Recept: Obrácený jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč.jpg Obrácený jablečný koláč.jpg
Hodnocení 5.0 (1 maminka)
odesílám...

Pro hlasování se musíte přihlásit

Francouzská klasika, kterou doporučuju upéct i doma, když se na podzim povede pořádná úroda šťavnatých jablíček.

Postup

Jablka oloupáme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jadřinců. Poté nakrájíme na tenoučké půlměsíčky. Smícháme je v misce s cukrem a skořicí a necháme „odpočinout“ – aby se smíchaly chutě a trochu pustila šťáva.

V pánvi rozehřejeme máslo s cukrem a rozetřeme po dně. Na tuto vrstvu poklademe plátky jablek (šťávu vylejime pryč) a ty pak překryjeme listovým těstem. Okraje zahneme po okrajích pánve směrem dolů. Na závěr těsto propícháme vidličkou.

Pokud jsou jablka kyselejší, při vrstvení je poprášíme cukrem.

Pečeme při 190 °C zhruba 50 minut (pokud těsto tmavne, přikryjeme alobalem). Jablka by měla zkaramelizovat – pustí hnědou šťávu, která se smíchá s cukrem. Poté koláč vyjmeme, necháme zchladnout a opatrně vyklopíme.

Výborně chutná se šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou. :-)

Ingredience

  • 8 dobře zralých jablek
  • 60 g másla
  • 4 PL třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • listové těsto
  • šlehačka nebo vanilková zmrzlina (nemusí být)

Chutnalo vám? Okomentujte recept Obrácený jablečný koláč

Váš příspěvek

Odesílám...