Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky mám dotaz, a jsem z toho docela špatná
celou cestu domů jsem probrečela.
Byla jsem dnes na 2.screeningu jsem 21+1 tt.
vše je v pořádku jen mi paní doktorka napsala do zprávy. Pánvičky ledviny plodu vlevo 6,9mm vpravo 6,5mm. Doporučujeme UZ kontrolu ve 3.trimestru zaměřenou na ledviny plodu cestou ošetřujícího gynekologa.
Přítel jako malý měl hydronefrozu a ve 2.měsících byl operovaný (pyeloplastika) paní doktorka říkala ze to nemusí vůbec nic znamenat, ale já jsem úplně s nervama v háji a moje gynekolozka už dnes neordinuje aby mi to mohla vysvětlit zda se mám bát. Doporučila mi 12.3 ve 12:00 hod nějakou konzultaci genetiky. Můžete mi někdo poradit? Popřípadě uklidnit?
![]()
@Market34444 píše:
Ahojky mám dotaz, a jsem z toho docela špatnácelou cestu domů jsem probrečela.Byla jsem dnes na 2.screeningu jsem 21+1 tt.
vše je v pořádku jen mi paní doktorka napsala do zprávy. Pánvičky ledviny plodu vlevo 6,9mm vpravo 6,5mm. Doporučujeme UZ kontrolu ve 3.trimestru zaměřenou na ledviny plodu cestou ošetřujícího gynekologa.
Přítel jako malý měl hydronefrozu a ve 2.měsících byl operovaný (pyeloplastika) paní doktorka říkala ze to nemusí vůbec nic znamenat, ale já jsem úplně s nervama v háji a moje gynekolozka už dnes neordinuje aby mi to mohla vysvětlit zda se mám bát. Doporučila mi 12.3 ve 12:00 hod nějakou konzultaci genetiky. Můžete mi někdo poradit? Popřípadě uklidnit?![]()
![]()
![]()
Ahoj, já jsem jako dítě měla hydronefrózu operovanou ve 2 letech. Syn měl podle screeningů taky jednu pánvičku větší a nakonec bylo vše v pořádku. Chodila jsem na genetiku do Motola, ale kvůli jiné záležitosti. Takže se vůbec nemusíš ničeho bát ![]()
@LaVida
A byla by jste tak hodná a řekla mi jestli ty pánvičky jsou obě zvětšené nebo jenom jedna? Já se v tom vůbec nevyznám :///
Pánvičky ledviny plodu vlevo 6,9mm vpravo 6,5mm.
Jsem z toho opravdu špatná a bojím se o malou aby byla zdravá. ![]()
@Market34444 ahoj, nam se neco podobneho zjistilo az tedy na 3. screeningu (jakoze uz nalez).
Od kamaradky i lekarek vim, ze je to castecne i dedicne. A prave kamaradka treba ani operovana s podobnou/stejnou vadou neni a ma dve deti, ktere byly do cca 6 let sledovani (u nich teda ledviny ok).
Co jsem se docetla, tak hodne je to vec asymptomaticka ale samozrejme muze dojit az k operacim.
Budou te sledovat, vic se zameri na vyvoj ledvin, funkci resp. objem mocaku a objem plodove vody.
Jestli se bude neco resit, tak to spis az po porodu. Hlavne nepropadat panice, je to resitelna vec.
Příspěvek upraven 05.03.24 v 18:27
@Market34444 pokud bude mala prospivat, tak asi nevidi ani duvod pro predcasny porod, ten by prisel pri vetsich problemech nebo kdyby prestala prospivat (viz mocak, objem plodovky atd. - ve spojistosti s ledvinami)
@Market34444 a ke genetice, neni od veci, ale tam spis bude na priteli, aby se pokusil sehnat vice info z rodiny.
Zejmena vyvoj ledvin myslim v prenatalnim stadiu kulminuje/konci (vim ja) cca 34 tyden…(se da vyguglit)… nicmene by stejne dite melo byt sledovano uz kvuli anamneze otce, protoze dokoncen vyvoj jest az cca v sesti letech (to ted rikam na zaklade zkusenosti te kamaradky s detma).
@Market34444 píše:
@LaVidaTaky se modlím ať je vše v pořádku 🍀 🍀
Já jsem z naší rodiny jediná, kdo má hydronefrózu. Nikdo ji jiný (pokud víme), ji neměl. Hlavně klid ![]()
@LaVida no u nas ji zase (co vime) nikdo nema, tak by mala byla prvni (a asi bude, protoze si myslim, ze ten nalez tam je, ze uz to neni jen coby kdyby, hlavne kdyz to bude jen takove liznuti). Ale uvidi se posleze az jaky to bude mit prubeh po porodu.
@Market34444 ty se hlavne hod do pohody, protoze svym stresem ublizis diteti jeste vic.
@Market34444 píše:
@LaVida
A byla by jste tak hodná a řekla mi jestli ty pánvičky jsou obě zvětšené nebo jenom jedna? Já se v tom vůbec nevyznám :///
Pánvičky ledviny plodu vlevo 6,9mm vpravo 6,5mm.Jsem z toho opravdu špatná a bojím se o malou aby byla zdravá.
Já nejsem doktor, takže to nedokáži posoudit. Ale myslím, že je ta velikost je v pořádku.