Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky, mám dotaz. Malému bude za pár dní rok a chtěla bych mu k narozkám upéct dort. Ale mám problém - nesmí kravské mléko (to můžu nahradit UM), ale dál nesmí vejce, lepek (tu můžu nahradit bezlepkovou moukou), a tropické ovoce (přesněji z ovoce smí jen jablka, banán a švestku). Dá se z toho něco stvořit? Budu vděčná za každou radu a předem moc děkuju.
…joj, to si teda užijete s kuchyní.
Napadá mě takový ten co se dělá do mrazáku z piškotů a smetany. Jestli je nějaká bezlepková verze piškotů (nebo něco, co je umí nahradit
a jogurt z jiného než kravského mléka… takže asi kozí… vrstvy ovoce už pak libovolné, myslím ![]()
Tedy pro jistotu, kdyby ses s ním ještě nesetkala: do mísy se vyskládají piškoty (viděla jsem i BeBe verzi
, potře smetanou nebo jogurtem, a pak po vrstvách ovoce, smetana, piškoty, až je to dost velká - do některých vrstev smetany se dá přidat kakao, aby to bylo barevnější. Strčí do mrazáku a je to.
Ahoj, tak jsem nad tím přemýšlela a napadl mě jenom můj originální dort z krupičné kaše. Šla by udělat třeba bezlepková do UM, určitě nějakou udělat umíš, dají se koupit třeba kukuřično-pohankové jestli to nepletu.
Takže udělám hodně hustou kaši, tu naleju do formy a nechám v chladu ztuhnout. Je lepší udělat tu vrstvu kaše spíš nižší. Na tenhle „korpus“ pak můžeš naplácat co chceš, třeba okraje jogurtem, vršek švestkou a jedničku z koleček banánů.
Ale radějš si to někdy vyzkoušej, ať víš jestli to je k jídlu…
…ne všechny moje zaručené kulinářské inovace mají u ostatních úspěch
![]()
Věrka
Náhodou, viděla jsem právě i nekravskej, to jsem si skoro jistá… ![]()
Vlastně místo něj můžeš použít pudink, ten se dá dělat skoro z jakýhokoli mlíka ![]()
Co udělat roládu?
Ta se dá taky krásně nazdobit ![]()
mamapodobny problem - ale slysela jsem, ze v prodejne bezlepkove vyzivy, dkle pecou chleba, jsou schopni upeci i dort i s timto omezenim a pry moc a moc dorby a moc hezky ( taky pro rocni holcicku s alergiemi)
Ahojte holky, já jsem Aničce k prvním narozeninám připravila tento dort. Je bez vajíček a lepku, nad cukrerm jsem holt musela přimhouřit oko..ale ono se to zase pro jednou… že ? ![]()
Potřebujete kilo oloupaných a vykrájených jablek, 2 ananasové nebo vanilkové pudinky ( Dr.Otker dělá bezlepkové ), 1/2 skleničky krupicového cukru, 2 balíčky piškotů ( bezlepkové jsou bežně k sehnání ) no a pak už jen nějaké ovoce případně šlehačku na ozdobení..to už záleží na každém…
Jablka nastrouháte a rozdusíte se skleničkou vody, přidáte do nich cukr a zahustíte pudinkem rozmíchaným v 1/2 skleničce studené vody. Asi 2 minuty povaříte a odstavíte. Pak do dortové formy střídáte vrsty piškotů a této směsi a necháte vychladnout a do druhého dne ztuhnout v lednici.
Aničce a jajím kamarádům moc chutnal ![]()
Kamarádka dělala dort stejný ale upekla si svůj vlastní piškot…
zkusím vám se vložit jeho fotku..ale nejsem si jista..zda se mi to povede
Juj tak to se omlouvám…sice se raduju že se mi to povedlo..ale takhle velké jsem to nezamýšlela…omlouvám se
Ahojky holky,
všem vám moc a moc děkuju. Rychle a hlavně dobře jste mi poradily. On mě totiž pudinkový prášek nenapadl, bála jsem se, že obsahuje lepek, ale neobsahuje. Takže bezlepkové (a hlavně bez vajíčkové) těsto jako podklad, a na náplň z rozvařených jablíček s pudinkem a nahoru ozdobit banánem. No tak nějak. Raději to tenhle víkend vyzkouším. taky zkusím ten spodek, jak radila VeruskaK.
Jo a hlavně, nahoru jednu svíčku:-)
Ještě jednou díky
P.S. Kdyby někoho napadla nějaká mňamka bez vajíček, bez mléčných výrobků (toliko s UM) a bez lepku, dejte mi vědět. Pošlete na SZ či e-mail.Díky.
Muzu doporucit ten jablkovy dort od Jasry, delavam ho na podzim, kdyz se topime v tunach padanek. Pridavam trosku skorice a rozinky - mame je radi. A cukr nedavam vubec, nekdy je dort trosku kyselejsi, kdyz jsou ty padanky min zrale, ale je to aspon osvezujici. (no, holt vychova me matky diabetozky…
)