Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Před týdnem jsem vysadila HA, ale dítko ještě nechci. Začala jsem měřit plodné a neplodné dny, ale stále tomu moc nerozumím. Máte zkušenosti s tím, které dny jsou s největší pravděpodobností neplodné? Zatím jsem jen načetla, že ty mezi koncem MS a ovulací plodné být můžou. A co ty po ovulaci do začátku další MS?
No tak spoléhat na metodu plodných a neplodných dnů je velice ošemetná antikoncepce, kterou si můžou dovolit jen ženy se 100% pravidelným cyklem, nejlépe ješt ty, které na sobě poznají ovulaci. Jinak je to metoda absolutně nespolehlivá ![]()
Jediná 100% antikoncepce je sexuální abstinence ![]()
Navíc do metody plodných a neplodných dní se doporučuje spojit třeba s metodou hlenu nebo čípku nebo měření BT, ale všechny tyto metody nejlépe fungují až po pár měsísích sledování, nebo´t naučit se své tělo v tomto směru poznat nemusí být tak lehké jak se zdá, tudíž na tohle nedoporučuju spoléhat, nehledě na to, že největší pravděpodobnost těhu je právě pár měsíců po vysazení HAK
Tři dny a více po prokázané ovulaci už je pravděpodobnost otěhotnění mizivá. Selhává to spíš v případech, kdy se někdo z libovolného důvodu domnívá, že ovulace už proběhla, a ona přitom dorazila až se zpožděním. Jednoznačných 100 % ale bohužel nedá ani sterilizace.
Samotné počítání plodných dnů jen +- podle délky cyklu není spolehlivé.
Na druhou stranu symptotermální metoda (sledování změny hlenu, čípku a měření bazální teploty) spolehlivá je. Samozřejmě každá metoda je tak účinná jak poučený a motivovaný je uživatel.
Já jsem po vysazení HA taky otěhotnět nechtěla, ale naučila jsem se symptotermální metodu a díky podpoře manžela, který jinou antiko taky nechtěl, jsme ji používali rok a půl, než jsme se rozhodli pro miminko, které se povedlo na první pokus.
Zpočátku může být složité se naučit sledovat a vyhodnocovat, často se to řeší tak, že do potvrzené ovulace se navíc používá kondom nebo krém a po ovulaci už nic, protože to není potřeba. Od třetího dne po potvrzené ovulaci je 100% neplodné období až do další MS.
My asi na této metodě budeme celý život, protože nám vyhovuje. Jen v době kojení, než se vrátí cyklus, budeme muset používat asi kondomy. Ale až se zase bude dát měřit a sledovat, vrátíme se k tomu.
Teď čekáme další miminko, opět na první pokus, předtím jsme se 3měsíce početí vyhýbali v rámci metody.
U někoho asi funguje u někoho ne. Zvlášť pokud máš nepravidelný cyklus, tak bych na to nespoléhala. Já otěhotněla při končící menstruaci. ![]()
Andelko děkuju za odpověď, mám samozřejmě na mysli symptotermální metodu, kterou chci kombinovat s kondomem v plodných a Pharmatexem v neplodných dnech, ale protože už jsme hodně let zvyklí nepoužívat ochranu žádnou, tak bych aspoň těch pár dnů po ovu ráda nepoužívala nic
Vím že si nejdřív budu muset počkat pár měsíců až uvidím, jaký mám cyklus, ale pak ![]()
Joasko, už jsem si tady stihla načíst podobné zkušenosti jako máš ty, tak proto zjišťuju, jestli je aspoň trochu spolehlivá druhá půlka cyklu, když už ta první není
Děti jsou super, ale teď na ně nemůžu ani pomyslet ![]()
No, dle Pearl indexu je Pharmatex spolehlivější než kondom
Pokud se k tomu hodláš ještě chránit po celou dobu, nebála bych se, víc stejně udělat nemůžeš (kromě pohlavní abstinence).
No já otěhotněla dokonce první den menstruace, takže asi tak… ![]()
Elenik píše:
No já otěhotněla dokonce první den menstruace, takže asi tak…
To znám
Já používala sympto. metodu cca 4 roky naprosto spolehlivě. v plodných dnech Pharmatex nebo Patentex. Ale měla jsem víceméně pravidelný cyklus a poznám na sobě ovulaci. a navíc jsme se případnému potomkovi nijak zvlášť nebránili. Teď po dětech zatím nejsem rozhodnutá, nejspíš pár let takhle dál a pak asi tělísko. Nicméně bzch dodala, že první dítě mám právě z protažené ovulace-tělo to sice dávalo jasně najevo, ale 25. den nás zmátl a už jsme si chtěli taky trochu užít do konce toho cyklu, takže asi tak ![]()
Abstinovat určitě nechci ![]()
O Pharmatexu jsem tady taky četla a miminek je z toho docela dost, tak jsem se rozhodla to ještě navíc kombinovat se sympto a kondomem.
A koukám že ani těsně před MS to není zrovna spolehlivé
No co už, víc se chránit nemůžu a jestli si nás ten prcek přesto najde, budu se s tím nějak muset poprat. Na potrat určitě nechci.
Omlouvám se za hloupý dotaz, po celoživotním užívání HA jsem z toho přecijen docela dost vyjukaná ![]()
Děkuju vám za rady a zkušenosti ![]()
V neplodných dnech po potvrzené ovulaci nemusíte používat nic. V první fázi bych určitě používala jedno nebo druhé, aspoň první měsíce.
Já jsem měla zpočátku cykly pravidelné a pak to začalo haprovat, takže mám zkušenosti i s nepravidelnými cykly, kdy ovulka je jeden měsíc 19DC a druhý 31DC. Ale my jsme nechtěli používat fakt nic navíc, takže ta abstinence v první fázi cyklu byla někdy dost dlouhá.to je lepší používat kondom nebo krém.
Někdo má třeba hlenový příznak tak jasný, že pozná plodné dny i při nepravidelném cyklu a kdo ho má pravidelný (ovšem to semůže kdykoliv změnit, že, stačí stres, nemoc..)má to ještě lepší.Nicméně v té první fázi je snazší udělat chybu.
Elenik píše:
první den MS? To jako jak? Ovulace přece nějakou dobu trvá, než k ní tělo dojde. Někdo ji má brzo, zvlášť když má třeba hodně krátké cykly, třeba 8 nebo 10DC, ale 1DC asi těžko. ![]()
andelka83 píše:Elenik píše:první den MS? To jako jak? Ovulace přece nějakou dobu trvá, než k ní tělo dojde. Někdo ji má brzo, zvlášť když má třeba hodně krátké cykly, třeba 8 nebo 10DC, ale 1DC asi těžko.
Hele, já nevim, taky jsem z toho byla div živá, když mi to doktor říkal.
Prý jsem jedna z malého množství, kterému se tohle stane. ![]()