Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@arinecka takže si myslíš že ho nechat klidně do sedmi venku?
@Neštasna píše:
@arinecka dnešní doba mi přijde zlá unaseji se daří mlátí se předávají se bojím se o neho
Sice tomu moc nerozumim, ale hod se do klidu. To ti pomuze nejvic. Kolik ti je? Nepamatujes si asi dobu, kdy se dalo 6ti letym detem na krk klic a nazdar? Nedelej z nej mimino, to uz davno neni. Domluv pravidla, mobil urcite ma
Taky, tak zatni zuby a nech ho venku o trochu dele, porad lepsi, nez kdyby sedel jen u pocitace nemyslis?
@Neštasna píše:
@arinecka takže si myslíš že ho nechat klidně do sedmi venku?
Domluv s nim pravidla, a uplne v klidu. Pokud je porusi, tak jeho blbost ![]()
Ve třinácti jsem měla vycházky do 20:00,ale musely být hotové úkoly a domácí povinnosti. A to jsem dospívala v,, téhle době ". Není o nic horší, než byla, byli úchylové, děti se unášely. Ale tolik se o tom nemluvilo, no. Vždyť máš možnost kdykoliv ho kontrolovat
nech ho trochu žít.
@Neštasna píše:
@arinecka dnešní doba mi přijde zlá unaseji se daří mlátí se předávají se bojím se o neho
Pred dvaceti lety, kdyz vetsina z nas tady byla v detskem veku, tak bylo na ulici vic nebezpecneji nez je ted, co se tyce nejakych unosu deti. To jenom dneska komercni televize ze vseho delaji drama na pokracovani a rodice jsou z toho akorat vyblbly
Ani jsme nemeli zadny mobily. Ty ho znas nejlip, a jestli umi dodrzovat dohody, tak bych ho poustela na dyl. Taky zalezi, kde bydlite..
Dvanáctiletá dcera chodí na pátou na kroužek, dvakrát týdně, přes půl města. To by mě musel trefit šlak, řešit jestli ji někdo někde neublíží. K tomu může dvakrát týdně být venku nebo u kamarádek do šesti (kolikrát ani nevyužije). Vyzvedáváme jak z kroužků tak z „vycházek“ autem, ale jen proto, že to má domů z města čtyři kilometry. Máme pravidla, dodržuje je, protože ví, že když poruší, tak bude zavřená doma až zčerná. V dnešní době mobilů není problém kdykoliv zkontrolovat. Už se s náma domlouvala, že by chtěla v létě o prázdninách jezdit do města za kámoškama na kole a nebýt závislá na našem odvozu. Opět nastavíme pravidla, vyzkoušíme jak to bude fungovat a jsem připravená ji to dovolit.
Když jsem byla malá, tak jsme dostali na krk klíč a nazdar, a to jsme byli mnohem mladší. Nikdo nás nehlídal, nesledoval kde jsme a co děláme, jediné co bylo, být doma včas na večeři.
13 letého kluka bych nechala aspoň do 7… Jako asi záleží kde bydlíš, nebo tak. protože mám tři známé v Praze a všechny to mají stejěn, že tam nepouští vůbec děti samotné nikde ani starší. Všude je vozí, dováží..Takže vlastně si sami nezvyknou na samostatnost..
U nsá v menším městě třeba ted už děti v 6 třídě- 12 let běhali za čerty..
Mám sice 14 letého puberťáka, ale nenapadlo by mě ho takhle omezovat. Jezdí i v zimě na kole do vedlejší vesnice, vrací se po sedmé sám z kroužků. Poučili jsme ho, co je bezpečné, jak má být potmě osvětlený, dali jsme ho před pár lety na sebeobrany jiu jitsu a v tomto věku si zvykám spoléhat se na jeho zodpovědnost. Za pár let bude hůř, prijdou diskotéky, možná internát a pak už vůbec nebudu mít třeba týden přehled co dělá a jak žije. Budu se muset stejně jako teď spolehnout jen na něj a na výchovu, kterou od nás dostal, a přestože se o něj bojím a budu bát, chci, aby z něho vyrostl schopný dospělý, takže ho tak musím průběžně vést k tomu, aby se jím jednou stal.
@arinecka píše:
@Jessica4 V čem je dnešní doba horší, než dřív?
Třeba v celkové bezpečnosti? Já když vidím jak se chovají prvňáci, druháci venku k cítím dospělým lidem..
Asi taky záleží kde kdo bydlí. U nás ve městě nechodím ani já potmě sama, natož abych pouštěla ven dítě.
@Neštasna píše:
Mám 13leteho syna ven ho pouštím jen do stmivani so 16.30hodin musí být doma dělám chybu nebo ho mám pouštět déle? připadám si jak špatná matka![]()
![]()
Nech mu do sedmi, a později to můžete prodloužit
Také bych nechala minimálně do sedmi, pokud by na něj byl spoleh, vracel se domů včas a bez průšvihů, klidně bych to ještě prodloužila. Náš 11letý může být venku do 20 hodin. V létě i déle. Je pravda, že v zimě je většinou doma dříve sám od sebe, ale když chce a je s kým, může být venku do těch 20 hodin. Bydlíme sice na vesnici, tak je to trošku jiné, ale do půl páté, to mi teda přijde fakt přehnané. To i kroužky jsou déle. A nemyslím, že je horší doba než za nás, naopak.
Záleží, kde bydlíte, vesnice - město, pohybuje se kolem paneláku či rodinnych domu…?
Nás sedmiletý šel včera v 8 doprovodit 10-ti letou kamarádku, aby se nebála. Ale jsme malé město a šlo o část kde jsou rodinné domy, ne velké sídliště.
Ve 13 mi přijde 16.30 asi drsný čas…
Některý rodič to snáší hůř, některý lépe. Strach o dítě je zcela přirozený a pochopitelný. A v žádném případě to neznamená, že byste byla špatná matka. Jste dobrá matka, prortože nad tím přemýšlíte a přišla jste si pro radu. ![]()
Jak dlouho můžebýt venku v létě? Je ta situace jiná ještě něčím jiným než tím, že je venku tma? Pohyboval by se teď někde jinde než v létě? Byl by venku sám nebo se stejnými kamarády jako v létě? A teď ta nejdůležitější otázka: Kdyby venku nebyla tma, měla byste taky strach, že je venku třeba do sedmi? ![]()
Pokud se rozhodnete ten strach překonat, domluvte se se synem, že chcete aspoň rámcově vědět, kde se bude nacházet a s kým tam bude. A ne proto, že byste ho chtěla jít kontrolovat. Klidě mu řekněte, že o něj máte strach a tyhle informace Vás aspoň trochu uklidní. A požádejte ho, ať dodržuje domluvenou dobu návratu domů, abyste se strachem neběžela každý večer ven ho hledat. Není ostuda dát svému dítěti najevo emoce. Naopak. Je to projev lásky. A když to nepoužijete k vyčítání nebo vydírání, určitě to syn přijme. ![]()
Mám stejně starou dceru - dvakrát v týdnu jí končí trénink ve 20:00, jednou v 19:00. Tam i zpět jezdí sama, maximálně jí chodíme naproti na zastávku autobusu. Kdyby měla být do tmy doma, tak nemůže teď v zimě málem ani na odpoledku do školy.