Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,moc všechny zdravím.Už jsem tady nebyla hodně dlouho a to od té doby co jsme se snažili o mimčo. Po dlouhé hormonální léčbě se to povedlo a já si myslela,že už žádné překážky nebudou. Těhotenství bylo normální, porod, až překvapivě dobrý. Ale po návratu domů, úplná hrůza. Málá pořád a pořád plakala. Nic nepomáhalo. Doktorka říkala, že to tak nemám prožívat. Malá nepřibírala. Musela jsem před a po kojení vážit. Dokrmovat, ale Ema začala ublinkávat a já už nemohla, ten neustálý pláč! Do toho jsem dostala zánět prsu a vysoké teploty. Ve třech měsících doktorka zjistila, že je Ema hypotonická, žě má predilekci doprava a že musíme na neurologii a rehabilitovat. Asi všesti měsících nám cvičení ukončili. Teďka máme14 měsíců krásně chodíme,umíme napodobovat zvířátka, umíme pár slov. A začínám papat sama.
Jen kdyby se Ema pořát nevztekla a neřvala. A spaní taky nic moc.
Už mi pomalu docházejí síly. Je tady někdo kdo mě potěší. A má stejné pocity. Zdraví Sylva ![]()
Ahoj,
krom hormonalni lecby to mame jako pres kopirak, ale nastesti je to uz pet let za mnou.
Taky rvala a rvala, cele noci, nic nepomahalo. Pak nepribirala a nastal stejny kolotoc jako u vas. Blinkat prestala az v roce. Take ve trech mesicich predilekce hlavicky a vojtovka. Proste porad neco.
Potom od pul roku byla docela v pohode, zlate dite. A pak prislo vztekaci obdobi. Tomu nikdo asi neunikne. Trvalo to do necelych tri let.
Ale…od te doby je uzasna, sikovna na vetsinu veci, co vyzkousi. Relativne hodna (alespon v porovnani s detmi v okoli).
Jak se nezblaznit? Pravidelne na chvili vypadnout z domu bez ditete. Treba na cviceni, nebo s kamaradkama na kafe a dite nechat manzelovi nebo babicce. Pro me to byla obrovska vzpruha, chvili se nebat, ze se zacne vztekat a budu to muset resit.
Hodne stesti a neboj, to casem prejde…
S.
Krásně chodíme, zvířátka nenapodobujeme a ze slov umíme NEMÁM a NE
Jo a vztekání máme na denním pořádku. Je to o nervy, zvlášť, když já nezažila to, co ty na začátku, víceméně mám pohodové dítě, protože nemělo žádné zdravotní komplikace. I přesto si troufnu tvrdit, že jsem nejednou byla psychicky i fyzicky na dně. Je to hrozný nespáč. Už odmala. Ještě na roce mě v noci budil po méně než dvou hodinách. Teď už skoro měsíc pracuji na tom, abych to změnila. Už mě vzbudí tak 4× - 5× maximálně a hned usne. To je ráj proti tomu, co to bývalo. Spí přes den jednou, ale zvládne i 2 hodiny. Jsou to 3 měsíce zpět, kdy sice spal ještě 2× denně, ale nevydržel déle než 35 minut. Strašně se to zlepšuje, ale to vztekání je tak nějak stejné. Je to hold období,kterým si musí projít rodič každého dítěte. Největší kouzlo je - nepovolit při vztekání. Jak jednou ustoupíš, bude si malá myslet, že si to vyřve vždy. Já se takhle nachytala a pak to bylo řevu dost, než pochopil mantinely.
Ahoj Sylvo, vůbec nemám ponětí co znamená ty hypotonická, ale mám 13 měsíců starou holčičku, prožívala jsem peklo jako ty. V porodnici řvala, doma řvala, pořád řvala, šílené koliky a zácpy, které jí drží do dnes, lítání po neurologii kvůli hodně hodně špatnému spaní a neustálemu vztekání. Při čtení příspěvku maminek, co měli stejně staré děti mi vstávaly vlasy hrůzou. Jakto že to moje dítě pořád tak řve a ty ostatní jsou tak hodné? Nikde nic nenašli, ale taky nám nikdo nepomohl. Dneska jsem si zrovna říkala, že mě asi odvezou, momenátalně mám 4 den nohu v sádře, spadla jsem a vykloubila jsem si nohu, ale o to nic. Eliška se rozhodla, že přestane poslouchat. Absolutně vzdoruje, když jí řeknu hezky že to nesmí spustí šílený driják, ječí jak šílená a bije mě a kouše. Když jí řeknu dej mi to tak mi řekne ne a uteče, nebo vrat se nebo stuůj je to děs. Měla jsem tři dny berle, to byly muka venku na zahradě nepslouchala a utíkala mi a spadla mi, takže jsem pak ven s ní už nešla, manžel je v práci až do večera, no děs. Obrečela jsem to. Je šileně uvztekaná a uřvaná. To uspávání je horor a to noční spaní? No nechci to zakřknout ale poslední ty 4 dny co mám sádru se v noci budí jen jednou. Jinak byla co 20minut vzhůru, střídaly se období kdy se to lepšílo a období kdy jsme nespali ani ve dne ani v noci. Jinak skvěle mluví, dokáže sama papat když jí nakrajím třeba chleba, tak ho s ní hezky, chodí a je hrozně chytrá, každý den přídá nějaké slovíčko nebo znak. Po dnešním dnu jsem si říkala, že to asi nedám, ale jak to tady u tebe čtu, tak si říkam, že v tom aspon nejsem sama, posílám zbytek mojí síly a pohlazení at to zvládneš. ![]()
Moc děkuju za útěchu a potporu. Už jsem si mockrát říkala, že asi nejsem sama, ale nějak to kolem sebe nevidím. Kámošky mají hodné děti, nebo to tak asi neprožívají jako já! Emču jsem dneska celkem rychle uspala. Dneska spolu spíme v obyváku. Manžel šel slavit narozeniny odkolegy z práce,tak aby nás po příchodu/určitě nad ránem/ nerušil. Až se příště narodím budu chlap. Takže sedím u PC a popíjím vínečko. Emča se dneska nedala nakrmit. Tak jsem ji nechala. Dala jsem ji druhou lžičku, takže jsme se střídali. Jednou já jednou ona a celkem to šlo. Posílám i já Vám hodně trpělivosti a síly/ té mám díky vínečku teďka dost/
![]()
Tak něco podobnýho máme doma, ale už mu bude brzo 6. Věkem je to čím dál lepší, ale nechápu, jak jsem přežila jeho miminkovský a batolecí období. Pořiď si další dítě, mně to dost pomohlo. Mladší syn je klidnej spokojenej bezproblémovej.
