Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jaké má práva a za co je zodpovědný 15 letý člověk? Syn má 15 a rádi bychom si to ujasnili, samozřejmě s mámou se bude dohadovat… ![]()
@govana promiň, napadá mě jediné, že může už bez problémů souložit s jiným spoluobčanem starším patnácti let…
Tak do mne kopejte a dělejte si srandu z dotazu mne je to jedno.
Myslím že dotaz tak strašný není, jen mne zajímala za co je už zodpovědný atd.No neodpovídat matce je samozřejmé ![]()
@govana píše:
No neodpovídat matce je samozřejmé
tak dobře, teď vážně.. od 15ti let může být vzhůru i po osmé hodině
Trestní odpovědnost…
Podle mě tam bude nějaká omezená způsobilost k právním úkonům
třeba na nějakou dohodu? může pracovat, ale nesmí si třeba sám podepsat smlouvu na paušál (telefon), pojistku a tak… ![]()
V patnácti může mít sex, od 15 taky poštějí na diskotéky, ale je na rodičích jestli ho pustí, jinak podle zákona je prostě do 18 let zcela závislí na vůli rodičů tzn. že ty mu nastavíš pravidla a on je prostě musí respektovat i kdyby se na hlavu stavěl ![]()
S dosažením patnácti let věku spojuje české právo u fyzických osob
zřejmě nejvíce právních důsledků. Níže přetištěná tabulka uvádí základní
právní důsledky, které jsou s dosažením této věkové hranice spojeny, spolu
s právními předpisy, ze kterých tyto důsledky vyplývají ve znění účinném
ke dni zpracování příspěvku. Je zjevné, že celá řada z těchto důsledků má
zásadní dopady do osobní sféry dítěte. Za nejdůležitější můžeme považovat
trestní odpovědnost, odpovědnost za přestupky a způsobilost nabývat práva
a povinnosti v pracovněprávních vztazích. Z toho plyne skutečnost, že dítě
může být od 15 let, alespoň v teoretické rovině, schopno si na svou obživu
vydělávat vlastní prací. Věk 15 let je tedy zřejmě možno považovat za
„vstupní bránu“ na cestě k nabývání většiny práv, které fyzické osobě
náleží.
Odpovědnost za přestupky § 5 zákona č. 200/1990 Sb.,
Způsobilost mít v pracovněprávních vztazích práva a povinnosti a tyto nabývat vlastními
právními úkony (při splnění podmínky ukončení základní povinné školní docházky) § 6 zákona 226/2006 Sb., zákoník práce
Povinnost mít vystaven a nosit u sebe občanský průkaz § 2 zákona č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech
Nezbytnost souhlasu dítěte ke změně jeho příjmení na základě dohody rodičů § 19 zákona č. 301/2000 Sb.,
o matrikách, jménu a příjmení
Možnost vykonávat dobrovolnickou službu na území České republiky § 3 zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě
Možnost být pověřen prováděním veřejné sbírky § 14 zákona č. 117/2001 Sb.,
o veřejných sbírkách
Možnost vydání zbrojního průkazu skupiny B -
užívání zbraně nebo střeliva ke sportovním účelům § 19 zákona č. 119/2002 Sb.,
o zbraních
Možnost udělení řidičského oprávnění pro
podskupinu motorových vozidel AM § 83 zákona č. 361/2000 Sb.,
o provozu na pozemních
komunikacích
Možnost žádat o vydání cestovního dokladu se
souhlasem zákonného zástupce § 17 zákona č. 329/1999 Sb.,
o cestovních dokladech
Hranice přístupnosti některých audiovizuálních
děl, které mohou ohrozit tělesný, duševní a
mravní vývoj dětí § 4 zákona č. 273/1993 Sb., o
některých podmínkách
výroby, šíření a archivování
audiovizuálních děl
Je trestně odpovědný - mohl by jít do vězení pro mladistvé, může jít na brigádu, legálně souložit. Ale hlavně by měl znát nejen svoje práva, ale i povinnosti. On je to ale dost široký dotaz - nechceš to upřesnit? O co jde? Některé povinnosti jsou spíše morální a odvíjejí se ze vztahů v rodině…
@Zástavanda píše:
V patnácti může mít sex, od 15 taky poštějí na diskotéky, ale je na rodičích jestli ho pustí, jinak podle zákona je prostě do 18 let zcela závislí na vůli rodičů tzn. že ty mu nastavíš pravidla a on je prostě musí respektovat i kdyby se na hlavu stavěl
asi tak, když mi bylo 15 doufala jsem že budu mít možnost rozhodovat o své zdravotním stavu, o tom ke kterým lékařům budu chodit, popř proti čemu chci být očkovaná - avšak ani na to člověk nemá právo
@Pipet píše:
Trestní odpovědnost…
Podle mě tam bude nějaká omezená způsobilost k právním úkonůmtřeba na nějakou dohodu? může pracovat, ale nesmí si třeba sám podepsat smlouvu na paušál (telefon), pojistku a tak…
Děkuji. Pro nás taky aktuální. A navíc, dotaz byl myšlen určitě vážně.
@rokris píše:
Děkuji. Pro nás taky aktuální. A navíc, dotaz byl myšlen určitě vážně.
ono jde o to že něco je právo a něco jiného chtějí třeba právě ti mobilní operátoři, to se stalo zrovna mě, že mě nenechali podepsta smlouvu, nevím zda jsem na to měla právo, ale vím že v jiných věcech to tak jde, zkusím to nějak zítra sepsat - co vím