Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@AnastazieB to me taky napadlo, ale jak to resit? zkusit dat spat drive? meli sme ted po sobe nekolik hyper dni a ja uz sem na odpis..
je taky fakt ze mu rostou zoubky… jesti by i to mohlo mit vliv?
Podle mě je přetažený. Mám dvě děti a před spaním jsou akční oba dva. Lítají, lezou, běhají a tím víc, čím jsou utahanější. Pokud jsou přetažení, tak jedou jak fretka na speedu ![]()
Taky bych řekla, že je přetažený. Zkusila bych dát spát dřív.
Mám doma něco dost podobneho. Čím unavenejsi, tím větší aktivita. Doporučuji zkusit ukládat dřív nebo hned, jak se začne rozjíždět. A večer nic sladkeho.
Dcera ma stejny rzim a dela uplne to stejne, pokud je pretazena. Jak dlouho Ti vydrzi po probuzeni vzhuru rano do dalsiho spanku a jak dlouho po nem ji davas spat vecer? Dneska usnula 5,5 hodky po probuzeni rano a 5,5 hodiny po probuzeni odpoledne, tzn. usnula v klidu v 8 vecer. U nas se to odviji vse od toho, kdy se probudi odpoledne.
U nas tohle je kdyz je pretazeny. Takze dat veceri a pak hned do postele. A drive. Pokud neusne tak klidne aktivity v posteli - cteni, povidani…
Dcera to dělává večer…má dva. je to z únavy…začne vymýšlet, dělat blbiny. osvědčilo se ukládat dřív
@blumen jeste tak pred 3 tydny: vstavani kolem 6 - 7 hodiny, spanek od 14 - 15 hod, driv se mi ho nepodarilo uspat, pak mi usinal kolem osme vecer, a posledni tydny, nekdy vstal v rozmezi pata az sedma a spat jde kolem pul jedne az jedne… a pak chodime kolem pul osme uspavat… a pak se meni na hyper fredku…
diky zensky za radum zkusime jit spat zitra drive, obcas se stalo ze kdyz usnul brzy treba v sedm vecer tak pak v noci treba 1,5 hodiny cumakoval v posteli, a pak k ranu se dospal treba do pul osme… a to sem taky uz padala na hubu… ![]()
A čím ho krmíte? nejí třeba často cukr? slazený jogurty, piškoty, sušenky? já mam zavedený několik měsíců, že prdolka usíná sám v místnosti, v postýlce při pohádkách nebo písničkách, ze začátku řval, ale pokud to člověk překoná je to úžasná věc.. někdy je tuhej hned někdy ne, ale už nebrečí
a taky se mi zdá, že přes den spí málo, zkoušela bych at usíná sám a spí víc jak 2h denně.
@eNesiss ma temer kojeneckou stravu
veceri chleba s lucinou a cesrtvou zeleninou a pak se nakoji pred spanim, k svacinam ma ovoce, k obedu maso + priloha + zelenina, snidane kase… sladke nezna… pije vodu + MM… ![]()
no my mame postylku prirazenou k nasi posteli, uspavam ho ze lezime spolu, on by tu postylku asi zboril
kdyby mel usnout sam ![]()
@Anonymní píše:
@eNesiss ma temer kojeneckou stravuveceri chleba s lucinou a cesrtvou zeleninou a pak se nakoji pred spanim, k svacinam ma ovoce, k obedu maso + priloha + zelenina, snidane kase… sladke nezna… pije vodu + MM…
no my mame postylku prirazenou k nasi posteli, uspavam ho ze lezime spolu, on by tu postylku asi zboril
kdyby mel usnout sam
tak to je super, že nedostává cukr, to by mě hodně trápilo čím to je : ( Asi vážně z toho přetažení, já mam vážně odzkoušeno, že čím víc spí přes den, tím víc a lp spí v noci.. je to paradox, ale je to tak.. Když nebude chtít spát, at odpočívá, alespoň v tom kočárku na procházce.. A my máme taky jednu místnost s manželskou postelí a postýlku hned vedle, ale prostě jsem to takhle chtěla zavést, už vlastně od 7 měsíců takhle začal usínat, to uspávání je pro maminky za trest a stejně jednou bude usínat sám, čím dřív si na to zvykne, tím líp, zkus to!
![]()
@Anonymní píše:
@blumen jeste tak pred 3 tydny: vstavani kolem 6 - 7 hodiny, spanek od 14 - 15 hod, driv se mi ho nepodarilo uspat, pak mi usinal kolem osme vecer, a posledni tydny, nekdy vstal v rozmezi pata az sedma a spat jde kolem pul jedne az jedne… a pak chodime kolem pul osme uspavat… a pak se meni na hyper fredku…diky zensky za radum zkusime jit spat zitra drive, obcas se stalo ze kdyz usnul brzy treba v sedm vecer tak pak v noci treba 1,5 hodiny cumakoval v posteli, a pak k ranu se dospal treba do pul osme… a to sem taky uz padala na hubu…
Zkus to poradne sledovat. Pises to plus minus. U nas hraje roli kazda pulhodina, fakt. Dost to pomuze. Je i rozdil, pokud spi pres den je pn hodinu nebo dve, pokud jen hodinu, tak odpadne driv. Ja chodim uspavat az podle toho, v kolik se odpoledne probudila. Kdyz tipuju, ze usne v 8, tak to nacasuju tak, at kojime treba 19:45
osvedcilo se mi to. Ale posledni tydny se nam to taky posunulo, vstava pozde a chodi pozdeji spat, asi to letni pocasi a svetlo hraje roli…
Jako kdybys mluvila o malé cca před 2 měsíci (to jí bylo 19m) akorát s tím rozdílem, že ona odpadla s flaškou, ale před usnutím: tanečky v posteli, napodobování všech zvířat, blbinky. Přešlo jí to ve chvíli, kdy jsem jí začala zpívat, nyní položím do postýlky a zpívám (a mám zavřený oči, dělám že spím, ale přitom zpívám) do 10min je tuhá.
Ahoj maminky,
… resp. hopsa po posteli, vypravi pate pres devate, chce si cist, leze po nas… no proste tornado… pak usne vycerpanim u prsa
a to je na nem videt ze uz je na pokraji sil, ale porad jede jak fredka, pres den spi 1× po obede… cca hodinu a ctvrt az 2 hodiny, udrndam ho v kocaru, jinak by cely den nespal… doma bych ho neuspala, lital by jak torpedo a pri slove „hají“ se vztekne, i v kocaru usne s hlavou vyvesenou dolu
… v noci se vzbudi cca 3 - 4× hlavne k ranu, jeste je kojeny.. jinak je myslim si normalne aktivni dite - u jidla teda musi neco delat - neni schopen se venovat jen jidlu, mimo to kdy bagruje sam rukama, lámu si hlavu co s tím, napadlo mě dát dříve večeři a ne 1 hodinu před spánkem… nevim kde delame chybu… nemate prosim radu? 
nevíte co děláme špatně? Mrňous, který se jeví jako unavený se hodinu až hodinu a půl před usnutím změní v hyperaktivní kobylku