Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vojtiškoj budou tedka 3 a terpve ted zacina skladat vety do sebe a zacina si pamatovat více nez nekolik slov …
a Peta tomu je 16 mesicu a taky umi jenom ham baf baba mama tata, na, a pak co si sam pro sebe žbrbla, takze hlavu vzhuru JE TO NORMALNI .....
kricet ale umej oba az me z toho boli hlava občas … takže vím že jsou zdraví a ono to přijde samo.
Matýsek říká akorát Ham a máma, ale jinak mi přijde maximálně bystré dítko, hodně věcem rozumí, gestikuluje a je vidět, že by se i rád vyjádřil jinak, ale prostě mu to ještě nejde… Mě to přijde naprosto normální. Zase byl nadaný motoricky, brzo sám seděl, lezl i chodil, každé dítě je jiné ![]()
Ahoj všem, díky moc za všechny milé příspěvky! Snad to je v pořádku, malé samozřejmě každý den říkáme říkanky, ukazujeme si v knížkách, zpíváme (malá už si brouká melodie sama), ale na to ne/mluvení to nemá žádný vliv.
Jinak mi nešlo ani tak o chlácholení, ale o příspěvky maminek, které se s problémem setkaly nebo je mají jejich děti. Jak jsem tak koukala na různé diskuse, vždy se totiž najde někdo, kdo sice o tématu moc neví, ale neváhá se pochlubit nebo rýpnout, že BároF?
Já jsem přesně čekala že se té věty kde Zuzka píše ať sem nepíšou maminky které se s tím nesetkali nepíšou. Určitě to nemyslela tak že nechce slyšet že někdo jiný má šikovnější děti. Prostě jí to leží v hlavě a tak chtěla vědět jestli to tak taky někdo měl. Co je na tom proboha špatnýho? Tady jsou fakt nějaký maminky strašně rejpavý a až hnusný. Většinou to bývají shodou okolností jedny a ty samí. Smutný.....
O tom, kdy děti začínají mluvit vím jen z kapitol „vývoj řeči“ (taková se vyskytuje v téměř každé příručce pro rodiče), z diskusí s dětskými lékaři a na základě vlastních pozorování, nejsem tedy odborník. Nebudu unavovat detaily o souvislostech motorického vývoje, dozrávání nervového systému a významu stimulace, ale doporučuju dát si tu práci a udělat to taky. Jednak jsou tam zajímavé informace, jednak je to vždy psáno česky (čárky jsou tam kde mají být a ctí se shoda podmětu s přísudkem, dokonce v množném čísle).
Diskuse je diskuse, to máte holky marný, má daný rámec, divergentní názory k ní patří, to co si představujete vy si nechte adminama vyčlenit do útvaru „Kondolence“, „Modlitba pro každou příležitost“ nebo jak výstižně říkal náš matikář „Dřisty, prdy kolem vrby“.
Jedny a ty samí co si „Co je na tom proboha špatnýho?“ znovu a znovu musí pochlubit nebo rýpnout, prostě já.
Báro žít s tebou musí být peklo.Tvoje rejpavost, útočnost a jedovatost z tebe přímo čiší. Je mi tě líto a těch kolem tebe ještě víc…
Báro ta osina musí být hodně podebraná…
![]()
no pořád hledám tvůj sečtělý přínos do této diskuze ![]()
Z.
![]()
Vidím, že někdo má ještě MNOHEM větší problém než nemluvící dítě.
No bezva, tak se nám tahle diskuse dostala tam kam asi měla (do nitra zapomnění v prostoru www). Zakladatelka se traumatu zbavila přenosem, vůbec nedošlo na zmínku o normativech (děti srozumitelně mluví od 18m dle inteligence a vnímavosti rodičů…) moc se teda nediskutovalo, „máte štěstí, že jdu zrovna kolem“, všichni, kterým jsem sdělila, že je Leila lituje si toho hluboce cení, takže happy end.
