Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, jen z mojí zvědavosti…
Kdy Vám děti začly v noci spát? Celou noc nebo aspoň obvykle celou?
Zajímají mě spíš větší batolata. Dceři bude 21 měsíců a v noci se stále budí. Tuším, čím to je, nevím zatím, jak odbourat. Je tu někdo, komu se v noci budilo pravidelně i dvouleté, tříleté dítě? Nebo jsme „rarita“? Tak mi napiště, kdy spalo, ať mě povzbudíte ![]()
Dcera začala spát po druhém roce
do té doby co 2 hodiny vzhůru.
Mám stejně starou dceru a taky se budí. Hrozně po posteli cestuje, spím s ní sama v manželské posteli, protože v postýlce měla každou chvíli nohu nebo ruku ve šprušlích, i přes mantinel, a budilo ji to. Je za noc i třikrát vzhůru. Posadí se a kouká. Položím ji a spí dál. V akutním případě dostane mléko, mám ho nachystané u postele. Mě ale to buzení nevadí. Jsem z těch šťastných, co položí hlavu na polštář a spí dál
.
@Pomka úplně samo od sebe. Měla snad 14 dni po narozeninách, co usnula kolem 9 a probudila se až ve 3 ráno a druhý den usnula zase kolem 9 a probudila se až po 6. Když to udělala poprvé, tak jsem byla jak automat, co dvě hodiny vzhůru a kontrolovala jestli dýchá
jsem teda těhotná, takže oceňuji, že spí celou noc a už se na to můžu spolehnout a pořádně se vyspim
nijak jsem ji to neučila, dospěla k tomu úplně sama.
@Pomka Ahoj, určitě nejsi raritou. Víš kolik dětí se budí v noci? Já třeba nejsem už dítě, ale v noci se vzbudím i 2×. ![]()
Teď k věci: Má malá má dnes přesně 20 měsíců a budí se mi v noci i 3×, ale to si ji přiložím k prsu a spíme dál, pak se jen odpojím. Ale stále jsem nablízku. (každá to se spaním máme nastavené jinak, někdo má mimčo od sebe a někdo u sebe).
Někdy se i stane, že začne ze spaní i plakat, jak se jí o něčem zdá, nebo je to něčím jiným. Tak si ji utiším, že jsem s ní a nic zlého ji již nehrozí, aniž by otevřela očka, spí dál.
Takže nevěs hlavu, ona ti jednou spinkat bude celou noc, aby jsi mohla také spát celou noc. Vím to proto, že již mám ještě 8- mi letou slečnu, která se také probouzela někdy až strašidelným řvem ze spaní.
Navíc jako maminka, jsi pořád připravená vystartovat i při sebemenším ucuknutí i když je prckovi už i 8 let.
![]()
Mám tušení, že u nás je kámen úrazu kojení. V noci vyžaduje prso a to i když už nepije. Budí se každou chvilku, stačí, že zjistí, že ho nemá v puse.
Nám ve 3 měsících a je to podle mně tím, že se nepřisála a já téměř hned přišla o mléko. Takže si to vysvětluji tím UM. No, u druhého to asi pěkně schytám
.
@Pomka A jak probíhá to probuzení, musíš se jí nějak věnovat, dát pít, nebo si v klidu zase usne sama? Mně spí dvouleté dítě velmi živě, sedá si ze spaní, převaluje se, někdy se vzbudí, ale nezasahuju do toho, max. podám ruku, řeknu spinkej a zase usne. Je to jen kratinké probuzení. Byla jsem zvyklá u předchozích dětí, že spaly od 5 měsíců celou noc tvrdě, bez kroucení, buzení, tohle je je takové blbé, že sice po mně dítě nic nechce, ale vzbudí mě několikrát za noc. Kdyby nebylo častých nemocí, tak už spí v pokojíčku, takhle zatím s námi.
Edit: aha, už čtu, že na kojení, tak tam zkušenost nemám, tak dlouho jsem nikdy nekojila.
@Tichopredbouri začne pobrekávat, že chce mlíčko. Čaj nepomůže, dudlík nepomůže, jen když ji nechám chvíli brečet, tak lehne a usne, ale za 15 minut je vzhůru třeba zas a takhle pak až do rána. Když dám prso, začne spokojeně dudat, je v polospánku, jenže mně se spí blbě, není mi to příjemný a navíc jsem na boku zkroucená… Když zabere tvrdě, prso vyndám, ale jakmile se opatrně překulím na záda a chci si ulevit od zad, probere se a znovu.
@Pomka Měli jsme stejný problém, malá se budila a vyžadovala kojení. Kolem roku jsem noční kojení výrazně omezila, aby jsme se obě alespoň trochu vyspaly (malá vstává velmi brzo). Teď (24m) kojím tak jednou v noci, někdy vůbec. Když rostou zuby, tak častěji. V postýlce má flašku s vodou a většinou ji stačí napít se a spí dál.
Týden po odstavení.
Deset měsíců, ale oni se i tak budily už jen jednou na kojení.