Tak toteda nevím, ale teďka druhé dítě to bych se určitě zbláznila. Dneska zas Ema pěkně řádí! Tatínek vyspává opici po včerejším tahu. Taky přišel až ráno. No já mu dám, žádne ležení! Emča už ho zaměstná. Ještě jsem se chtěla zeptat kolik přes den vaše děti vypijou čaje? Emča nějak poslední dny nemá žízeň. ![]()
No, Samík má taky „občas“ svoje bouřlivé období a to pak stojí za to. Takže na tom nejsem stejně jako ty, ale o to více tě obdivuju, že to zvládáš. Já byla první měsíce po porodu úplně KO a to byl malý zlatíčko, takže pro mě jsi jednička ![]()
Síso Eliška mi teď asi 14 dnů nechtěla nic pít, myslela jsem že mě odvezou, ale včera se zase rozpila, tak nevím co to bylo za období, a to ona vypije i litr čaje denně.
Tak to je malá šikovná, že toho tolik vypije. Ta naše dneska zase nic moc. A to už na ni z zkouším různé fígle. Měním hrnečky, dělám, že ji upíjím. A co papáte přes den? My na snídani Nutrilon pak jogurt, potom na oběd - masíčko třeba s rýží,pak spinkáme. Po probuzení ovoce nebo přesnídávka no a pak různě. Ema už moc kaše nechce, má radši rohlík třeba s lučinou. Mezi tím baští piškoty nebo ty kukuřičné křupky. A před spaním zase nutrilon. Už mě nenapadá co chystat na tu večeři.
No, my už jsme trošku odvážnější, co se papání týče. Luky už mi pečivo a rohlíky s ničím nechtěl a to ani když na to dostal dětskou šunku, takže už měl několikrát bramborovou kaši s nasekanou šunkou, krupicovou kaši s namačkaným ovocem (nejčastěji banán - ten miluje), dušenou zeleninu s máslovou jíškou, nebo jen uvařené brambory na loupačku - to miluje, snědl by jich kotel. Občas jak mlsku dostane kousek tvrdého sýra - to taky miluje. No a jinak tedy jede v těch svých dětských sušenkách. Bratr dvojčatům v tomto věku dával k večeři piškoty namočené v mléce, ale tak nějak mi to přijde k večeři divné. Jinak každý den jí k snídani jogurt, ke svačině pečivo s něčím, k obědu masozel.polévku, k svačině cokoliv ovocného no a večeře je popsaná výš. S pitím taky bojujeme, když vypije půl litru, tak jásám. Snažím se ho „utopit“ polévkou při obědě, jedině tam mám šanci mu tekutiny propašovat ![]()
Kakiko a palý už vůbec nepije kojenecké mléko? Jinak díky za rady! Na krupici jsem nějak zapoměla. A papá ti větší kousky? Ema je neumí pokousat, tak je polyká! Pak ji z toho natahuje a nebo ji zaskočí.
kojím 3× denně - před poledním spaním, večer před spaním a ráno kolem půl šesté ho beru do postele (to se pravidelně budí) a nakojím, aby ještě vytuhnul a spali jsme aspoň do sedmi ![]()
Na kousání kousků je taky pěkný lempl, polyká to rovnou, občas mu zaskočí, naštěstí většinou nedáví. Jen brambory není líný si rozkousat
Ale představa, že mu vrazím do ruky jablíčko a on si ukusuje - to je u nás sci-fi, bude s ním běhat po bytě a omlátí ho ze všech stran, aby si pak cucal tu šťávu, která se uvolní. Takže ovoce musím strouhat nebo porcovat na menší kusy. Jen banán si ukusuje sám ![]()
Kolik vůbec malý má? Nikde jsem to nenašla!Ještě kojíš? To jsi dobrá! Já moc dlouho nekojila. Jen do 4měsíců , pak už jsem ten řev nevydržela a dala jsem Nutrilon. To Ema vždycky vypila flašku a ještě šla na chvíli k prsu. Ale postupně se odstavila. Nám už od začátku to kojení moc nešlo. A já byla zralá na Bohnice. No to jsem teďka vlastně taky. Tak Tě zdravím a mířím do hajan. Snad budem spát celou noc. Přeju i vám klidné hajání. ![]()