1 rok - dort a z čeho?

378
18.1.06 21:22

1 rok - dort a z čeho?

Ahojky holky, mám dotaz. Malému bude za pár dní rok a chtěla bych mu k narozkám upéct dort. Ale mám problém - nesmí kravské mléko (to můžu nahradit UM), ale dál nesmí vejce, lepek (tu můžu nahradit bezlepkovou moukou), a tropické ovoce (přesněji z ovoce smí jen jablka, banán a švestku). Dá se z toho něco stvořit? Budu vděčná za každou radu a předem moc děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
243
18.1.06 21:30

…joj, to si teda užijete s kuchyní.
Napadá mě takový ten co se dělá do mrazáku z piškotů a smetany. Jestli je nějaká bezlepková verze piškotů (nebo něco, co je umí nahradit :-)) a jogurt z jiného než kravského mléka… takže asi kozí… vrstvy ovoce už pak libovolné, myslím :-)
Tedy pro jistotu, kdyby ses s ním ještě nesetkala: do mísy se vyskládají piškoty (viděla jsem i BeBe verzi ;-)), potře smetanou nebo jogurtem, a pak po vrstvách ovoce, smetana, piškoty, až je to dost velká - do některých vrstev smetany se dá přidat kakao, aby to bylo barevnější. Strčí do mrazáku a je to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
18.1.06 21:44

Ahoj, tak jsem nad tím přemýšlela a napadl mě jenom můj originální dort z krupičné kaše. Šla by udělat třeba bezlepková do UM, určitě nějakou udělat umíš, dají se koupit třeba kukuřično-pohankové jestli to nepletu.
Takže udělám hodně hustou kaši, tu naleju do formy a nechám v chladu ztuhnout. Je lepší udělat tu vrstvu kaše spíš nižší. Na tenhle „korpus“ pak můžeš naplácat co chceš, třeba okraje jogurtem, vršek švestkou a jedničku z koleček banánů.
Ale radějš si to někdy vyzkoušej, ať víš jestli to je k jídlu… :) …ne všechny moje zaručené kulinářské inovace mají u ostatních úspěch :oops: :lol: 8)
 Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
18.1.06 21:46

Jéje, jogurt samozřejmě nee :wink:
Věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
18.1.06 21:49

Náhodou, viděla jsem právě i nekravskej, to jsem si skoro jistá… :-D
Vlastně místo něj můžeš použít pudink, ten se dá dělat skoro z jakýhokoli mlíka :-P
Co udělat roládu? ;-) Ta se dá taky krásně nazdobit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.1.06 14:10

mamapodobny problem - ale slysela jsem, ze v prodejne bezlepkove vyzivy, dkle pecou chleba, jsou schopni upeci i dort i s timto omezenim a pry moc a moc dorby a moc hezky ( taky pro rocni holcicku s alergiemi)

• Citovat
  • Upravit
18
20.1.06 15:12

Bezlepkový dort

Ahojte holky, já jsem Aničce k prvním narozeninám připravila tento dort. Je bez vajíček a lepku, nad cukrerm jsem holt musela přimhouřit oko..ale ono se to zase pro jednou… že ? :-)

Potřebujete kilo oloupaných a vykrájených jablek, 2 ananasové nebo vanilkové pudinky ( Dr.Otker dělá bezlepkové ), 1/2 skleničky krupicového cukru, 2 balíčky piškotů ( bezlepkové jsou bežně k sehnání ) no a pak už jen nějaké ovoce případně šlehačku na ozdobení..to už záleží na každém…

Jablka nastrouháte a rozdusíte se skleničkou vody, přidáte do nich cukr a zahustíte pudinkem rozmíchaným v 1/2 skleničce studené vody. Asi 2 minuty povaříte a odstavíte. Pak do dortové formy střídáte vrsty piškotů a této směsi a necháte vychladnout a do druhého dne ztuhnout v lednici.

Aničce a jajím kamarádům moc chutnal :-)

Kamarádka dělala dort stejný ale upekla si svůj vlastní piškot…

zkusím vám se vložit jeho fotku..ale nejsem si jista..zda se mi to povede

http://family.cz/…xinxdort.jpg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
20.1.06 15:14

Dort

Juj tak to se omlouvám…sice se raduju že se mi to povedlo..ale takhle velké jsem to nezamýšlela…omlouvám se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
378
20.1.06 22:18

Poděkování

Ahojky holky,
všem vám moc a moc děkuju. Rychle a hlavně dobře jste mi poradily. On mě totiž pudinkový prášek nenapadl, bála jsem se, že obsahuje lepek, ale neobsahuje. Takže bezlepkové (a hlavně bez vajíčkové) těsto jako podklad, a na náplň z rozvařených jablíček s pudinkem a nahoru ozdobit banánem. No tak nějak. Raději to tenhle víkend vyzkouším. taky zkusím ten spodek, jak radila VeruskaK.
Jo a hlavně, nahoru jednu svíčku:-)
Ještě jednou díky
P.S. Kdyby někoho napadla nějaká mňamka bez vajíček, bez mléčných výrobků (toliko s UM) a bez lepku, dejte mi vědět. Pošlete na SZ či e-mail.Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5618
20.1.06 22:42

Muzu doporucit ten jablkovy dort od Jasry, delavam ho na podzim, kdyz se topime v tunach padanek. Pridavam trosku skorice a rozinky - mame je radi. A cukr nedavam vubec, nekdy je dort trosku kyselejsi, kdyz jsou ty padanky min zrale, ale je to aspon osvezujici. (no, holt vychova me matky diabetozky… :lol: :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí