Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, prosím pomoc. Starší dítko je ve škole a já s mladším zápasím s domácím úkolem z matematiky
.
Dostali za úkol odčítání pod sebou, ale ještě to ve škole nedělali, a já teď nevím, jak jí to vysvětlit
.
Má příklad třeba 87 - 4. Za nás se to učilo, „4 a kolik je 7?“ - což dcera nějak nedokáže pochopit, ač jí to vysvětluji horem dolem. Nakonec mi vynadal manžel, že jsem pitomá, protože takhle se učí sčítání a ne odčítání
. Tak jsem z toho jelen. Ve škole probírají jen odčítání vedle sebe a teď najednou úloha pod sebou. Samozřejmě výsledek dítě zná, ale potřebovala bych, aby pochopila ten postup, až budou počítat větší čísla, aby to měla jednodušší. Prosím, poraďte, nebo mi hrábne
.
Se starším jsem matiku nikdy probírat nemusela, tak jsem lehce zoufalá ![]()
4 a kolik je sedm je odčítání
kdo je u vás pitomý?
pokud to nedělali, tak bych jí to nechala spočítat, jak to umí a napsala poznámku učitelce, žes jí to doma nevysvětlila, žes nevěděla jak.
Ve druhé třídě odčítají přes 80 pod sebe?
my ve druhé třídě zatím do 40
Ještě, zkus tu formulku 4 a kolik je sedm změnit na něco logičtějšího, třeba máš 4, kolik ti chybí do sedmičky…
ale nechápe, napsala bych poznámku učitelce, a neřešila bych, zatím, dokud to neprobírají
Zkus třeba 4+které číslo = 7??? Možná to pochopí spíš než 4 a kolik je 7. Brácha taky nechápal matiku, tak mu tak doma naši vysvětlili a pak byl klid.
@every.lee píše:
Podle me je to 7-4 je 3, a 8-0 je 8 takze vysledek 83?
tohle jde ale u příkladu 87-3 u příkladu 83-7 jí to nadělá paseku, nechala bych to zatím být.
@every.lee no dobře, ale dejme tomu tam bude 88-9…čili 8-9 = -1 a to je pak nesmysl. Co si pamatuju, tak se to dělalo přesně jak píše zakladatelka (spodní řádek se dopočítaval do horního)
Edit. píšu něco jiného, než na co myslím ![]()
Nojo holky mate pravdu
ja z matiky dycky propadala takze sem si to chtela spocitat tak nejak pro sebe a je fakt ze u 88 -9 pod sebou se nedopocitam ![]()
Odčítání „pod sebou“ nespočívá ve formě zápisu, ale právě v tom postupu, který usnadňuje počítání „přes desítku“. Pochybuju, že by učitelka očekávala, že si to děti vycucají z prstu nebo že to všem vysvětlí rodiče. V tom příkladu, který uvádíš, se taky přes desítku nepočítá. Takže bych se vykašlala na to, jestli je příklad zapsaný vodorovně nebo svisle, pokud to dcera spočítat umí, ať to prostě spočítá a hotovo. Podle mě se zbytečně snažíš vysvětlovat dopředu něco, k čemu nejspíš ve škole teprve směřují.
U nás už sčitají a odčítají do 100 a i trři čísla za sebou, např. 100-30-20
@terinka4444 píše:
4 a kolik je sedm je odčítání![]()
kdo je u vás pitomý?
![]()
pokud to nedělali, tak bych jí to nechala spočítat, jak to umí a napsala poznámku učitelce, žes jí to doma nevysvětlila, žes nevěděla jak.Ve druhé třídě odčítají přes 80 pod sebe?
my ve druhé třídě zatím do píše: Více
To jsem ráda, že ta pitomá u nás nejsem já
![]()
Z hlavy to spočítá v pohodě, ale v pracovních sešitech právě mají všude odčítání vedle sebe a teď tohle mají na volném papíře. Ještě k tomu má dělat pod sebe zkoušku.
Ty příklady mají do stovky ![]()
A jinak, paní učitelka celkově nějak nic moc nevysvětluje, takže se obávám, že to stejně nakonec zůstane na mně
![]()
Normálně bych dala 7 - 4 jsou 3 a 8 - 0 je 8.
Pokud máš třeba 61 - 6 tak to vysvětlíš podobně: 1 - 6 nejde, takže musí dát 11 - 6 = 5. A pak protože tam jednu jedničku přidala, tak teď ji zase musí ubrat. Takže 6 - 1 = 5. Výsledek 55.
4 a kolik je 7 - to je úplně nelogický, to teda nevím, jak jste se to učili, ale tohle je pěkná blbost.
Třeba tady je to pěkně vysvětlené. Když to pochopíš, tak ji to můžeš klidně naučit sama. To se jí bude hodit. http://www.diktatyapriklady.cz/…i-pod-sebou/
Odčítání pod sebou mají teď aktuálně moji třeťáci.
Jo a zamyslet se nad sebou by měl manžel… ![]()
@kacz píše:
Normálně bych dala 7 - 4 jsou 3 a 8 - 0 je 8.Pokud máš třeba 61 - 6 tak to vysvětlíš podobně: 1 - 6 nejde, takže musí dát 11 - 6 = 5. A pak protože tam jednu jedničku přidala, tak teď ji zase musí ubrat. Takže 6 - 1 = 5. Výsledek 55.
4 a kolik je 7 - to je úplně nelogický, to teda nevím, jak jste se to učili, ale tohle je pěkná blbost.
Co je na tom nelogickyho? 4 a kolik je 7 je proste jinak receno 7 - 4; taky jsme se to takto ucili.