18. měsíční individualusta

Anonymní
22.10.19 17:48

18. měsíční individualusta

S naší 18. měsíční holčičkou jsem navštívila několik kurzů na cvičení a hraní pro děti. Chtěla jsem ať je v kontaktu a jinými dětmi, lidmi, mám nové vjemy… Jsem z toho trochu nesvá… První kurz se jí příliš nelíbil. Nechtěla spolupracovat a dělat to, co lektorka a ostatní děti. Nechala jsem ji a hrály jsme si na kurzu samotné po svém. Řekla jsem si nemá svůj den. Příště to bude lepší. Nebylo. Když jsme šly na další jiný kurz, situace se opakovala. Všechny děti spolupracovali a dělali to, co se po nich chtělo. Přemlouvání a ukazovani nepomohlo. Nechtěla dělat to co ostatní. Chtěla si hrát podle sebe. Chápu, že má svou hlavu… Jen mě zaráží, že vždy jako jediná ve skupině přibližně stejně starých dětí, které dělají společně vše, co se po nich chce a dokonce mají z toho radost. Dětí si nikterak nevšímá. Nevadí jí, ale ani je nevyhledava. Je ráda, když může delat věci podle sebe. Neudělá na povel paci nebo jak jsi veliký. Umí však spoustu jiných věcí, které jí dávají smysl. Dávat prádlo do pračky, vytahovat myčku, třídit odpad nebo dělat papapa při loučení se a jiné… Měla jste také některá takové individuální dítě s vlastním rozumem? Jak jste pristupovali k výchově? Jaké bylo dítě později?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30855
22.10.19 17:56

Jo, mam, tri. Spolupracujici deti rodit neumim. Pri vychove pouzivam selsky rozum, jsou z nich trochu mimoni, ale sikovni. :mrgreen: Nejvic me stve, ze si nechtej nechat s nicim poradit, to obcas ponekud zdrzuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
22.10.19 18:00

Mám tři děti s vlastním rozumem, což ale neznamená, že nespolupracovaly. Ony i takové děti vlastní rozum mají. Tvoje dcera je prostě ještě malá na kolektivní kurzy, třeba do nich naopak musí teprve dozrát. Nevyvozovala bych z toho nic, tím méně, že tvoje dítě má (na rozdíl od ostatních) vlastní rozum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
22.10.19 18:01

Mám teda mladší a na povel taky neudělá nic. Není to cvicena opice, ale dítě. Nenaděláš nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lebambule
22.10.19 18:03

Párkrát jsem vzala prcka do nějaký takový ty organizovaný hernicky. Myslela jsem, ze by ho to mohlo bavit, ze to jako je správný… Pak mi došlo, ze je celej já a tygle kolektivy pro něj nejsou. Není to pro mě, není to pro něj. Víckrát jsme tam nešli. Všechno dětské není pro všechny děti. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
7228
22.10.19 18:05

Jo všechny moje děti jsou v nějakém směru individuality ;) pokud s ní chceš někam chodit, tak budeš muset najít aktivitu, co jí bude bavit, u syna to bylo plavání ;)

Ono věkem děti tak nějak pochopí, že ne vždy bude vše, tak jak oni chtějí :mrgreen: ale ne že by se jim to líbilo, jo a individualitu a kreativitu dost utlumí škola, za mě bohužel :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2033
22.10.19 18:06

Proto na žádný kurz nechodíme a mám klid, moc tuhle módu chodit s batolaty do kurzu a kroužků nechápu 🙊. Já sama organizovanou zábavu odjakživa nesnáším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
22.10.19 18:08

Je zcela normalni, ze takto male dite dela, jen ci ho bavi/zaujme. Navic je opravdu mala, spousta deti v tomhlee ceku ma i priblem rozumet a chapat pokyny. Vyzadovat pi diteti, aby se zapojilo do organizovane cinnosti (a to jen na omezenou dobu) lze tak mezi tretim a ctvrtym rokem, delat cinnost, jteta nebavi, ale mzsi se delat, zvladne dite tak okolo tech oeti let.
Takze bud v klidu, necekej zazraky a nesrovnavej.
Mam deti deti dist svoje. Pri vychove se nejvic isvedcil selsky rozum, empatie a intuice. A hlavne jsem s tou vychovou musela zacit u sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
22.10.19 18:11

A ještě dodám, že 18 měsíců je ještě brzo na nějaké soudy, děti se v tomto období dost mění a vyvíjejí ;) třeba si jen potřebuje zvyknout na kolektiv..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.10.19 18:16
@Svistice píše:
Je zcela normalni, ze takto male dite dela, jen ci ho bavi/zaujme. Navic je opravdu mala, spousta deti v tomhlee ceku ma i priblem rozumet a chapat pokyny. Vyzadovat pi diteti, aby se zapojilo do organizovane cinnosti (a to jen na omezenou dobu) lze tak mezi tretim a ctvrtym rokem, delat cinnost, jteta nebavi, ale mzsi se delat, zvladne dite tak okolo tech oeti let.
Takze bud v klidu, necekej zazraky a nesrovnavej.
Mam deti deti dist svoje. Pri vychove se nejvic isvedcil selsky rozum, empatie a intuice. A hlavne jsem s tou vychovou musela zacit u sebe.

