodiče jsou pravaci.
Ja, když četla ve wiki, ze tam je větší výskyt mentální retardace, dysgrafie apod…
No, dcera snad pedofil nebude, i když tam je větší výskyt
No, snad ne ![]()
@Plomba píše:
@vin Jsem levák. Problém byl se psaním skrz rozmazaný text. Dostala jsem propisku a bylo po problémuspeciální pomůcky jsem nikdy nepotřebovala, tedy až na škrabku na brambory.
Co mi nešlo - pletení. Ale háčkovat umím krásně. Nebyl problém ani s hrou na piano.
Akorát mám tendenci dávat špatně příbory.Co je ale super? Leváci většinou umí psát zrcadlově(ve škole jsem tím oslňovala)
Potvrzuju. Jde to samo, že? ![]()