1.screening a amnio?

Anonymní
29.7.20 17:02

1.screening a amnio?

Ahoj holky,
Tak se tu přicházím asi trochu uklidnit :(… Je mi 23 a jsem po 3. těhotná.. Z toho jsem 2× potratila (19. a 6. tt). Dneska jsem byla na 1. screening a těšila jsem se že tentokrát už by to mohlo vyjít, ale zase komplikace… Výsledky ještě nemám, ale sestřička mi volala, že mi vyšel pozitivně podle krve downův syndrom.. Sice říkala, že je to téměř negativní, ale bylo by dobré jít na odběr plodové vody.. Tak jsem teda souhlasila.. Ale strašně se bojím… Máte někdo zkušenost? :( Jsem objednaná na pondělí a do té doby se asi zblázním…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15995
29.7.20 17:29

Mela jsem zvysene riziko, ale asi kvuli veku (35), coz by u tebe byt nemelo. Mam zdrave dite. Pokud ti to finance dovoluji, muzes zvazit neinvazivni test z krve, je u nej sice male procento nepresnosti taky, ale zadne riziko pro dite, coz u amnia je. Ja jsem si nechala delat Harmony, je vic „znacek.“ Na amnio bych byla sla, jenom kdyby byl pozitivni I ten. Drzim palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
29.7.20 17:35
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
Tak se tu přicházím asi trochu uklidnit :(… Je mi 23 a jsem po 3. těhotná.. Z toho jsem 2× potratila (19. a 6. tt). Dneska jsem byla na 1. screening a těšila jsem se že tentokrát už by to mohlo vyjít, ale zase komplikace… Výsledky ještě nemám, ale sestřička mi volala, že mi vyšel pozitivně podle krve downův syndrom.. Sice říkala, že je to téměř negativní, ale bylo by dobré jít na odběr plodové vody.. Tak jsem teda souhlasila.. Ale strašně se bojím… Máte někdo zkušenost? :( Jsem objednaná na pondělí a do té doby se asi zblázním…

To nejspíš nebude plodovka, ale odběr choriových klků.
Nejdřív bych chtěla pořádně vidět ty výsledky, protože nevím, co znamená téměř negativní. Ze screeningu vychází riziko - můžeš ho mít 1:2 (to už bych osobně šla na klky), ale taky ho můžeš mít 1: 250 - tzn. že s tvými výsledky by bylo nemocné jen jedno dítě z 250ti.
Já osobně bych si nejdříve zaplatila neinvazivní vyšetření DNA plodu z krve matky, stojí to sice okolo 10 000 Kč, ale nehrozí potrat. Teď jsem rychle našla toto: https://pronatal.cz/…stovani-nipt
Ale určitě se najde i levnější, v nějaké státní nemocnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yorkmut
29.7.20 17:39
@Anonymní píše:
Ahoj holky,

Screening se hlavne vyhodnocuje jako celek-utz+krev. Vyplivne to nejake riziko. Vypichnuti krve neni spravne. Tohle vse by ti mel ale vysvetlit doktor s FMF specializaci a ne sestra po telefonu. Jake mas celkove vysleeky screeningu?

• Citovat
  • Upravit
mackA159
29.7.20 17:42
@Myška321 píše:
To nejspíš nebude plodovka, ale odběr choriových klků.
Nejdřív bych chtěla pořádně vidět ty výsledky, protože nevím, co znamená téměř negativní. Ze screeningu vychází riziko - můžeš ho mít 1:2 (to už bych osobně šla na klky), ale taky ho můžeš mít 1: 250 - tzn. že s tvými výsledky by bylo nemocné jen jedno dítě z 250ti.
Já osobně bych si nejdříve zaplatila neinvazivní vyšetření DNA plodu z krve matky, stojí to sice okolo 10 000 Kč, ale nehrozí potrat. Teď jsem rychle našla toto: https://pronatal.cz/…stovani-nipt
Ale určitě se najde i levnější, v nějaké státní nemocnici.

I kdyby mela 1:250, tak je to v jejím věku dost velký riziko. Tam jsou úplně jiný čísla… Nehlede na to že 2× potratila..

• Citovat
  • Upravit
72725
29.7.20 17:43
@Anonymní píše:
Ahoj holky,

Já odmítla.. Děkuji, ale riziko mi za to nestojí.. A to je mi 38..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14612
29.7.20 17:46

Screening ti nedá pozitivní ani negativní výsledek, jen určitou pravděpodobnost rizika postižení. Těžko usuzovat bez konkrétních čísel. Máš možnost i neinvazivní diagnostiky, což jsou ty zmíněné testy DNA plodu z krve matky, ale pod deset tisíc se asi nedostaneš. Odběr plodové vody či klků není nic příjemného, ale u zdravého těhotenství je riziko opravdu malé, na pracovišti, kde jsem to podstupovala já, je dlouhodobě dokonce nižší než to uváděné 1% potratů a lékař se vyslovil v tom smyslu, že nejčastěji je to u špatně založených nebo celkově problémových těhotenství a zdravý plod by to měl přestát v pořádku. Uvidíš, jaké budou konkrétní výsledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
29.7.20 19:53

U starších žen je běžné vyšší riziko. Ale ty jsi mladá a riziko by mělo vyjít minimální, takže pokud už se z krve něco ukázalo, děláš jen dobře, že na testy jdeš, už jen kvůli těm potratům. Byla jsem taky na amniocentéze. Není to sice nic extra příjemného, ale je to jen chvilka. Riziko je v dnešní době minimální. Na testy z krve bych nikdy nešla. Není to diagnostika, je to jen další screening a v případě pozitivního výsledku by jsi stejně na amniocentézu musela a jen by se všechno odsunulo. Moc držím palce a je všechno v pořádku… :hug:

• Citovat
  • Upravit
1664
30.7.20 21:20

Výsledky screeningu bych každopádně konzultovala s lékařem, který screening prováděl (předpokládám, že je k tomu certifikovaný), nikoliv se sestrou. Uvidíš, jak vysoké riziko a proč ti vychází. Pokud bude riziko vysoké, a i vzhledem k předchozím potratům (může být někde chyba v genech/chromozomech), bych na odběr choriovych klků nebo plodové vody šla. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí