Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,které spíte celou noc,ale hlavně ty, které probudáte noci se svými miláčky!!!!
![]()
Už celý týden se mi moje 8mi měsíční Sabinka v noci vzbudí, v jakoukoli hodinu, není to nikdy přesně a vydrží 2 hodiny budat..... ![]()
Když jí dám najíst (kojím) stejně u toho neusne, když se jí snažím uspat, vydrží se na mě klidně i hodinu koukat a nic. Když ji položím do postýlky hladím ji nebo nej mám na její tváři položenou ruku je klidná a usíná. Jakmile usne, já se vzdálím začne zase budat a po minutě brečet a pořád dokola.
Měla jste to nějaká podobné? Je to přechodné období typické pro tento věk?
Díky za každý příspěvek.
Ahoj nevyspaná Radka a opička Sabinka 8m
Ahoj Radko,
co to znamená BUDAT? To slovo neznám.
Ale to je fuk. Mě Lucinka začla spát bez nočního krmení v 6ti měsících, tak jsem si libovala, ale pak kolem začátku devátého se zase začala budit a buď řvala nebo neřvala, ale byla vzhůru a ne a ne usnout. A to jsem ji měla u sebe v posteli a chovala ji. Pak jsem objevila první zub. Takto jí to vydrželo plus mínus do 15ti měsíců. Sice to buzení nebylo vždycky kvůli zoubkům, ale prostě se vzbudila tak 2× za noc a nemohla zabrat. Pomohlo, když jsem si jí vzala k sobě a spala až do rána u mě. Jinak bych se nevyspala vůbec a stejně jsem skoro po celé tohle období byla jak mátoha. Ať to bylo čímkoliv, přešlo to a teď už spí celou noc v pohodě.
No, budat u mě znamená,že je vzhůru…chvíli usne a zase se probere. Že prostě nezabere úplně a vzbudí ji i vlastní dýchání…asi tak nějak.
O tom že ji vezmu k sobě do postele už jsem taky uvažovala, jenže můj manžel se hrozně rozvaluje a bojím se aby ji nezalehl nebo tak a když bych ji měla na druhé straně tak bych se bála, že mi spadne s postele, protože se v noci dokáže otočit i hlavou k nohám…no hrůza.
Díky Radka
ahojky
presne takhle to probihalo i u nas ,bylo to desny,jediny co nam pomohlo,bylo delfinka ignorovat,dat si deku pres hlavu a spat, Trvalo to asi deset dnu a pak byl klid.Ale je to docela zahul a hlavne to chce vydrzet
magrat
Ahoj holky,
tak zrovínka máme taky noční přestávky.Niki je 10,5měsíce a asi měsíc se taky budí v noci,napapá se a pak si chce povídat a hrát,válí sudy a do spaní dáááleko.Vydrží i 2hodiny a já jsem mrtvola.Dávám si jí taky k sobě v období přestávek,abych nemusela sedět u postýlky.
Ted' ve čtvrtek jsme byli u dr.na očkování a ptala jsem se na to a dr. mi řekla,že je to normální vývojové období a někdy trvá měsíc někdy déle,ale přejde to.Taky se mohou znova objevit i v tomto věku prdíky,které taky budí mimi ze spaní.Můžu též potvrdit,to tlačení! Nenadělá se s tím nic.
Taky jsem to přisuzovala k růstu horních zoubků,ale asi omyl ![]()
Tak nám fakt nezbývá než ta trpělivost a láskyplně „probudat“ tu naší pauzičku.
