Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, naše dcera už asi týden nechce spát po obědě. Je jí 19 měsíců a když jí chci jít dat spát začne strašně brečet vztekat se že nechce. Přitom kolem 17 hodiny je unavena a protivná. Chtěla bych znát váš názor. Mám jí tedy nechat bez poledního spánku? jak sou na tom vaše deti??
A neusla by třeba v kočárku? Příjde mi strašně malá na to, aby nespala přes den a jestli už v pět je unavená, tak ten spánek evidentě potřebuje
Právě že ani venku v kočárku nikde nechce spát, ale zase chodi večer v 18:30 a vztává ráno v 8:00. Já fakt nevim co s ní.. ![]()
Má dcera přestávala spát ve 2 letech po obědě, nenutila jsem ji, mezi 17 a 18 měla krize, prostě jsem ji kolem 18 uložila jako k nočnímu spánku a prospala se do rána zhruba do 6-7 hodin. Ve 2 letech a 3 měsících je naprosto srovnaná, chodí mi pravidelně spát kolem 19 hodiny a ráno vstává mezi 6-7. Denní spánek prostě nemá, ale takhle jí to víc vyhovuje. Zhruba jednou do týdne si po obědě zdřímne nebo když někam jedeme autem, ale spíš opravdu vyjímečně.
A ja myslim,ze zas tak mala neni,i kdyz jestli je uz v pet unavena,tak ten spanek potrebuje
.
Muj starsi nespal po obede zhruba od roku,ale jeste do roku a pul jsem ho udrzovala v postylce po obede(on si tam vetsinou hral),pak uz to gradovalo a nechtel tam byt,takze jsme si treba cetli nebo koukali na pohadku,proste klidovy rezim.Ale on teda spat nepotreboval,rozhodne nebyl v pet unaveny,musel jit spat v osm a to jeste s protestem..
Mladsi (17m) zatim o obede spava-a to je blaho
,doufam,ze mu to vydrzi aspon do dvou let ![]()
Nathalka01 píše:
Právě že ani venku v kočárku nikde nechce spát, ale zase chodi večer v 18:30 a vztává ráno v 8:00. Já fakt nevim co s ní..
Pokud to takhle dceři vyhovuje, tak bych ji nenutila a nechala bych to tak. Mé dceři vadilo, když byla nedospaná třeba po obědě, pak mi křičela i hodinu v kuse. Celkem hrůza, pak zase ještě ve 22 hod. nechtěla spát. Šílela jsem i já.
Já mám štěstí-můj syn ještě ve třech letech chodí po obědě spát někdy i na 2 hodiny. Ale já a moji 4 sourozenci jsme od 1 roku nespali přes den vůbec. Každý miminko je osobnost,takže se tak k němu musí přistupovat. Pokud nechce spát po obědě,ale v 17:00 je unavená a protivná,tak jí nech 15 minut sdřímnout,i za cenu,že pak bude rozespalá.. Mě tohle Kubík dělal taky,tohle jsem zavedla a cca za 14 dní už zase spával normálně.Jí zkus rozhodit denní režim… ráno jí vzbuď dost brzo a pak ti po obědě usne a ráda.. Když nezabere ani 1.ani 2.tak holt je malá nespavec,ale udělej jí alespoň klidový režim-pohádka,prohlížení knížek,ať si maličko odpočine.. hlavu vzhůru! ![]()
Tak já to nebudu hrotit nechám jí asi už to opravdu nepotřebuje
když se včera vzbudila v 6 rano taky ne a ne spát po obědě. Tak vám maminky moooc děkuju za rady ![]()
Nathalka01 píše:
Tak já to nebudu hrotit nechám jí asi už to opravdu nepotřebujekdyž se včera vzbudila v 6 rano taky ne a ne spát po obědě. Tak vám maminky moooc děkuju za rady
Opravdu buď v klidu, prostě jí to stačí. Má dcera i když vstane v 6 ráno, tak prostě lítá jak torpédo do těch 19 hodin. Trvalo to opravdu asi tak ty 3 měsíce než se srovnala.
Mojí mamče na to pediatr kdysi řekl-„No maminko,buďte ráda,alespoň bude miminko chytřejší,bude mít víc podnětů k pozorování“… Joo fajn,ale i ta mamka si přece potřebuje někdy orazit. Snad se to srovná a málá má jen trucovací období… Pevné nervy přeju ![]()
Ahoj my odpol nespíme od 12m
Jen výjimečně jednou týdně jí tam šupnu a spí celých 10 minut. Jenže ona mi vstává v 10 dopoledne nejdřív
takže není divu ![]()
Ahojky, tak můj malý má taky 19 měsíců a nespí přes den, ale on už tak od roku spával přes den málo. Večer je už pak taky unavený a usíná u mlíčka, ale ráno vydrží spát až do půl osmé. Nebo když spí přes den, tak večer usíná až kolem 22 hod. Takže já ho nenutím, když nechce, tak nespí a když jo, tak spinká. Každý potřebuje něco jiného, hlavně když je spokojený ![]()
Moje dcerka okolo 19m nechtěla moc spát po obědě, já jí tam vždycky šoupla a ukecávala, pak usnula a odměnila se mi ráno v půl 5 kdy byla čilá a vyspinkaná, vydržela jsem to týden a pak ji přestala dávat spát, v tu chvíli otočila a ráno vstávala kolem půl 8
už je to rok a nic se jí nestalo, takže ji nenuť zvlášť když ti tak dlouho spinká v noci ![]()