Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, mate nektera zkusenost s ditetem, ktere se predvadi pred Vami? Nas „andilek“ je docela hodne ditko… Dokaze s manzelem lezet na posteli a koukat na film, ale jakmile vejdu do mistnosti, zacne fnukat, skakat a zlobit. To same u babicky. Kdyz tam nejsem je hodny, ale jen se objevim zacne zlobit… Vedela byste nektera jak na nej? Co tim chce rict? Diky ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@sakalpredator nic, je to normální dítě.. můj ječí, jen přijdu
nebo začne zlobit.. vůbec to neřeším. Když přijdu večer třeba po cvičení, tak se s ním pomazlím, přes den to neřeším vůbec..
Třináctiměsíční dítě mám doma(celkově už čtvrté).Tvoje dítě fakt leží s manželem v posteli a dívá se na televizi? V tomto věku? Abyste od něj měli klid? Co to máte za výchovu? Je jasné, že když na něj táta kašle, tak jakmile vejde do místnosti máma, chce si hrát.
Co se týče předvádění u babiček, v případě starších dětí bych napsala, že se rády předvádějí, když je více lidí pohromadě a zkouší hranice, ale roční dítě může být jen unavené, z přemíry podnětů, z hodně lidí a přehnané pozornosti, které se mu u babičky dostává. My praktikujeme návštěvy krátké, klidně se s malou sbalím dřív a jdu domů, když mám pocit, že má všeho dost.
Nevidím žádné zásadní problémy, zásadní problém vidím v tom, že chcete mít od dítěte klid ![]()
@Jana206 vubec od nej nechceme mit klid…spatne jsi to pohopila nebo ja napsala… Rozhodne
nechce mit od nej manzel klid.jen pisu ze vydrzi s manzelem koukat v klidu na film.se mnou by tak dlouho nevydrzel…
@sakalpredator klid, to je úplně normální. Dělají to tak věchny děti. A kolikrát bych řekla, že u těch starších je to někdy i na párfacek. Jinak teda mě překvapuje, že se dokáže na něco koukat v telce. Můj malej vydrží tak akorát u znělky a už líta a dělá plno jiných věcí. Nelámala bych si tím hlavu. ![]()
Ale nemyslete ze to beru jako problem nebo malyho na obtiz. Jen me zajimalo jestli mate nejaka stejnou zkusenost… Nemusim hned cist ze chci mit od ditete klid
…tak to neni.diky
@sakalpredator Jana to myslela asi tak, ze trávení volného času s trinactimesicnim by nemělo být o ko ukani na telku. Můj syn v tomto věku ani nevěděl, ze něco jako pasivni zabava v podobe televize existuje.
@Capelucita píše:
Dítě kouká na film v televizi???
No, taky mě to překvapilo, ani jedno z mých dětí by to v tomto věku nevydrželo. Ani toho nejsem zastáncem. Věřím, že neustále pouštěná televize, a je jedno, jestli rodiče hledí na něco pro dítě nevhodného nebo dětské pořady pořád dokola, má vliv na soustředění v budoucnu(spekuluje se, že to může být příčinou poruch pozornosti a některých lehčích psychických poruch).
A i kdybychom tu TV měli pouštěnou, tak malé dítě by se na ni nedívalo, maximálně by ho to rušilo při hrách. Jinak my jsme začali dávkovat krátké pohádky večerníčkového typu až po 2. roce. Když se chceme na něco moc dívat, buď je někdo jiný s malou v jiné místnosti nebo máme k TV i sluchátka.
Mě spíš přijde, že ho chtějí zabavit, aby byl „v klidu“.Ale o tom diskuze není, taky mě to zarazilo ![]()
@Svistice píše:
@sakalpredator Jana to myslela asi tak, ze trávení volného času s trinactimesicnim by nemělo být o ko ukani na telku. Můj syn v tomto věku ani nevěděl, ze něco jako pasivni zabava v podobe televize existuje.
Přesně tak, ale teď přemýšlím, jestli jsem udělala dobře, že jsem si dovolila napsat do diskuze mimo téma, čekám, kdo mě tu přijde rozcupovat
U nás první dvě děti v tomto věku opravdu nevěděly, že TV existuje. U těch druhých už to bylo trochu náročnější, vzhledem k počtu dětí doma a taky, že pro starší děti se dají vybrat vhodné a poučné pořady, nejstarší syn se rád dívá na dokumenty a na sport, ale jak jsem psala, my máme k TV několikery sluchátka a TV máme dvě v různých místnostech. Snažíme se, aby ty malé děti trávily u TV co nejméně času, tím myslím i tu zvukovou kulisu.Na druhou stranu my dospělí máme právo se občas na něco podívat a starší děti taky. Proto jsme to vyřešili, jak jsme to vyřešili ![]()
Metrix, to bych nepustila ani starším dětem. Nechápu, jak se s tím může někdo chlubit ![]()
@Svistice náš kouká, na kouzelnou školku
jediná chvíle klidu za celý den…
Já to začínám pozorovat u své osmiměsíční. Jak je s babičkou, dědou nebo tatínkem, hraje si krásně v klidu, ale jak mě třeba jen zaslechne, začne být nespokojená, hra ji přestane bavit a vyžaduje si mou pozornost. Jsou to lumpíci, zkouší nás ![]()
@Jana206 no tebe bych propleskla kdybys na me takhle vystartovala ![]()
Mimo téma, toto je spíš k ďábelské televizi
… To je to pro Vás opravdu takový hřích, že když máma potřebuje něco udělat tak nechá děcko koukat na televizi? ![]()
Syn si sice vystačí sám a když joo potřebuju uklízet, vařit a má blbou náladu a nenechá mě tak mu pustím pohádku a světe div se díky ďábelské televizi se třeba naučil počítat anglicky což já bych ho sama ještě neučila a zjistila jsem že ho baví… Co já si pamatuji tak jsem na televizi taky koukala, ráno na pohádky když všichni spali, televizi jsem viděla dřív jak v 15ti a nejsem žádný narušený psychopat
… Je to samozřjmě každýho věc, jen mě zarazilo jak je to pro někoho hrozně špatná věc jak kdyby učili dítě kouřit či chlastat ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat