18 měsíční miminko odmítá jíst

9
15.4.24 11:53

18.mesicni miminko odmítá jíst

Milé maminky mám 18.měsičního syna papal všechno co jsem mu připravila.
Pár týdnů už odmítá mléko, jogurty, teplé jídlo. Vybírá si nevím asi co se mu líbí to sní to ne tak odmítá. Nejraději bašti celý den zeleninu, ovoce, pečivo, buchty. Krom mléka vypije vše i vodu.
Jsem z toho docela na prášky. Je to normální?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22051
15.4.24 11:56
@Tyna 37 píše: Více

Osmnáctiměsíční dítě není žádné miminko, to za prvé.

A za druhé… když mu „celý den“ to pečivo, buchty, ovoce a zeleninu dáváš, tak se nediv :nevim: Vybírá si, co mu chutná, jako každé dítě… tj. pokud nechceš, aby jedl buchty, tak mu je zkrátka neservíruj. Proč by měl jíst teplé jídlo, když mu víc chutná buchta nebo banán? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
15.4.24 12:10

Na zelenine a ovoci ani pečivu není nic špatného :nevim: Buchty bych mu nedávala a raději na svačinu/snídani nabídla nějakou tu mléčnou kaši, jogurt apod. Když bude mít hlad, sní to ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
15.4.24 12:14

Mě přijde, že se jim to pořád všechno mění. Co radostně jedli včera, nechtějí dnes, a zítra budou chtít zase něco jiného. Nabizej všechno (kromě toho, co fakt nechceš, aby jedl, samozřejmě) a uvidíš. U nás občas pomáhá, když to jídlo jim já, to aspoň ochutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
15.4.24 12:14

@BohunkaP já nepsala miminko :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
15.4.24 12:16

Máš to v nadpisu :mrgreen: Ale to je celkem fuk, pro někoho je dítě miminko ještě ve škole :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
15.4.24 12:17

A v názvu máš co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
15.4.24 12:19

@unuděná jsem ráda že papa zeleninu a ovoce to je jasné, jen ten jogurt by to chtělo a trosku aspoň něco teplého.
No snad ho to přejde. Mám ještě dvě straší dcery a s těmi žádný problém nebyl v tomhle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
15.4.24 12:25

Mám 4 dcery a všechny mají pár jídel (každá jinou skupinu jídel), po kterých se dřív mohly utlouct a teď by je nesnědly ani po celém dnu o hladu. Takže:
1. neřeš, nehruť se z toho, je to období, po čase zase bude mít jinou skladbu jídelníčku.
2. že jí ovoce a zeleninu, je super. Buchty mu nedávej, když nechceš, aby je jedl.
3. Můžeš zkusit ho nechat pár hodin o hladu a pak mu nabídnout nějakou tu mléčnou kaši. Ale nešil, pokud to nebude chtít.
4. Můžeš zkusit jídlo hezky naaranžovat. Třeba do tvaru zvířátka. Na některé děti to působí. Na naše vůbec :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
15.4.24 12:25

@BohunkaP a proč mě upozorňujete? Ja jsem píší, protože bych chci vědět, jaké zkušenosti mají i jiné maminky a ne aby mě někdo moc chytrý opravoval. To může rovnou i opravit i pravopis :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
15.4.24 12:45

Naše zkušenost

Ahojky, buďte v klidu, časem se to určitě srovná :palec: :srdce:. Pokud neztrácí na váze, tak bych se nebála :srdce:.

Měli jsme stejný problém. Naše dcera se sama odstavila z prsa přibližně kolem 16.měsíce (těhotenství a už bylo málo mléka).
Pak to začalo jít tak nějak postupně…

To co jedla vždycky, tak najednou přestala. Přestala jíst večerní kašičky, měla jsem zásoby svého mléka v mrazáku a to absolutně odmítala, stejně tak i umělé a to jsme zkoušeli dva druhy a dokonce i s příchutí a nic. Milovala obyčejné bílé jogurty, najednou ze dne na den přestala. Příkrm ve skleničce byla taková naše jistota a to bohužel taky už nechtěla a přesnídávky? S nimi skončila už úplně. Zeleninu a ovoce papá pořád, tu má ráda, tak jsme byli rádi, alespoň za tohle. Ale jednou jsme byli tak zoufalí, že jsme jí jednou k večeři dali prostě mléčný řez, abychom do ní něco dostali. Pak jsem se dočetla, že okolo těch 18.měsíců je tohle u dětí prostě běžné, kvůli poznávání chutí a tak. Což mi pak potvrdila i dětská doktorka, že prostě tyhle období bývají a malá na váze neztrácela, tak to bylo v pohodě :srdce:.

