Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Muze dite v 15 letech jit bydlet k babicce kdyz sme se pohadali a chce odejit i kdyz ji nechci pustit? Muze k babicce utect a mela by nejaky problem u policii kdybych na ni zavolala?
Ano může opustit byt. Nemůžeš jí násilně zadržovat. Dnes je vše nastaveno tak, že dítě je téměř vždy v právu. Policajti ti nepomůžou a pokud bude na sociálce tvrdit, že je soužití s tebou hrozné, může jít bydlet babičce, pokud bude souhlasit. Pokud ne, může být umístěna do ústavu.
Příspěvek upraven 05.06.16 v 10:58
@AstraG a kdybych na ni zavolala policii ze odesla z bytu pryc bydlet k nekomu mela by nejaky problem?
@Kristen00 Policajti ti nepomůžou, musíš to nahlásit na sociálce. Ty jí pak dle uvážení nechají u babičky, nebo umístí do ústavu, pokud bude skálopevně tvrdit, že je doma např. psychicky, fyzicky týrána.
@AstraG takze kdyz babicka bude souhlasit si ji tam nechat tak si ji babicka muze nechat? Kdyz nechce byt semnou a chce jit ode me pryc? A nepijde do ustavu?
@Kristen00 Ano, myslím, že tak by to dopadlo. Přece jen pro stát je to výhodnější. Být tebou, nech ji vychladnout, ať si jde na pár dní k babičce. Určitě se usmíříte. Věřím, že s puberťačkou to není lehké. Ale může být i hůř (usmyslí si, že nebude chodit do školy, otěhotní, v 16 se vdá…)
@Kristen00 píše:
@AstraG a kdybych na ni zavolala policii ze odesla z bytu pryc bydlet k nekomu mela by nejaky problem?
ale jo jeli by tam ale čim by sis pomohla? pokud je u babičky tak je to ještě dobré řešení pokud babička s tim souhlasí ![]()
@AstraG ne takova neni chodi do skoly a neotehotni ale pohadali jsme se kvuli toho ze ma kluka kteremu je 20 zakazala jsem ji ho a pritom je v pohode ten kluk s nim se jen vyspala nic vic hlidaji jeho brachu ale kbuli nrho jsme se pohadali dala jsem ji zaracha chtela jsem ji vzit mobil nazvala jsem ji devkou a ze je nepovedena atd… Takze muze kni utect a nebude mit problem?
@Kristen00 nech ji vychladnout a na tvém místě bych i zvazila omluvu za tu devku a ze je nepovedená. Takovými slovy opravdu cesta nevede
Spis bych si s ní sedla a snažila se s ní promluvit a když už si teda chce nabít nos s mnohem starším klukem, tak ať si ho teda natluce, jen bych se jí snažila domluvit ohledně antikoncepce ![]()
@quinsley píše:
@Kristen00 Tak to se nedivím, že chce odejít
já taky ne, ale podle toho posledního příspěvku bych spíš řekla, že to píše ta dcera a chce se ujistit, že může jít k babičce a nedají jí do ústavu
.Ale jak píši nedivím se že chce odejít.
@Kristen00 píše:
no vy jste rodina, ty jsi matka k popukání ![]()
@Kristen00 píše:
@AstraG ne takova neni chodi do skoly a neotehotni ale pohadali jsme se kvuli toho ze ma kluka kteremu je 20 zakazala jsem ji ho a pritom je v pohode ten kluk s nim se jen vyspala nic vic hlidaji jeho brachu ale kbuli nrho jsme se pohadali dala jsem ji zaracha chtela jsem ji vzit mobil nazvala jsem ji devkou a ze je nepovedena atd… Takze muze kni utect a nebude mit problem?
No, ty jsi taky matka roku..
@Kristen00 Přečti si ten odkaz, co jsem ti sem vložila, nemáš právo ji uvězňovat doma, narušovat její soukromí, zadržovat její věci, či zakazovat se sdružovat a shromažďovat s jinými lidmi. V podstatě, když by toto věděla i tvá dcera a opravdu to začala právně řešit, budeš z toho mít problém ty. Teď záleží, kam až to chceš nechat dojít. Jestli máš i jiné nezletilé děti, může se sociálka zajímat i o ně a jejich blaho.