17 měsíců a nemluví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1814
28.8.08 12:57

Zuzko - já bych to teď fakt neřešila, opravdu se to časem zlomí (a zlomí se to hrozně rychle, nebudeš se stačit divit…)
Když bylo Vojtovi 17 měsíců, tak neuměl říct ani „haf“. Myslela jsem, že budu ráda, když bude mluvit do školky. A najednou v 18 měsících začal „kokokokoká“ (jakože slepička) a už to jelo 8O Každý den nové slovo - ti prckové se učí šíííleně rychle (kdyby to šlo tak rychle mně s cizím jazykem :roll: ) Opravdu dneska se Ti to nezdá a třeba za 14 dnů bude malá vykládat a za 3 měsíce ti bude brnět hlava z toho, že tu pusu nezavře (jako nám dneska z Vojtulína…) :lol:
Takže buď fakt v klidu. A i kdyby ne za měsíc, tak třeba za víc, ale jednou určitě (babička říkala, že Einstein nemluvil snad do 6 let :wink: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16743
28.8.08 13:16

Já osobně bych řekla že je nejdůležitější to že komunikuje a rozumí. Ty slova co říkala-ona si to prostě srovná v hlavě a pak to na tebe vypálí najednou :wink: Kamarádka řeší to samé. Má kluka stejně starýho jako moje dcera a je mezi nima obrovskej rozdíl-moje holčička je taky celekm šikovná- a on neřekne jedno jediné slovo. Mudr říkalaže se to bude řešit když tak ve dvou letech-poslala by ho na nějaké foniatrické vyšetření. Ale říkala taky to že je důležitý že rozumí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
28.8.08 14:26

zuzko kliid
ten náš na tom byl v 18 měs. dost špatně s mluvením. Většinou ukázal a následovalo eeeee…možná 2-3 slova typu mamamam, papapapa

Zvuky zvířatek atd..o tom se nám mohlo nechat zdát. No zlomilo se to trošku před pár týdnama a najednou, co slyší, tak hezky zopakuje. Pořád to jsou jenom slovíčka, žádné věty, ale je jich víc a víc..Je fakt, že na něho mluvíme dvěma jazyky, ale to na to může, nebo nemusí mít vliv..

Řeknu ti, že jsem to prožívala podobně jako ty, pořád jsem přemýšlela, jestli je v pořádku a hlavně porovnávala, což se nesmí.. V těch 18 měs. sice něco rozuměl, ale taky žádná sláva no a teď rozumí snad všemu, za ten půlrok udělají děti obrovský skok. U nás v diskuzi jsou děti, které mluví už ve větách a jiné, které jen slovíčkují. Počkej do 2 let a uvidíš, spousta dětí se v té době rozmluví, některé třeba ještě do půl roku později. U dr. se to řeší snad až od 3 let..

Je třeba vaše malá víc zaměřená na pohyb? Taky je dobré prozkoumat v rodině, jak to bylo u vás s mluvením. Často je to dědičné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
718
6.9.08 22:55

Ahoj Zuzko,
jako bys uplne presne popisovala situaci u nas vcetne veku 8O . Ani nevis, jak s tebou soucitim, Beruska tez umela treba mama a ted to nerekne ani za nic. A i jeji dalsi prvni slovicka z ni nevydoluju ani heverem. Taky mne sem tam prepadaji pochybnosti, jestli je vse v poradku, jestli treba nedelam ja neco spatne… Zvlast kdyz oboji rodicove porad rikaji, jak ja i muz jsme brzo mluvili. No, nevim, pak tu nemluvnost zdedila po nejakem dedeckovi ci babicce… Tez o spojitosti s inteligenci atp. v nasem pripade spis neplati. I kdyz v dnesni dobe je fakt, ze VS diplom ma kazdy truba :wink:
„Utesuju se“ (blbe slovo, ale jine mne nenapadlo) tim, ze rozumi vsemu, ukaze presne, je bystra, cila, velmi aktivni a pohybliva. Trvalo nez se pretocila a zacla se plazit, ale vzapeti stala, sedela a zacla lezt. Takze stale a dokola na ni mluvim, cteme knizky, rikame basnicky, zkousime zviratka, barvicky, tvary, pismenka… A kdyz je toho nekdy malo, tak sama prijde s knizkou a ukazuje a „povida“ svoji mimozemstinou…
Takze vydrz, ono to fakt prijde a pak jim budem lepit pusu izolepou, abychom si uzily chvili ticha :wink: 8)

Nedavno, tak dva mesice zpatky jsme tu cetla podobnou diskuzi o o neco mladsi holcicce, akorat ji ted nemuzu najit :oops: .
Aaaa - uz to mam - tady: https://www.emimino.cz/modules.php?…
Tak treba to k necemu bude… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
12.9.08 21:15

Ahoj, díky moc dalším přispěvatelkám, které mají osobní zkušenost. Malá tento týden aspoň začala mluvit hatmatilkou, je to super, slyšet ty její monology, i když jí nerozumím, tak snad už brzo začne normálně.
Jen taková malá perlička - k nám na plavání začala chodit nová maminka s holčičkou rok a půl starou, holčička mluví plynule ve větách, plínky už nenosí, sama si říká na nočník a když k nám v herně sama přišla, pozdravila sama od sebe Dobrý den.:-))) Malý génius.:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17969
15.9.08 09:52

Zuzko, jsem ráda, že jsem tvou diskusi našla, právě jsem se chystala založit obdobnou :)
Naše Zuzanka (15 měs.) taky neříká ani zvuky zvířat, ba ani bác a pod., a navíc žvatlá minimálně i slabiky. Jindříšek má přece jen svých asi 5 „výrazů“. Zuzanka měla před rokem zjištěnou převodní poruchu na jednom oušku, nicméně velmi mírného stupně a rozumí bez problémů. Tak po přečtení příspěvků je mi líp na duši a těším se , že se to u nás taky zlomí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
15.9.08 10:50

holky neblázněte, já jsem teda taky ale byla v tu dobu vynervovaná. V tomhle období 15-18 měsíců toho ještě tolik umět nemusí. Ten náš ještě teď neříká zvuky zvířat, asi nemá naládu, zato jak dělá motorka ví výborně :D
Já vím, že to je těžké, ale zkuste vydržet tak do těch 2 let, spousta dětí se v té době rozmluví a potom přibude třeba i pár slov za týden. Nám tady na kontrole říkali, že ve 2 letech je slovní zásoba 50-200 slov..takže rozdíly jsou fakt velké. V rodině i u známých synové prý ve 2 letech řekli asi 10 slov a potom rovnou ve větách..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
186
2.10.08 17:09

ahoj,
bud v klidu. Muj syn ma 16 mesicu a jeste jsem od nej neslysela ani mama ani tata. Tenhle tyden zacal rikat „kaka“ a to je vsechno.Jinak na vsechno jenom ukazuje a „rika he“ a chce po me, abych mu vzdycky rekla co to je. Ono to jednou prijde ! :D

Alessia

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
3.10.08 12:53

Ahoj Zuzko,
jdu tě podpořit. Buď v klidu, je to úplně normální - každé dítě je jiné a tabulky jsou úplně k ničemu. Takže až ti nějaká aktivní maminka řekne, že její Alenka od deseti měsíců běhá a od jedenácti měsíců mluví v celých větách, tak jí klidně pošly k šípku.
Náš Martínek začal „mluvit“ ve třech letech - ale ani se tomu tak nedalo říkat. Dost dlouho používal nějakou čínštinu a zlomilo se to v podstatě až ve školce.
Tak sem měla radost, že Kristýnka je holčička a bude mluvit brzy a krásně. Teď je jí patnáct měsíců, umí máma, táta, ham a ko ko. Přičemž máma používá jen, když má nějaké trápení, ham už také moc nepoužívá protože doslova „žere“ :oops: :lol: od rána do večera, takže nejpoužívanější je koko a táta.
Ovšem je to zážitek. Nedávno jsme jely autobusem a Kristýnka řvala na celý autobus TÁTA KOKO :lol: - dostala jsem vynadáno od nějaké baby, že prý to dítě pěkně vychovávám, když už takhle malá mluví tímhle způsobem o tátovi 8O 8O 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí