Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jsem ve 31 týdnu a malá je stále hlavičkou nahoru. Vím že ma ještě nějaký čas na to se otočit, ale zajímalo by mě, do kdy dítě musí být otočné aby nehrozil císař? ![]()
@Danielarat
Pokud se neotočí a nebudou komplikace naplánují Ti císař týden před termínem.
Pokud budou komplikace (praskne voda…) říznou Tě dříve.
KP se dá rodit i přirozeně, pokud je plod tak do 3500g a (nejlépe) nejsi prvorodička.
Ale to už je na dohodě. Jsou tam rizika.
Jinak stalo se, že se dítě otočilo i v den plánované sekce. Ale to jsou výjimky.
Nicméně, ve 31týdnu je ještě dost brzy na nějaké závěry…
@Danielarat Já jsem měla druhou dceru 10 dní před porodem příčně a nic neplánovali, jen jsem neměla čekat, až se porod rozběhne a spěchat do porodnice na císaře. Stihla se otočit, na poslední kontrole 3 dny před porodem už byla hlavou dolů, takže máš ještě dost času.
@Danielarat Já jsem 32 TT, dneska jsem byla u doktorky a říkala, že si myslí, že se malej už neotočí.
Ale každé dítě je jiné a ani já neztrácím naději, že se ještě pohne…
Podle mojí doktorky je největší šance do 32tt, pak už mají většinou na obrat málo místa. Ale co jsem četla, výjimek z pravidla je víc než dost. Moje dítě je charakter, to drželo hlavu vzhůru do poslední chvíle
A když vidělo, jaká začíná panika kvůli koroně, vykoplo špunt a ohlásilo vylodění už na začátku února, místo na konci ![]()
Ja obe deti mela otocene hlavou dolu uz na kontrole ve 31tt. Ale ve svem okoli mam pripady, kdy se dite otocilo i den pred porodem.
@Danielarat píše:
Ahoj, jsem ve 31 týdnu a malá je stále hlavičkou nahoru. Vím že ma ještě nějaký čas na to se otočit, ale zajímalo by mě, do kdy dítě musí být otočné aby nehrozil císař?
Do porodu.. Já mám sviste napříč, zatím ještě nikdy nebyl normalne.. Vzhledem k hrozícímu porodu už teď, tak ho hlídají.. Jinak starší se mi otočil 38 tt zadkem dolů, 40 tt hlavou dolů..
Dcera byla krasne otocena hlavickou dolu. V 36tt hlavickou nahoru, pak pricne. Tesne pred naplanovanym CS delali ultz a byla vzorne hlavou dolu, tak mi vytahli flexilu, odstrihli naramek a jela jsem domu… Porod az po terminu. 4050kg, ja jsem drobna, merim 162cm. Nikdo nechapal, jak se tam tak mohla tocit…