Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mam dotaz.
Dcera skoro 10.měsíců poslední týden má jen 1× spánek. Většinou od 11-13:00. Pak už spát nejde. Jen teď v noci se často budí třeba i co 2 hodiny a jediné co jí uklidní je samozřejmě mléko.
Chci se zeptat zda to má někdo podobně? Popřípadě nějaké rady? Přijde mi moc malá na to aby mela už jenom 1× spánek.😴
Můj syn má takhle jeden spánek za den od svých devíti měsíců. Přijde mi to v pohodě. Předtím měl spánky 2 a zbytečně pak večer nemohl usnout a usínal hodně pozdě. Jen se teda občas stane, když má za den moc zážitků, že ještě odpoledne třeba na 15 minut zdřímne.
@Barevné klubíčko aha no my tedka name problém ze v 19.dostane mléko (180) a v 22 se vzbudí a chce opět mléko a pak se vzbudí 0:00 a zase mléko. Přitom první mléko jsme dávali kolem 3 ráno
Jj u nás to tak taky bylo. Teď když začne mrčet, tak mu dám rychle dudel. To ho ošidí na další asi 2 hodiny a tím jsem protáhla krmení. Samozřejmě když se probudí přímo s řevem, že chce jíst, tak nakrmím. Ale když v polospánku mrčí, tak prostě dudel
U nás šlo hlavně proto, že když jedl v noci co 2 až 3 hodiny, tak vypil strašně málo. V podstatě si jen cucl. Takže o hlad fakt nešlo. A další problém pak byl, že byl z noci přejezený a nechtěl nám přes den mlíko ani příkrmy.
Takže u nás pomáhá oddálit mlíko dudlíkem. A ještě mě napadá, 10 měsíců, to by měla mít nějakou večeři ne? Dáváš ji nějaký příkrm?
To noční buzení je problém u brzkého přechodu na 1 spanek. Přechod tak od 15 měsíců (samozřejmě ne u každého, ale ve většině případů). Pokud se přejde dřív, objevuje se právě to noční buzení, případně jiný potíže. Akumuluje se únava, kvůli únavě roste úroveň kortizolu a dítko ma pak problémy s se spánkem (uspávání, noční bdění, časté buzení).
V 10 měsících se dá mít režim např.
30 minut dopo/90-120 odpo;
60 dopo/60 odpo
90 dopo/30 odpo
…. Nejlip funguje ten prvni (a to musim potvrdit i u nas). Zkrátila bych 1. spanek a dávala dítě spát ještě 2× ![]()
@Brbra píše: Více
Jo to je hezká rada. Ale syn neusne, dokud není unavený. Jakože fakt unavený
dokud prostě nepadne vyčerpáním, tak i při únavě dělá v posteli stojky, snaží se z ní zdrhnout a skáče nám po hlavě…
A naopak, když už usne, je nemožné ho probudit. Takže jak píšeš, zkrátit první spánek. To by u nás neprošlo. On buď spí dál, ikdyby se kolem něho dělo nevím co. Nebo teda vstane, ale brečí až do dalšího spánku ![]()
@Brbra ahoj, dneska spala od 10:30-11:10 a odpoledne proste nechce spat ![]()
Tajze ja nevim co sni
@Brbra my jsme tu první možnost měli ještě do minulého týdne
dopo 30 minut odpoledne 60 minut ![]()
U nás taky od cca 9 měsíců jeden spánek. V noci se budila co 1,5-2 hodiny na mléko. Ve 14 měsících začala ze dne na den spát celou noc, budí se jen výjimečně, ale mléko už nedostává.
@Kunhutka321 a dávala jste vždy 180 ml,? Nebo méně? Jak se tak často budilo
@Market34444 Kojila jsem, takže nevím přesně, kolik vypila…ale pokaždé pila hodně, dudlat jsem ji nenechávala
@Barevné klubíčko píše: Více
Ja myslim, ze temahle radama se neda uplne ridit, kazdy dite je original a je potreba vysledovat, jak to dany dite ma. My mame u deti zas opacnej problem, spí az moc. 2. dcera - 6 mesicni aktualne spi 4 krat pres den, musim ji budit, protoze by asi prospala jinak celej den. Jeden spanek,, kterej zacina okolo 11, tak nechavam delsi, treba 2,5 hodiny, jinak budim po hodine. Vecer usina v 19:30, spi behem 30 vterin a spi do rana az, obcas se vzbudi okolo pul 5, dam dudlik, par minut kouka a zas usne. Taky jsem myslela, ze se to na pul roce ted zlomi a prejdeme treba jen na 3 spanky aspon, ale zatim to nejde.
A vadí ti co? Že v noci hodně pije a pak nechce přes den nebo že se často budí a nebo jen přes den protivná?
Zkusila jsi dát v noci napít vody nebo dát menší množství? Třeba má opravdu hlad a dohání, co nestihne přes den. Nechala bych to být a dávala podle potřeby. Vždyť je to stále kojenec…
Jinak pokud neusne, tak neusne. Nenutila bych.
Jasný, každý dítě je jiný a na všechny neplatí jedna šablona
@Market34444 zkus to zkrátit fakt ja tech 30 minut
u nas bylo i znát, když jsem nechala 40.