Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Zdravím.
Mám otázku. Můžu si pořídit v 15-ti letech sama zvíře ze Zverimexu (Např. Křečka apod.)
Děkuju.
Proč ne? Ale rodiče by měli vědět, že si něco budeš pořizovat. Jestli po nich pak budeš chtít peníze na stelivo a krmení ![]()
Samozřejmě
Já takhle přitáhla domu potkana, dva dny bydlel v kbelíku, než to prasklo, pak mi naši koupili klec ![]()
Nicméně pokud doma panuje nějaký echt odpor ke zvířatům, dobře si to rozmyslí, jestli se ti o něj bude někdo ochotný postarat, když třeba pojedeš na lyžák, dovolenou… Bez předchozí domluvy to totiž bude výhradně tvoje starost.
Ahoj, ano
Já kupovala králíky, myšky a bůhví co ještě už ve 13ti
![]()
No jasně, já jsem si toho ponakupovala
Štěstí, že naši mají rádi zvířata.
@Helileli píše:
SamozřejměJá takhle přitáhla domu potkana, dva dny bydlel v kbelíku, než to prasklo, pak mi naši koupili klec
Nicméně pokud doma panuje nějaký echt odpor ke zvířatům, dobře si to rozmyslí, jestli se ti o něj bude někdo ochotný postarat, když třeba pojedeš na lyžák, dovolenou… Bez předchozí domluvy to totiž bude výhradně tvoje starost.
Snesu hodně, ale kdyby mi děcka domů dotáhly potkana, tak jsem bezdětek. A to jsme měli i hada.
Vím, že s tím byl problém,když jsem si chtěla koupit ve zverinecu rybku, tak mi řekli, že mi to nemůžou prodat, pokud nemám 15 nebo 16, nevzpomenu si teď co z tych čísel, proto jsem se zeptala ![]()
@Anonymní píše:
Vím, že s tím byl problém,když jsem si chtěla koupit ve zverinecu rybku, tak mi řekli, že mi to nemůžou prodat, pokud nemám 15 nebo 16, nevzpomenu si teď co z tych čísel, proto jsem se zeptala
Jinak rrodiče o tom ví.
@inkakřivák
já měla jako malá bílou, zachráněná z výzkumáku před pokusama
ta byla chytrá, vždy dokázala z akvárka utéct, blbý bylo když vlezla do školní aktovky
Ta žákovská musela být dobrá ![]()
@Anonymní píše:Šestiletému dítěti bych zvíře asi bez rodičů neprodala ale patnáctileté koze?!
Vím, že s tím byl problém,když jsem si chtěla koupit ve zverinecu rybku, tak mi řekli, že mi to nemůžou prodat, pokud nemám 15 nebo 16, nevzpomenu si teď co z tych čísel, proto jsem se zeptala
@Russet Já myslím, že je to problém NOZ, kde zvíře již není věc, ale nikde jsem teď nenašla jestli hranice pro nabytí zvířete je 15 nebo 18 let.
@Heivka píše:
@Russet Já myslím, že je to problém NOZ, kde zvíře již není věc, ale nikde jsem teď nenašla jestli hranice pro nabytí zvířete je 15 nebo 18 let.
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A ještě dotaz, které ustanovení zákona o rodině upravuje právní úkony nezletilých???
Zákon o rodině
Rodiče zastupují dítě při právních úkonech, ke kterým není plně způsobilé.
Občanský zákoník
Způsobilost fyzické osoby vlastními právními úkony nabývat práv a brát na sebe povinnosti (způsobilost k právním úkonům) vzniká v plném rozsahu zletilostí.
Ovšem je pravda, že v dalším paragrafu je
Nezletilí mají způsobilost jen k takovým právním úkonům, které jsou svou povahou přiměřené rozumové a volní vyspělosti odpovídající jejich věku.
a v zákoně o týrání zvířat je
(Zvíře v zájmovém chovu nesmí být prodáno nebo darováno osobě
mladší 15 let bez souhlasu jejích rodičů nebo jiné osoby mající k uvedené osobě mladší 15 let rodičovskou odpovědnost.
Takže myslím že pokud by došlo na soud, tak ve věku 15-18 let by záleželo na soudci, zda by někomu v tomto věku přiznal právo vlastnit psa a mít zodpovědnot podle zákona o týrání zvířat.
Okopírováno z ifauna. Ale je to starší. Řekla bych, že pokud je zakladatelce patnáct, za křečka snad odpovědnost mít může. Když může klidně i sexovat
Ale za mých mladých let mi drobné hlodavce prodali i bez rodičů.
@Russet To je právě problém většiny zákonů, nejednoznačný výklad, myslím, že ve zverimexech se prostě jenom chrání kdyby je snad rozhořčení rodiče chtěli žalovat, že jim dítě domů dotáhlo nějaké živé zvířátko. Jinak souhlasím, že je rozdíl postarat se o křečka nebo o psa, už jenom v měsíčních nákladech a potřebách zvířete.
Kamarádka si na tajňáka koupila křečka už v nějakých 8 letech. Chvilku ho měla v nějaké krabici, než na to přišli rodiče, dostala poprc a pak šli spolu koupit klec
Myslím, že ti zvíře prodají. Zkus, maximálně se tam pak vrátíš s rodiči.
Zdravím.
Mám otázku. Můžu si pořídit v 15-ti letech sama zvíře ze Zverimexu (Např. Křečka apod.)
Děkuju.