Také jsem si myslela, že je malá. Jen mě zarazilo, že zbylých více jak 10 dětí dělalo vše, co se po nich chtělo. Malá rozumí všemu. Ví co se po ní chce. Jen v tom nejspíš nevidí smysl…

• Citovat
  • Upravit
14376
22.10.19 18:35

Můj syn byl to samé. Chodí od roka do jeslí a tam člověk teprve vidí ten pokrok. Když začínal, tak si hráli ti mladší každý zvlášť a spíš se tak pozorovali. Dneska jsou to parťáci a okamžitě letí do třídy mezi kluky. Když jsem s ním chodila na plavání, byl to pro nás horor, malý se vztekal, brečel, nechtěl dělat absolutně nic. Má rád svou volnost a řídí se tím, na co má náladu. A mě by tedy nenapadlo přemýšlet nad tím, že je jiný, než ostatní. Každé dítě se něčím liší. Dětské skupiny nerada navštěvuji, někdy mám dost i ze setkání s kámoškami, které mají přibližně stejně staré děti. To věčné srovnávání, kdo už chodí na nočník a ten tvůj ještě ne, vždyť už mu budou dva… :roll: zase začal chodit v deseti měsících a jejich až v roce a půl. A to je pořád dokola, nechápu, že si každá máma musí dokazovat, jak má nejúžasnější dítě. Já jsem o tom plně přesvědčena i bez toho :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4507
22.10.19 18:38

A kam chodíš? Ze bych tam přijela se svým 16M synem, abys byla v klidu? Můj syn úplně nesnáší kolektiv, když jdu s kamaradkou co má stejně starého kluka do hernicky, tak můj je tam vyloženě nešťastný. Její skáče šipky do bazénu s kulickama a můj tam brečí :lol: jedine kde jaks taks spolupracuje je plavání, ale to proto ze tam chodíme už rok a asi zvyk je železná košile. Ale nezopakuje nic… nejradši si jezdí s autama a vydrží to dělat klidně hodinu vkuse a považuju ho za zcela normálního, je proste introvert jako jeho táta, ne všichni jsou akční a spolecensti, ale to přece není špatně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
776
22.10.19 18:39

A jak dlouho ty ostatní děti do těch kurzů chodí? Je možné, že už tam chodí delší dobu a tak jsou zvyklé na instruktorku a na to dělat „co se má“. Mám tři děti a se všemi jsme chodili do různých cvičení, plavání atd. Všechny jsou mega živé a potřebují změnu. Všude nám vždy říkali ať to nesoudíme po první hodině, že to dítě si potřebuje zvyknout. A je pravda, že v září (na začátku kurzu) je to vždy organizovaný chaos. Děti pobíhají, neposlouchají, nespolupracují a pak si to postupně sedne a třeba po měsíci je to mnohem lepší. A co bude malá dělat když si jí posadíš na klín a budete to dělat spolu. Když jí povedeš ruce atd. Bude se vztekat nebo si to nechá líbit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76450
22.10.19 18:48
@Anonymní píše:
Také jsem si myslela, že je malá. Jen mě zarazilo, že zbylých více jak 10 dětí dělalo vše, co se po nich chtělo. Malá rozumí všemu. Ví co se po ní chce. Jen v tom nejspíš nevidí smysl…

já jsem s dcerou měla přesně stejné zážitky, 11 dětí dělalo to, co se po nich chtělo a vypadaly, že je to těší a baví - moje dcera lezla po radiátoru, obcházela cvičitelku, hrála si v rohu s balony :nevim:
tak jakto že těch 11 dětí to opakovalo s nadšením, když tady všechny píší, že dítě není cvičená opice? nejvíc se také chytala v plavání, ale také si tam trochu dělala to, co chtěla ona, a byla pořád nachlazená, tak jsme to vzdali
chodily jsme do spousty kroužků - veselé hraní, pohybem k rozvoji dětátka, minihernička pro matky a dětmi - organizovaná, angličtina a to plavání
připadala jsem si vždy hrozně
nejvíc se teda zapojovala ve Fitmami, kde cvičí matky a děti jsou v kočárcích nebo si hrají na dece, tak to cvičila se mnou a ostatními matkami sedy lehy a tak
teď už chodí do školky, já do práce, tak na kroužky už není čas
ale furt mi vrtá hlavou, proč naprostá většina dětí spolupracuje a ona nespolupracovala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.10.19 19:12

Hezký den všem. Dcerka má zjevně v 18ti měsících rozumu dost a dělá to, co je přirozené pro děti jejího věku. Chce si hrát po svém a proč by taky ne, v 18 ti měsících dítě nebude cíleně samo vyhledávat jiné děti, nepotřebuje jejich společnost. Kolektivní aktivity, normální dítě se soustředí na řízenou činnost pár minut, tudíž v tomto věku tyto aktivity nevhodné, ale velmi moderní. Ostatní děti klidně mohou spolupracovat, leč vývin je v tomto období překotný a každý měsic hraje roli.
Ano, já mám doma individualisty dva. Povahově pravé opaky. Jedno odmala neřízená střela bez pudu sebezáchovy, druhé velmi rozvážné dítě. Prvni se do společných aktivit vrhal, později ho to rychle přešlo, druhý společné aktivity nesnášel. Dva kluci. Oba velmi dobrý prospěch. Odmala je necháváme rozhodovat a nést následky svých rozhodnutí. Nikdy jsme je do žádných aktivit nenutili, pokud měli sami zájem, podpořili jsme je. Nikdy jsme je s nikým nesrovnavali, ani mezi sebou, proč taky, každé dítě je jiné a jedinečné. Nechte dcerku v klidu, jde si svojí cestou, dělá to, co vyhovuje jí a pokud je spokojená, tak je vše tak, jak má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí