Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám holčičku a stále ještě nemluví. Jinak normálně slyší a rozumí, umí ukázat spoustu věcí, ví, jak se jmenují, o vše se zajímá, motorický vývoj odpovídá. Ale nemluví. Občas řekne párkrát nějaké slovo, ale pak ho zase říkat přestane, nezačne ho používat, jak je to běžné. Má někdo podobnou zkušenost? Prosím aby sem nepsaly maminky, že to není normální a jejich dítě už umí 100 slov, to mi opravdu nepomůže. K lékaři jdeme na 1,5 roční prohlídku v září, tak to samozřejmě zkonzultuji, předtím jsme byli v roce (dcera naštěstí nebyla ještě nemocná) a tam se doktor tvářil, že je ještě čas, ale teď už mi to dost vrtá hlavou. ![]()
Zuzko, tohle je zcela normální. Dokonce mám známou, jejíž syn má 3apůl roku a nemluví stále, absolvovali nějaké foniatrické a logopedické vyšetření a výsledek byl, že je normální a začne mluvit později, i když už by měl čas, má jít za týden do školky, ale domlouvá se jen posunky a slovo neřekne vůbec žádné, dokonce ani máma, tak se zvbytečně nestresujte, ono to přijde s věkem, každý je šikovnější na něco jiného a řešila bych to opravdu až po 3. roce života.
Ahoj,
dcera (2 roky a 4 mesice) nemluvila do dvou let. Posledni mesice se to zlepsuje, ale stale je to bidne. Nejradeji mluvi svou japonstinou. Mluvi ti taky nesrozumitelne hatmatilkou? Pokud jo, tak bych problem nevidela.
Se starsi dcerou chodi do skolky par deti, kteri moc nemluvili ani ve trech letech a ani ucitelky to neresily.
U nasi dcery to svadim, na talent na jine veci. Od narozeni byla velmi sikovna v pochybu. Starsi dcera zase v 17ti mesicich mluvila skoro ve vetach, ale zacala sama chodit az v 16ti mesicich.
Terik
Ahojky, v 17 měsících? tak to my jsme říkali tak maximálně ham a bába a ta jedna neříkala vůbec nic až do dvou let, teď mě z nich hučí v hlavě. Jedna holčina se rozmluvila ve dvou letech (tak že začala) a ta jedna začala až ve 2,5 roce, takže klid, ono to přijde, všechno má svůj čas
důležitý je že pozná když řekneš auto a ona na něj ukáže, mluvení přijde postupně časem. Jak říkám naše Viky pořád jenom ukazovala a teď nezavře pusu. ![]()
ahojky,
neboj je to úplně normální. můj synovec začal mluvit až kolem druhého roku. předtím vůbec nic, žádné slabiky…můj bratranec nemluvil do tří let:) naše malá začala s nějakými slůvky až v těch 18M. neboj ono to pak půjde děsně rychle, až tě to bude mrzet:) ono jim stačí že se domluví beze slov, tak proč se namáhat:)pokud máš jistotu, že slyší a rozumí, tak bych to do dvou let vůbec neřešila.
Ahojky,
naše Verunka asi do 20 měsíců toho moc nenamluvila (myslím normální řeč a slůvka), uměla jen pár slov a jak dělají zvířátka apod. Pak se to najednou ze dne na den změnilo a jak začala zkoušet slovíčka, šlo to hrozně rychle kupředu. Teď měsíc před druhými narozeninami sestavuje vlastní věty, všechno komentuje, dává do souvislostí, doplňuje básničky, když čteme. Prostě se to najednou zlomí, klidně po roce a půl a někdo třeba po druhém roce nebo i později, a pak už ta pusinka jede a jede a jede, buď víc nebo míň ![]()
Jestli můžu poradit, je dobré když si hodně povídáte, čtete, rozšířuje si tím pasivní slovní zásobu a až se jednou rozmluví, uvidíš jak má všechna ta slůvka uložená v hlavě a všechna si pamatuje a zná! Jen je začne aktivně používat, až přijde jak na to a k čemu je to dobré.
Zuzkam,
troufnu si napsat, že máš naprosto normálně se vyvíjející dítě…i v řeči.
Pokud rozumí, zajímá se, nějaké to slovo řekne tak si myslím, že je naprosto v normě. A hlavně to se tak rychle zlomí a za rok budeš zakládat diskuzi…„prosím vypněte někdo mé dítě“ ![]()
opravdu tomu dejte ještě čas. Hlavně nesrovnávat!
