Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Neboj, urcite se vam to taky podari!!! Strasne moc drzim pesti! Ja po druhem potratu uz panikarila, ze budeme bezdetni. Uz jsem resila, jak jinak naplnit svuj zivot, kdyz jsem odmalicka snila o rodine. Pri tretim tehotenstvi nam v sestem mesici rekli, ze syn muze byt postizeny (neni), zbytek tehotenstvi byl horor, ale dopadlo to dobre. Nech se poslat na imunologii a na genetiku, jestli jste tam jeste nebyli.
@p.Zv. Doktor mi řekl, že na genetiku ještě ne, že je to prý furt náhoda
…no tak…
@Klaraslunicko píše:
@p.Zv. Doktor mi řekl, že na genetiku ještě ne, že je to prý furt náhoda…no tak…
Jj, statisticky v 19 z 20 pripadu je to nahoda.
@p.Zv. Děkuju, jsi zlatá
Mám to úplně přesně jako ty. Odmala chci trhnout kariéru v tom, že budu skvělá máma. svého přítele miluju nade vše a hrozně bych chtěla, abychom byli konečně rodina.
s otěhotněním broblém není, pokaždé se nám to podařilo hned na první pokus. ale bojím se, abych vůbec někdy měla šanci to miminko donosit ![]()
Tak to s malým muselo být hrozné, jsi statečná, že jsi to všechno ustála ![]()
Nene, nebyli jsme na vyšetření, ale stejně jako @Klaraslunicko mi doktorka na pohotosti řekla, že se jedná o náhodu. Ale je pravda, že jsem zatím nemluvila se svou gynekoložkou ( má dovolenou, jdu až 24.8.), tak uvidíme, co řekne.
Já jsem měla jeden porod, pak za 2 roky po něm ZT s revizí 10tt, další za půl roku ZT s revizí 9tt.Pak jsem to vzdala, nechala zavést na 4 roky tělísko. Pak SP 7tt, za další půlrok opět SP 6tt a hned po tom posledním potratu už nepřišla MS a jsem 32tt.
@Klaraslunicko Doktor mi řekl, že na genetiku ještě ne, že je to prý furt náhoda…no tak…
Aha…
a na tu imunologii mu to prijde zbytecny, kdyz uz jedno dite mate? Mozna se toho nejak zkusit dozadovat… Jakych vysetreni se clovek nedozaduje, ty nema
drzim pesti, kdyz uz se to jednou povedlo, verim, ze se to povede zase! ![]()
@Marcelka146 panejo
tak to vás obdivuji, nic příjemného, ale my ženský zvládneme všechno..ty potraty jsou nejhorší, horší jak celej porod
Ahojky, mám za sebou taky dva potraty. Tento rok, relativně brzy po sobě. Jedno ZT v dubnu, druhý SP v červenci. Při revizi dělohy teď v červenci mi našli částečnou přepážku už tak v mé srdcovité děloze. Může to být prý příčina těch potratů, tak musím na operaci té přepážky. Samozřejmě mám rozjetá i vyšetření na hematologii, imunologii a jdeme na genetiku. Tak uvidíme.
Takže zakladatelko, být to může fakt cokoliv a je potřeba hledat a hledat. Přeji nám všem, ať už se konečně těch úspěšně donošených miminek dočkáme ![]()
Ahoj to já jsem měla červenec zamlklé těhotenství a následně revize.
Po revizi jsem otěhotněla po první MS ale bohužel se to neudrželo a odešlo to samo
Takže to chtělo asi více času na zahojení, ale neztrácím naději a věřím že to na potřetí vyjde ![]()
Ahoj. Upřímně vám trochu závidím (a samozřejmě i moc přeji
) kdo alespoň jedno dítě. My zatím nic a teď to nevyšlo už potřetí. No, ale tématu…
@Klaraslunicko, já bych měla tip, který tu ještě nezazněl (jen náznak). Mám genetickou mutaci s názvem MTHFR a kupodivu jsem zjistila, že to má kolem 60% lidí v Evropě. Těhotenství jako takovému to nebrání, ale bráni to zpracování kyseliny lystové. Musí se tím pádem brát Metafolyn (již štěpená kyselina listová). Navíc je zvýšené riziko trombózy - to pak jde o formu. Heterozygotní forma té mutace není zas tak nebezpečná (tu má většina lidí, naštěstí i já). Homozygotní forma je větší problém - způsobuje trombózy a v těhotenství hrozí ucpání cévky a potrat. Má to snadné řešení (krev se “jednoduše” ředí), ale je třeba o tom vědět. Těch mutací, co můžou ovlivnit těhotenství je více - a řeší se to právě vyšetřením na hematologii.
Ps: A má to vliv na mnoho dalších věcí. Já mám teď třeba problémy s anémií a cpou do mě železo. No a jedna zdravotní sestra náhodou zmínila, že na zpracování železa je třeba také kyselina listová…
Holky děkuji moc
. Tak těhotná jsem, na potřetí uvidíme, zatím neřeším nějaký mutace, když jsem jedno dítě už porodila, uvidíme, zatím vše ok
![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.