Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Fakt si tak připadám, když jsme sami doma a mám uvařit oběd. Lépe řečeno, zlatá Polednice, tam jenom „u lavice stálo, z plna hrdla křičelo“ - s tím bych se ještě vyrovnala - to moje leze do koše, vyhazuje skříně, rozhazuje všecko, vypíná mi sporák…
Já mám ruce od masa, od cibule, potřebuju u něčeho stát, něco míchat… Pak přijde domů MM se slovy „už neudržujeme pořádek“? a přihodí historku o tom, jak s jím ráno vstal a co všecko stihl… Takže se snažím, aby tu nevznikl moc velký bordel, aby se nezranil, nesnědl něco z koše, nerozbil něco ze skříněk a nepořezal se a ještě do toho uvařit a jsem z toho zralá tak akorát na sanatorium
![]()
Jak to probůh děláte? Máte na to nějaký trik? Nebo nevaříte, ohříváte od večera?
Připadám si hrozně neschopná, prostě nevím, jak na to
![]()
JEEEEEEE, jako by jsi mě okopírovala. Mám to doma, přesně tak, je s tím rozdíem, že jsem se to sem bála napsat.
Taktéž si připadám občas jako neschopná matka, co stíhá pouze přebalovat a chytat a zachraňovat to naše robátko. ![]()
No, bohužel neporadím, ale alespoň s tebou soucítím
mám to přesně taky tak.
Jen malá poznámka - já prostě vařím až když drahý přijde z práce a ohlídá malého. Sebe k obědu odbývám a malému kombinuju skleničky s domácí zeleninou. Asi tak ![]()
Tak, tak Angu
…v ramci zachovani dusevniho zdravi jsem varila pouze vecer nebo pres poledni spanek.
Drz se!
…Ze by si chtel Tvuj mily zkusit uvarit se Samikem obed?
![]()
anguo, neboj taky to občas u nás takhle vypadalo
koš jsem odklidila z dosahu na balkon, do šuplíků dala věci, které jsou bezpečné, zbytek odstranila z dosahu nebo dala do uzamčených zásuvek. takže jediné co pak po vaření hrozilo byl děsný nepořádek… ale to se zase rychle naházelo do šuplíků zpátky. u nás jeden čas strašně vedlo odmotávání role igeliťáků do koše. zkus malého něčím zabavit, třeba obětuj roličku toaletního papíru. uvidíš, jaká to pro něj bude zábava ![]()
Holky, tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama
Odbývání plánuju od září, teď jsou prázdniny, tak je muž doma (učitel) - což je normálně OK, pohlídá, pohraje si, ale teču ve dnech, kdy mi večer oznámí, že si zítra zajede někam na kole nebo zajde na hřiby a já mám zrovna vymyšlený nějaký oběd, u kterého musím chvilku postát ![]()
Ahoj, dokud holky nechodily, seděly se mnou v židličce v kuchyni. Pak to byl chvíli mazec, ale prostě jsem byla důsledná v zákazech a vařila jen jednoduchý jídla, hlavně rychlý. Manželovi jsem vařila většinou až večer, když už spaly a schovala si kousek i na druhý den. Neboj, brzo ho to přejde.
Jinak jsem nikdy nepraktikovala zákaz do kuchyně, protože si myslím, že to dítě, když ho pustíš třeba až v 5 letech, může být utržený jak z řetězu stejně jako v roce a stejně bude chtít poznávat taje a kouzla nebezpečí. Dneska už holky kuchyn ani tak nepřitahuje
Angu - klííííd, u nás to probíhá dost podobně
![]()
Mně ještě s oblibou leze do myčky a matlá si ruce o špinavý nádobí, občas se mu podaří vytáhnout tác se strouhankou a imituje hru na pískovišti, mlátí pečícíma plechama do dlažby (což „trošku“ vadí paní pod náma
) ataktále atakdále… O vykramovaných věcech vůbec nemluvím, to už jsem se naučila elegantně přeskakovat. Občas při vaření uklouznu po vařečce nebo válečku, ale zvykám si…
Večer to shrnu na jednu hromadu a poschovávám, aby to zítra mohl zase vykramařit.
Jak to dělám? Prostě máme doma bordel
a nejraději vařím večer, druhý den jen ohřívám. ![]()
Hehe, na otázku tvého MM bych odpověděla, že ať si klidně pořádek udržuje, bránit mu v tom nebudeš ![]()
My obědváme až se malá vyspí (tak o půl třetí odpol.) a vařím, když spí… Přinejhorším ji mám u sebe v židličce nebo sedí na lince a „pomáhá“, což mě teda velmi zmáhá ![]()
Ajko, dobrý nápad, taky už mě to napadlo
I když myslím, že by to bral spíš jako že se zas urážím nebo co ![]()
Nozu, zkusím něco obětovat
Ale nevím, jestli to pomůže ![]()
Jjeleno, to mě uklidňuje, že to přejde - jako všecko
Do kuchyně může, zakazujeme akorát sporák (z čehož si stejně prd dělá
)
Žížalo, jo, tak přesně to u nás vypadá, akorát nemáme tu myčku ![]()
Gino, takto by byl dost tenký led, nedávno jsme se kvůli tomu pohádali, že to bylo skoro na rozvod ![]()
Pipet, vidíš, taky řešení
Kdyby seděl na lince, tak mě trefí šlak, on by chtěl furt slézat nebo si tam stoupat ![]()
Ahoj Angu
,
si piš, že v tom nejsi sama. My máme třeba odpadkový koš na lednici, aby se do něj holky nedostaly
, tchýně se tomu děsně smála, asi jí to přišlo vtipné. Prý svým synům řekla, že se do koše nelozí, že je tam bubák o oni tam prý lozit přestali
. Asi mám nějaké nepřizpůsovité děti, ale na moje to teda fakt neplatí.
Co šlo a bylo nebezpečného jsem přemístila, jinak bohužel při vaření přeskakuju rozházené vařečky, hrnce a pokličky, atd.. Bohužel berušky si vždycky přistaví k lince svoje pidi sedátka, takže tam už pěkně vidí i dosáhnou a to je teprve něco
.
A nejhorší je, že to uvařené jídlo, které jsem ukuchtila s vypětím všech svých sil, pak kolikrát ani nechcou a řvou, že chcou lentilky a bebe sušenky
.
Příspěvek upraven 06.08.10 v 11:19
Snazim se naplanovat vareni, kdyz spi. nastesti spi dlouho. Nic neplanuji na dobu, kdy je vzhuru a tak jsem mile potesena, kdyz se mi obcas neco povede.
v maximalni nouzi ho vrazim do postylky (mame v obyvaku) aNECHAM JECET. krupky trochu pomohou.
Jak to budu delat se dvema, netusim.
Stejně jako Gina většinou uvařím večer a k obědu se to jen ohřeje
. A když vařím přes den, tak buďto když spí a nebo ho dám do ohrádky v kuchyni a kouká na mě nebo si hraje, ale tam taky nevydrží moc dlouho
.
Etosho, tak bubák by teda u nás taky nezabral
![]()
Pudli, když on mi už spí jenom po obědě
Který nemůžu uvařit, protože nespí
Tak jedině ty pozdní obědy, no…
Dneska teda vytuhnul, protože je super hnusně a super ospalo ![]()
A já si teda pořád pěstuju iluzi, že dva se zabaví spolu (pššššt, nebořit
)
Aimee, ohrádku právě nemáme, takže rejdí všude
![]()