Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, mám dotaz.
Synovec (v květnu mu budou 3 roky) vůbec nemluví. Vydává jen zvuky a neumí pořádně říct „máma“ ani „táta“. Vydává jen takové zvuky podobné těm slovům. Mám miminko, takže nemám zkušenosti a chci se poradit, jestli je to ještě normální. S žádným vrstevníkem si nehraje. Tohle totiž napadlo mě. Byl teď poprvé na pár hodin ve školce a celou dobu hrozně brečel.
Děkuji za reakce ![]()
Příspěvek upraven 16.02.16 v 14:38
@Alexxxis píše:
Zdravím, mám dotaz.
Synovec (v květnu mu budou 3 roky) vůbec nemluví. Vydává jen zvuky a neumí pořádně říct „máma“ ani „táta“. Vydává jen takové zvuky podobné těm slovům. Mám miminko, takže nemám zkušenosti a chci se poradit, jestli je to ještě normální. Myslíte, že to může být tím, že se nestýká s nikým jiným než jsou rodiče, babička s dědou a strejdou?(Je to manželova rodina). S žádným vrstevníkem si nehraje. Tohle totiž napadlo mě. Byl teď poprvé na pár hodin ve školce a celou dobu hrozně brečel.Děkuji za reakce
Normální to určitě není a chová se jinak uplně normálně?
Taky si myslím, že to není normální. Manželova rodina mé názory nebere… jinak si myslím, že se chová normálně… běhá, směje se, je veselý, vzteká se, když mu něco řekneme, udělá to, takže neslyší špatně (to si myslela moje mamka).
Taky si myslím, že škodí i to, že ho za všechno chválí, i když na to určité slovo vydá špatný zvuk…
Úplně normální to není. Mám dvě děti, jedno normální, druhé jiné. to druhé se rozkecalo přesně kolem 3 roku, krátce po. Byl jasně vidět ten rozvoj slovní zásoby, složitější slova, používání sloves, nahrazování citoslovcí slovy (např. místo bú kráva, místo brm auto) a vývoj pokračuje dodnes, budou mu za měsíc 4 roky. První dítko ještě ve 3,5 mělo jen citoslovce a hodně jednoduchá slova, slovesa skoro vůbec. Od 3 let jsme to začali řešit, takže foniatrie, logopedie, v 5,5 letech psychologie, neurologie..má ADHD a vývojovou dysfázii. Přesně vidím ten rozdíl. Ještě v těch 3 letech mi přišli vývojově stejně a modlila jsem se, ať ten mladší žádnou poruchu nemá. Takže i tvůj synovec má ještě čas, ale počkala bych do 3,5 a pak řešila.
@andelka83 Ve školce jim navrhli, aby zašli k logopedovi, tak uvidíme ![]()
@Alexxxis jj, on chodil od 3 a čtvrt do školky, a taky se mnou učitelka mluvila po pár měsících, zda to víme a řešíme.
Jak jsem byla s malou na preventivní prohlídce ve 3 letech, dr se mě ptala, jestli malá mluví a dokonce se ptala, jestli i ve větách. My naštěstí problém nemáme, spíš opačný, nejraději bych ji někdy uz pusu zalepila, aby byl chvíli klid.Ale vzhledem k tomu, že se na to dr ptala, tak tam to asi normální nebude, že ještě nemluví. A tím, že není s vrstevníky to taky nebude, je to spíš někdy na škodu, protože se může špatně naučit vyslovovat podle dítěte, u kterého to slyšel. A mluví na něj rodiče, čtou mu pohádky, ukazují obrázky?
@Alexxxis píše:
Taky si myslím, že to není normální. Manželova rodina mé názory nebere… jinak si myslím, že se chová normálně… běhá, směje se, je veselý, vzteká se, když mu něco řekneme, udělá to, takže neslyší špatně (to si myslela moje mamka).
Taky si myslím, že škodí i to, že ho za všechno chválí, i když na to určité slovo vydá špatný zvuk…
proč by mělo vadit, že ho chválí, nebo že se nestýká s vrstevníky?
![]()
A ano úplně normální to není, ale třeba u nás problém s řečí nechtěla doktorka řešit dřív než ve 3 letech.
@Zuzela Mluví, čtou… jak moc, to nevím. Tchýně razí heslo „no bóže, on se to jednou naučí, neřešte to“… taky špatně. No ale mé názory v té rodině nejsou žádané, tak si říkám ať si to dělají jak chtějí, když ví všechno nejlíp…
Dívej, syn (2,5) mi toho taky moc nenapovídá, ale krásně spojí „Mami, Kiki ťap, ťap koko“ = Mami pojd mi dát dobrotu.
S vrstevníky si nehraje, bo žádní nejsou, nebo se jim straní? A proč toto neřeší rodiče?
My už třeba máme za sebou neurologii a ted sbírám odvahu nás objednat k logopedii.
Příspěvek upraven 16.02.16 v 13:30
@lucenka u nás taky ne, všude jen čekat čekat..a logopedka by nás taky v těch 3l a 8m nevzala, kdybychom neměli už žádanku a za sebou vyšetření na foniatrii. Bere obvykle od 4 let. Hlavně u kluků se čeká. můj teda měl v těch 4 letech velký rozvoj, během jednoho měsíce začal mluvit v souvětích, ale výslovnost byla hodně blbá a má s ní problém pořád.
@lucenka Nevím, to je jen moje úvaha, právě nemám s tím zkušenost, jen mě napadlo, jestli to nemůže mít souvislot… jestli nemá, tím líp! ![]()
Spíš si myslím, že celkově je naškodu, když za celý dosavadní život potkává pouze 5 lidí… ![]()
@Alexxxis píše:
@Zuzela Mluví, čtou… jak moc, to nevím. Tchýně razí heslo „no bóže, on se to jednou naučí, neřešte to“… taky špatně. No ale mé názory v té rodině nejsou žádané, tak si říkám ať si to dělají jak chtějí, když ví všechno nejlíp…
tak proč to řešíš tady? Mně by popravdě taky vadilo, kdyby mi švagrová bez zkušeností dávala nevyžádané rady.
U nás to taky doktorka řešila až ve třech letech, dřív se to většinou nedělá, protože každý děcko má svoje tempo a do té doby se může rozkecat, navíc ti menší stejně na logopedii nejsou schopní moc spolupracovat (samozřejmě jsou i výjimky).
@Alexxxis píše:
moji tchánovci měli a mají podobný postoj, případně to zlehčují. holt se jim nehodí, že mají vnouče, které je jiné a má určitou diagnozu a musí se jeho zvláštnosti akceptovat a řešit, přijmout že je jaký je.