Mějte se fajn a už se těším,až bude 1hod v noci:)))
Nad'a a Niki 10,5m
Ahoj,
já jsem tohle zažila taky a díky tomu, že malá spí doteď s náma v posteli a nejde nijak vystrnadit, tak jsme se vůbec nevyspali (a občas ještě nevyspíme) nikdo. V noci po nás skákala, tahala za vlasy, šťourala v oku a pod., takže postelovou metodu z vlastní hořké zkušenosti nedoporučuju. Budit se bude stejně. Taky si myslím, že to můžou být zuby, každopádně to určitě přejde, jen je otázka za jak dlouho. Přeju pevné nervy
Já měla postýlku vedle postele, tak jsem si vlezla doprostřed a Lucy byla mezi mnou a postýlkou. Pohoda. Taky jsem se bála, že se pak nenechá vystrnadit, ale sama se rozhodla, že bude líp v její postýlce a sama se po čase odstěhovala. Jen ráno se přitulí ke mně a většinou ještě usne. Od včera má velkou postel a dobrý. Když to buzení bylo díky zoubkům jsem poznala podle toho, že kromě probuzení strašně plakala a utišila se až u mne v náruči. Nikdy po nás neskákala ani neotravovala, tak mi společné spaní nevadilo. Nechat ji v noci vybrečet bylo na mě moc a tak jsem nikdy dlouho nevydržela.
Tak snad to u Vás přejde.
Noční přestávky ve spaní jsme taky zažily, pro nás to však byla prohra. Ustoupila jsem a mela jsem postýlku u postele a malé dávala ruku. Když jsme ji dali po 2 roce do vlasní velké postele na opačný konec pokoje, konečně jsem se vyspala. Tak pozor. Malá když dřímala, tak nevím jak to dokázala , ale pořád hlídala moji ruku, jestli ji ještě držím, nebo si dovolím spát
( takže i když jsem měla ruku odkrvenou (postýlka byla výš položená než moje postel) když mě brněla, tak já už nespala a malá chrupkala, nedejbože kdybych tu ruku se snažila dát pryč…byla by okamžitě vzhůru. Bylo to o zvyku.. takže lepší vydržet, chvíli třeba pochovat, pomazlit, ale nezvykat na věci, které budou omezovat v základních potřebách, já pak nemohla ani na záchod, a hlídala si čas kdy půjdu spát abych se abych se ještě vyspala (toto probouzení začinalo tak po 2h v noci a spánek ve kterém mě hlídala byl až do rána, večer při usínání až asi do 12-1h problém nebyl)..Lenka
ahojky
tak i my k vám patříme a to jsem asi nejmladší.o)) Za týden Michalovi bude 5 měsíců. první tři měsíce trpěl dost na prdíky. Naštěstí se v noci moc nebudi (tak 1×) zato to uspávání min.2 hodiny - tak malý mímo si hrát ještě nechce.o(
po třech měsících nás opustili prdíky, chodilo se spát v 21 a vstával bud ve 3 ráno nebo vůbec. Nakojila jsem a spalo se do 7 do rána. To vydrželo 3 tejdny.
Ted se většinou v noci nebudí. Spí ve vlastním pokojíčku, uspávání je sice horor, ale pak spí někdy i 11 h. v kuse. Zato ale když jsou erupce na slunci - v tomto případě na měsící a v noci se vzbudí je to děs běs. Většinou je pokakanej. Přebalím, nakojím, odříhne a pokaká se znovu. Přebalím nakojím dám do jpostýlky, otáčí se na břicho (zpět to neumí) vykládá pak se mu to nelíbí a volá at ho přetočím na záda, takže já minimálně hodinu pendluju mezi ložnicí a jeho pokojem a snažím se aby usnul - ale jak říkám dřív jak za hodinu to není - někdy i za víc jak dvě.o( je to dost blbý, hlavně když toto probíhá tak je tal kolem 3 ráno takže nakonec je 5 ráno, já blbě usínám manža vstává v 6:30 vzbudí mě.o((( blbý blbý blbý.
ale nedostatek spánku nemám, jen prostě taky nevím proč se mu nechce hned zase spát. Říkám si před měsícem to bylo jiný a za měsíc to bude zase jiný, takže nezbývá než vydržet.
Jinak občas vyjde model - nechám v postýlce odcházím, jpovídá si hraje si a pak usne. Ale to vyjde jen v případě že už je venku světlo čili když se probudí tak kolem 5 ranní
tak uspávání zdar.
Markéta a spící Michal za týden 5 měsíců