Zdenik
Ahojky. Náš druhý syn do 2,5 let nemluvil. Měl pár svých výrazů typu „nebabn, babn“. Znamenalo to v podstatě vše. Akorát to odlišoval v tónu řeči. Ačkoliv jsem se snažila číst, zpívat, atd. nic nezabíralo. Slyšel, rozuměl, ale nekomunikoval.
Ve 2,5 letech z něj začaly vypadávat takový slova a slovní spojení, že jsme jen kroutili hlavou. Do týdne mluvil v celých větách. Sice výslovnost není ideální, ale rozumí mu všichni. Teď jen marně hledám tlačítko off, protože mele pořád a pořád. Dokonce i ze spaní. Takže u nás tak. Myslím, že každý dítko je v něčem napřed a v něčem hóóódně (aspoň u nás) pozadu.
Vůbec si s tím nedělej hlavu, od kámošky malý nemluvil do tři let určitě. A když dělala, že mu nerozumí co chce, tak se naštval a i tak nepromluvil. Chtěla ho tím donutit, aby mluvil, ale nepomohlo. Byla s ním u doktora, ale ten řekl, že je v pořádku, že je prostě lenivý mluvit a že sám začne až bude chtít.
Dej ji čas. Ona sama začne až bude chtít.
Ahojky,
já bych to taky neřešila.Každý dítě je originál a navíc si myslím,že má ještě čas.Naše malá teda toho namele až moc, ale zase jiný věci jí nešly.Třeba lézt se naučila až v roce a půl ![]()
Je to opravdu individualita každýho dítětě.Je teda pravda,že si hodně povídáme,od malinka čteme a mooooc zpíváme
což okolí se asi hodně baví ![]()
[Prosím aby sem nepsaly maminky, že to není normální a jejich dítě už umí 100 slov, to mi opravdu nepomůže.
???
Dítě je normální, ale matka je z těch extrémních diskutérek (pište jen vy co mně litujete a ztotožňujete se s mým utrpením, na jiné názory nejsem zvědavá).
Tak to ti raději nebudu psát jak jsou moje děti šikovné, aby se ti nepřitížilo.
Bára
Zuzi myslím, že je to úplně normální.
Báro nevím, co je na tom špatnýho. Nejsem proti zdravé diskusi, ale to, v co se občas zvrhne nevinný dotaz zde mě občas pěkně zaskočí… je mi líto, že někteří lidé se dokážou sesypat na člověka jako vosy jen proto,že není tak inteligentní, udělá občas hrubku, není krásný, chytrý atd. Proč by se někdo nemohl zeptat na to, co ho trápí? Od toho tu jsme…
teď přeháním ale tady se rýpe hodně a rádo a mně to leze krkem. Omlouvám se za výlev
Ahoj, taky jsme začali mluvit od těch dvou let a od 2,5 let ve větách a ted začali sklonovat. Nechtěla jsem chodit ani do dětských center, s kamarádkami do parku, protože bych jen poslouhala, jak jejich děti krásně mluví a kolik slov už umí apod. Z toho mě bylo vždy ouvej.
Ještě má hodně času, některé děti začínají mluvit až ve školce.
Takže se neboj, ono to přijde a uvidíš ty pokroky.
BaraF píše: [Prosím aby sem nepsaly maminky, že to není normální a jejich dítě už umí 100 slov, to mi opravdu nepomůže.???
Bára
Dítě je normální, ale matka je z těch extrémních diskutérek (pište jen vy co mně litujete a ztotožňujete se s mým utrpením, na jiné názory nejsem zvědavá).
Tak to ti raději nebudu psát jak jsou moje děti šikovné, aby se ti nepřitížilo.
Ahojky, ja se taky muzu pridat s prikladem meho syna. Je mu 2 roky a mluvime teprve od nedavna. No, ono to jeste ani poradne mluveni neni, nekdy si lepi slova , jak ho napadne, na me dotazy za:,–(ne neodpovida, porad si mele po svem a nekdy mam problem mu rozumnet i ja. Je sice fakt, ze zije v trojjazycne domacnosti, ale mam tady kamaradku, jejiz dcera je na tom podobne (3 jazyky) a mluvi krasne uz od roka a pul.
A pridam se k tobe, ze kdyz se ptam na urcite tema, protoze me neco trapi, tak ocekavam spise moralni podporu a priklady ze zivota mamin, ktere jsou na tom podobne. Debata a diskuse by mela byt vzdy liberalni a demokraticka, ale fakt by mi taky prislo kontraproduktivni slyset holedbani se, co ma „Fanynka vsechno uz brebenti“, kdyz to me ditko nemluvi a ja potrebuji vedet, ze jine deti jsou na tom treba podobne a tudiz je to OK. Ale jsme hoklt kazda jina. Mluvim jen za sebe.
Marketa