Pro hlasování se musíte přihlásit
Francouzská klasika, kterou doporučuju upéct i doma, když se na podzim povede pořádná úroda šťavnatých jablíček.
Postup
Jablka oloupáme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jadřinců. Poté nakrájíme na tenoučké půlměsíčky. Smícháme je v misce s cukrem a skořicí a necháme „odpočinout“ – aby se smíchaly chutě a trochu pustila šťáva.
V pánvi rozehřejeme máslo s cukrem a rozetřeme po dně. Na tuto vrstvu poklademe plátky jablek (šťávu vylejime pryč) a ty pak překryjeme listovým těstem. Okraje zahneme po okrajích pánve směrem dolů. Na závěr těsto propícháme vidličkou.
Pokud jsou jablka kyselejší, při vrstvení je poprášíme cukrem.
Pečeme při 190 °C zhruba 50 minut (pokud těsto tmavne, přikryjeme alobalem). Jablka by měla zkaramelizovat – pustí hnědou šťávu, která se smíchá s cukrem. Poté koláč vyjmeme, necháme zchladnout a opatrně vyklopíme.
Výborně chutná se šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou.
Ingredience
- 8 dobře zralých jablek
- 60 g másla
- 4 PL třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- listové těsto
- šlehačka nebo vanilková zmrzlina (nemusí být)