Malá s námi jí už tak nějak všechno, co jíme my, jen jí to třeba méně solím. A jak jste psala, že si vybírá, to co se mu líbí, myslím si, že to tak prostě je :lol:. Měli jsme období, kdy jsem třeba udělala omáčku a těstoviny a dcera to jíst nechtěla, tak jsem schválně zkusila jiný druh těstovin a najednou snědla celý talíř :lol:. To samé s jablkem, když jsem ho nakrájela na měsíčky, tak to nechtěla a když jsem jí ho dala na čtvrtky, tak dokázala takhle sníst celé jablíčko. Vařený brambory to samé, místo na čtvrtky jsem zkusila schválně hrany a taky papala :lol:. Papriku jedla jen na slabé proužky. Namazaný chleba se šunkou u nás funguje jen někdy, ale spíš ne a sní to odděleně. Takže jí třeba udělám obložený talíř, nakrájím jí na talíř chleba na kostičky, sýr, šunku, k tomu zeleninu a sama si to mixuje a je schopna taky sníst celý ten obložený talířek. Nebo maso, to musí být fakt na kousíčky. Tolikrát se stalo, že jsem udělala jídlo a dceři se to nelíbilo jen na pohled a když jsem jí to dala ochutnat, tak zjistila, že je to vlastně dobré a jedla. Je to náročné :lol:, ale chce to hodně zkoušet, třeba se zrovna jen nelíbí ten tvar toho jídla :lol:, horší je když to fakt ochutnají a fakt jim to nechutná, to už je třeba vymyslet fakt něco jiného :D. Jak jsem psala výš, že jsme museli dát alespoň ten řez :lol:.

Prostě zkoušejte různá jídla a uvidíte, myslím si, že to bude v pohodě a určitě se to srovná :srdce:. Myslím si, že nevadí když si dá třeba k obědu prostě jogurt místo teplé polévky, prostě to tak někdy je :nevim: :srdce:, hlavně že do sebe něco dostane :srdce:. U nás třeba nejvíc frčí rýže s jakoukoliv omáčkou a masem fakt na kousky, zapečené tousty, obložený talíř, lívance, těstoviny s vajíčkem, polévky, zelenina a ovoce, pribináček už taky dáváme, samozřejmě nějaké dětské křupky, sušenky, piškoty a tak dále (napsala jsem příklad jídel, co fakt u nás frčí hodně, všechno vypisovat nebudu :D :srdce: ), ale jsou jídla která prostě nechce a s tím nic neuděláme :nevim:.

Je to náročné, ale určitě se to srovná a pak budete překvapená, co všechno sní :srdce:. Hlavně, že je váha OK :srdce:, držím palce! :srdce:

Příspěvek upraven 15.04.24 v 13:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5162
15.4.24 12:53

No tak tím pádem ty taky nebudeš moc chytrá :roll: a Bohunka napsala naprostou pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
15.4.24 12:58

Pravopis ti opravovat fakt nebudu, to se snaž sama.

Fakt, že osmnáctiměsíční dítě není miminko, zdůrazňuji, protože s tvým dotazem souvisí… ty „moc chytrá“ :roll:

Je úplně normální, že si dítě začne vybírat jídla, která mu chutnají - když dobře ví, že dostane buchtu nebo banán, nemá důvod jíst zeleninu… a protože v tomto věku už to není miminko (výživově závislé na mléku), je potřeba s ním podle toho zacházet. Čili nedávat mu jídla, která nejsou výživově hodnotná, ale jenom ta, která potřebuješ resp. chceš, aby jedl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
15.4.24 13:35

Začíná být teplo, ideál na zeleninové a ovocné saláty. Teplé i studené. Taky to tak řešíme když je jo teplo.
Ovoce, zelenina rozhodně není problém. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15544
15.4.24 13:37

Od kdy je 1,5 roku starý dítě miminko? :mrgreen: :mrgreen:

A zkus ho celý den necpat jak krmnou husu, ale nastav režim. Snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí