Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobrý večer maminky, dneska jsme byli u lékařky na 3.měsíční kontrole (před 14ti dny na 1.hexe a malý měl 4800g cca) a dnes 5000g.. Dr. mi doporučila přikrmovat, což moc nechci
tak se ptám, je to málo? 100g/týden? jinak malý je veselý, usměvavý a sem tam vzteklý..je pravda, že prsa se mi už nenalívaj(jen v noci-to ho kojím jen jednou, přes den tak co 2-3hod). Jinak je malý dlouhý jak špagetka 63cm..a porod. váha 3000g…
![]()
Ahoj.No mě teda přijde váha 5kg ve 3. měsících naprosto v pořádku
Co myslela tim přikrmováním, UM? Pokud malý nebrečí hlady, tak bych nedávala.
@KIKINA18 Přibírá míň, ale ve třech měsících bývá spurt, takže se mohl soustředit na růst do délky a ne na přibírání váhy. Pokud máš pochybnosti, zkus nabízet prso častěji. Navíc ne všechny děti musí být vyžraní barokní andělíčci. Děti navíc přibírají skokově - za další týden ti třeba může přibrat „netabulkově mnoho“.
Jinak hladové tříměsíční dítě by jsi asi poznala. ![]()
Jj myslela UM, prý po kojení mám zkusit dát třeba 60ml, jeslti něco vypije.. což moc nechci… Jinak je pravda, že malý je nerváček od narození..ale myslím, že z hladu to není..jen si vše vynucuje řevem.. ![]()
Jednoznačně špatná rada, většina dětí něco po kojení vypije, pokud mu nabídneš, není to známka, že nemělo dost. Svistice má pravdu, tříměsíční spurt - podstatný je růst, váhové přírůstky až v druhé řadě. Důsledně trvej na měření pokaždé. nabízej kojení a koj podle potřeby malého. Dokrm Um rozhodně nezaváděj, dostala by ses do začarovaného kruhu.
laktačka a máma 4 odkojených dětí
Taky bych to zatím nehrotila UM, pokud neřve hlady
soudí jen podle předchozích 14 dnů?
ještě bych počkala.. ![]()
Tak zkus třeba více přikládat. Ale ja bych fakt s UM nezačínala, pokud to není nutné. Navíc děti vždycky něco ještě vypijí a pak to stejně vyhodí
Hlavně, že něco přibírá.
Důležité je, aby dítě přibíralo. Aby nestagnovalo nebo nehublo. Takže je to naprosto v pořádku a pokud dítě nepláče hlady, nedokrmuj.
@KIKINA18 Ještě bych nepřikrmovala, zkus přes den kojit častějí-ať se nastartuje laktace…a kdyby to nezabralo cca za 14 dní, tak bych přikrmila-a´t není hlady a hlavně nemá v těch vedrech žízeň.
Syn mezi 3-4. měsícem přibral za měsíc! 120g a dětské to nevadilo. Ono asi záleží na pediatrovi a taky na spokojenosti miminka.
Maminky, děkuji na komentáře..no malého prostě budu víc kojit a uvidíme ![]()
@KIKINA18 mě dcera od narození (teď je jí 5m) přibírá 100g týdně a nikdo to neřeší. Je to na dolní hranici, ale když je dítě spokojené, šikovné, vývoj odpovídá věku, spí celou noc…tak prostě mu mlíko stačí a hotovo.
Mě také příjde tato váha dost dobrá. Já bych to neřešila a uvidíte při dalším vážení. A miminka by měli přibírat min.10 dkg týdně a maximálně 30 dkg za týden, to mi říkal lékař. My váhu řešili hodně dlouho…tak si myslím, že zatím je to v pořádku a nic bych neřešila
Přeji at malý pěkně roste prospívá ![]()
Dobrý den maminky,
chtěla jsem se zeptat - malý mi přibírá 100g týdně (na 6.týdnech máme 3600g). Doktorka mi dala domů váhu a že si mám vážit kolik mi toho vypije a že by mi měl příbírat víc. Ale je spokojený už se začíná smát a i spinká. Občas si popláče, ale to spíš tím, že se kroutí a trápí ho prdíky. Jednou jsem mu zkusila dát sunar, ale ten mi vyzvracel. Myslíte, že mám přikrmovat nebo nechat malýho, tak jak je. děkuji
Taky mi přibírá ve 3 měsících 100 g. Kojim každý 3 hodiny, dřív nechce, pije sice krátce, ale těch 90, 100 ml dá. Někdy si teda jenom cucne třeba 40, ale pediatra říkala, že je to normální. Byla jsem i na kontrolním kojení u doktorky a taky si cucla 40 ml, ale my taky máme problém, že malá nechce jíst v cizím prostředí.
Dost tu váhu řešíme už od narození, ale prostě malá víc nechce a hotovo. UM i odsátý MM jsem zkoušela, ale nechce to, plive a ani to neumí z tý lahve pít. Vůbec bych to neřešila, pokud je miminko spokojené. ![]()