Bára
Albert Einstein údajně nemluvil do pěti let vůbec. Naštěstí vývoj řeči v batolecím období nekoresponduje s budoucí inteligencí, takže něčí takzvaně „šikovné“ děti mohou mít v budoucnu problémy udělat maturitu, či sklouznout k problémovému chování či nadužívání alkoholu (zejména, mají-li k tomu dispozice). To ale není nic, co by vyrovnaná a sebejistá matka nezvládla, aniž by potřebovala sebemenší útěchu.
BaraF píše:
No bezva, tak se nám tahle diskuse dostala tam kam asi měla (do nitra zapomnění v prostoru www). Zakladatelka se traumatu zbavila přenosem, vůbec nedošlo na zmínku o normativech (děti srozumitelně mluví od 18m dle inteligence a vnímavosti rodičů…) moc se teda nediskutovalo, „máte štěstí, že jdu zrovna kolem“, všichni, kterým jsem sdělila, že je Leila lituje si toho hluboce cení, takže happy end.
Bára
nooo…tak tady má někdo pár semestrů psychologie, sociologie, speciální pedagogiky, co???? Jestli ovšem žiješ v přesvědčení, že dítě narveš do tabulek, pak je ti to lejstro nanic, poněvadž jsi čistě suchý teoretik, který o dětech a jejich chování v praxi nemá ani páru! Děti velmi inteligentních rodičů mohou mít jakkoliv podnětné prostředí a do 3 let mluvit nemusí vůbec. Naproti tomu i dítě z nepodnětného prostředí může mluvit už brzy. Inteligence v tom opravdu nehraje roli…Dědičné dispozice ano. Ale co já tě tady budu poučovat, že. Ty jsi přece nastudovala hromady příruček v českém jazyce, bez gramatických chyb…dokonce ani shoda podmětu s přísudkem nechybí. Hezký den a běž šířit osvětu zase jinam, ju?
Ahoj.
Mně tedy ten název diskuse přijde vysloveně úsměvný, protože stresovat se v tomhle věku mi připadá absolutně zbytečné (jestli čteš nějaký Stejný měsíc porodu, kde všechny děti umí všechno, tak si to zatrhni). Holčičky sice mluvívají dřív, ale taky to není pravidlo.
Můj syn v roce a tři čtvrtě kromě pár slovíček neřekl nic (vrchol byl kotiťta - byla jsem strašně pyšná
). Teď jsou mu dva roky a mluví parádně, artikulace teda nic moc, ale sem tam dá dokupy i pořádně dlouhou větu. V roce a půl bych takový vývoj určitě nepředpokládala.
A k té poznámce - to i chápu. Někdo si tu založí diskusi, jestli je normální snažit se soustavně o dítě rok a půl, a pod tím má dvacet příspěvků od žen, které se nutně musí pochlubit, že otěhotněly napoprvé
.
Možná je nadpis nepřesný. Nemluví asi většina dětí, ale malá prostě neřekne nic, ani jak dělají zvířátka. Pokud nějaké slovo náhodou řekne, použije ho párkrát, pak už ne. Knížek jsem o tom pár načetla, ve všech se tak obecně píše o tom, že děti můžou v tomto věku už plynně mluvit, nebo říkat jen pár slov, případně jen napodobovat zvířátka, ale pochopila jsem z toho, že jak se to naučí, pak už to používají. Naše ne. Přitom opravdu všemu rozumí, na požádání ukáže, přinese, odnese, udělá… To mi vrtalo hlavou a proto jsem založila tuhle diskuzi.
Nepřihlášená autorka diskuze.
Tak v tomhle jsem skutečně laik, ale tvoje dcerka splňuje to podstatné - rozumí. Že neřekne na požádání, to by mě nepřekvapovalo, syn na požádání taky nedělal nic. Asi ví, že není cvičená opice (a my bychom třeba před příbuznými někdy trošku i potřebovali, aby byl
).
Můžeš se zeptat pediatričky, ale myslím, že pokud není podezření třeba na sluchovou nebo jinou závažnou vadu, tak se to řeší až později.