Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
mamky,
už zase otravuju s dotazem na kočár. Ptala jsem se tu na šestikolky, dnes jsem strávila asi hodinu a půl v obchodě a paní mě úplně zviklala. Říkala, že pro tak malý dítě je lehký sporťák (šestikolky, golfky) nevhodný na zimu. Ať si pořídím něco bytelnějšího. Mám první dítě, zkušennoti tedy žádné. Kluk má teď necelých 11m a ještě nechodí. Do kdy se tak vůbec vozí děcko v kočáře?
Díky, díky za vaše odpovědi (čas)
Ahoj,já bych klidně na zimu pro 16.měsíční dítě volila šestikolku ale i golfáče.Já mám dvouletá dvojčátka a v roce jsem kupovala golfáče a moc jsme je nevyužili.Od 18.měsíců chodí sami a kočár nepotřebujeme!Ale ze svého okolí znám případy kdy se děti vozí ještě ve 3.letech.Záleží na tobě jak to dítě naučíš.Tak snad jsem trochu pomohla.
Ahoj Michi,
mame prave sestikolku Baby dream Smart. Vozime v ni nase mimi od 9 mesicu a jsme s ni zatim moc spokojeni. Dobre se s kocarem manipuluje, neni tezky, lehko se sklada, vleze se do auta. Je pravda, ze jsme jej vybirali do mestskeho terenu, ne na prochazky v prirode.
V zime bude mit nase nyni jiz batole rok a pul a nemyslim, si, ze by byl tenhle kocar pro nej nevhodny. Spis jsem zvedava, jestli se jeste vleze do nanozniku, je po nas dlouhanek.
Preju stastnou ruku pri vyberu
veru
Já bych se taky golfáčů nebála…teda bála,ale pro jejich špatnou manipulaci ve sněhu,tady nemáme šanci.Ale koupila bych určitě spíš šestikolku,nebo bytelnější golfky s nánožníkem…Jinak to,že zatím nechodí,neznamená,že do zimy nebude ![]()
Záleží na tom,kde bydlíš,do města bych určitě volila golfky,úplně polohovací…Takové Peg Perego Plico,nebo Atlantico…něco na ten způsob…myslím,že budeš spokojená.
Ahoj Michi,
vyjádřím se jenom k druhému dotazu - jak dlouho vozit kočárem.
Myslím si, že čím déle, tím lépe pro tělesnou konstituci dítěte - nezaděláváš si na pozdější problémy s kyčlema, popř. skoliózu (dítě chodí celý den, i když jeho zádové svaly nejsou ještě natolik vyvinuté a posílené - je potřeba počítat i pobíhání po domě a zahradě, nejen vycházku). Samozřejmě není nezbytné je vozit neustále v kočáře, ale když má možnost si odpočinout během procházky, je to asi nejlepší řešení.
Mám téměř tříletou dceru, která je vždycky neskonale vděčná, když jí vezmu do kočáru - nestává se to často, protože má mladší sestru.....
Ale střídají se.
Pavla
Ahoj Michi,
My máme golfky Peg Perego Pliko a Deltim Travel. V zimě, když bylo hodně sněhu, jsme golfky moc neužili. Deltim má terenní kola a tak jsme jezdili s ním. Pro ty golfky byl úplně nejhorší ten ztvrdlý sníh, který odhrnují na chodnících na stranu. To jsem se permanentně zasekávala. Ale na druhou stranu, v Praze je ten sníh na chvíli, tak se to dá přežít. My teda i ve sněhu jezdíme do přírody, tak se Deltim šikne. Naložili jsme i boby.:)
A jak dlouho jezdí děti v kočáru? No to záleží na tom, jestli jediná procházka je 300m na hřiště anebo zda jezdíte na delší tůry. My chodíme o víkendech kolem 25 - 30km v terénu a tak nehrozí, že by to Lucinka zvládla pěšmo. Když vím, že toho moc nenachodíme nebo jedem MHD, tak jdem bez kočáru. Rozhodně se klaním k názoru Pavly, že si dítě potřebuje odpočinout. Lucinka toho ujde hodně, ale jak se unaví, tak se nehne. Musela bych ji nosit a to je moc na moje záda. Moc ráda si vleze do kočáru a odpočívá. Hlavně do kopce, vyčuránek jeden.:) Někde jsem kdysi četla, že dítě v tomto věku potřebuje hodně energie na růst a dlouhým chození ji zbytěčně spotřebovává.
Můj táta se divil, že nám ještě v roce spokojeně sedí v kočáru a nechá se vozit. Že prý jeho obě jeho děti z druhého manželství kočár jenom tlačily a nenechaly se po:,–(it. Ale jeho manželka se zmohla právě jen na to, že obešla blok a vlezla do obchodu. Jinak se všude jezdí autem.:roll:
Z jakého důvodu považuje ta paní, že je lehký sporťák nevhodný? Že by mu byla zima? To se vyřeší fusakem nebo nánožníkem. Nebo uvedla něco jiného. Mě jedna paní v dětském obchodě taky vnucovala kotníkové botičky na lezoucí mimi. ![]()
Jo a ještě jsem objevila jednu velkou výhodu kočáru. Když jdu na nákup, tak tam Lucinku připoutám a můžu si aspoň něco prohlédnout. Jinak bych jí honila mezi regálama a nekoupila ani prd. ![]()
Ahojky Michi,
máme asi stejně staré prcky /Niki bude za 5 týdnů rok/.Myslím,že v roce ještě chodit nebude a já si to bez kočáru ani do budoucna nedovedu představit.V zimě kort-kombinéza,sněhuly-to je představa
…a ještě pěkně druhá ruka nákup.
Kočár určitě v zimě užijem,máme Hoco Tornado s velkými koly,takže na sníh dobrý,už po zkušenosti letos.Jezdíme spíše v terénu a s malými koly si to nedovedu předtavit.
Souhlasím s Pavlou a myslím,že děti minimálně do 2 let v kočárku vydrží a někdy moc rádi
Tak dobře vyberte.
Ahoj Naďa a Niki skoro 11m ![]()
Ahojky.
Vzhledem k věku dítěte bych se golfek nebála, větší problém je zima.
Já pořídila prckovi v roce golfky (Neonato), bylo to super, hlavně na cestách, ale problém nastal, když napadl sníh a já kárku přenášela přes kopice sněhu u chodníků. Radši jsme chodili pěšky (pokud to šlo). Přeci jen poponést mimino je lepší než tahat a nosit celou kárku ![]()
ToŤ moje zkušenost, ve velkých městech je asi situce se sněhem lepší. ![]()