2. třída - odčítání pod sebou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69235
8.1.15 15:34
@nataluska píše:
U nás už sčitají a odčítají do 100 a i trři čísla za sebou, např. 100-30-20

to jo, ale ne na jednotky jako 87-3-14, Jen desítky, to je totéž co počítání do desíti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4982
8.1.15 15:37

Přesně si pamatuji, že formulace věty A KOLIK JE ono číslo měla strašně problém pochopit holka. Takže si myslím, že to bude hlavně tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.1.15 15:39
@tterka píše:
To jsem ráda, že ta pitomá u nás nejsem já :-D :-D :-D
Z hlavy to spočítá v pohodě, ale v pracovních sešitech právě mají všude odčítání vedle sebe a teď tohle mají na volném papíře. Ještě k tomu má dělat pod sebe zkoušku.
Ty příklady mají do stovky :think:
A jinak, paní učitelka celkově nějak nic moc nevysvětluje, takže se obávám, že to stejně nakonec zůstane na mně :think: :D

a takové ty příklady vedle sebe v těch čtverečkách nedělali? Jak 7- něco je 3 co je to něco? Aby si to představila, možná je pro ní složitá ta formulka 3 a kolik je sedm.
Nepochopila by 3 a kolik ti chybí de sedmičky? Nebo něco takového? Přes mínus bych jí to neučila, jako to obracet, že musí vymyslet příklad 7-3, protože odčítání se jede zespodu, na tom je to postavené, až bude mít složitější čísla, bude se v tom plácat. To jsem tedy zvědavá na nás, kdy dorazí odčítání pod sebe k nám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
8.1.15 15:41

Tak já zrovna koukam dceři do matematiky a při písemném odčítání pod sebou ma primo napsáno:můžeš použít výrazu „a kolik je“ tak to počítá i doma, např. pod sebou 34-19:9 a kolik je 14? a 5,jedna dále - tu si drzi na prstech - a dal: 1+1 dále jsou 2 a kolik je 3? a napíše 1. dcera je sice ve škole moc šikovna, ale matika maličko drhne, ale toto chápe bez problému

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.1.15 15:42
Většina z nás se to takto učila, prostě se to dopočítává odspodu.
@Gorlami píše:
Co je na tom nelogickyho? 4 a kolik je 7 je proste jinak receno 7 - 4; taky jsme se to takto ucili.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
8.1.15 15:44

@Gorlami no dobře, ale je to jenom jinak řečeno 7 - 4.

Kdyby sis napsala rovnici 4 + x = 7, jak ji vyřešíš? Hodíš 4 na druhou stranu a máš x= 7 - 4 = 3.

K čemu je tedy dobrý ten první krok? Kromě toho, že jste se to tak taky učili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.1.15 15:44
@Iffka píše:
Tak já zrovna koukam dceři do matematiky a při písemném odčítání pod sebou ma primo napsáno:můžeš použít výrazu „a kolik je“ tak to počítá i doma, např. pod sebou 34-19:9 a kolik je 14? a 5,jedna dále - tu si drzi na prstech - a dal: 1+1 dále jsou 2 a kolik je 3? a napíše 1. dcera je sice ve škole moc šikovna, ale matika maličko drhne, ale toto chápe bez problému

v jaké třídě to máte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
8.1.15 15:45

@terinka4444 no ve druhé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.1.15 15:46
@kacz píše:

Kdyby sis napsala rovnici 4 + x = 7, jak ji vyřešíš? Hodíš 4 na druhou stranu a máš x= 7 - 4 = 3.

K čemu je tedy dobrý ten první krok? Kromě toho, že jste se to tak taky učili?

Pro většinu druháků, je přehazování na druhou stranu a ještě s nutnou změnou znaménka poměrně dost neřešitelný úkol. Řešíš to z pohledu dospělého nikoliv z pohledu druháka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.1.15 15:47
@Iffka píše:
@terinka4444 no ve druhé

sakra :mrgreen: to naše matematická škola těžce zaostává :mrgreen: Ale naše děti jedou podle Hejnýho :think: pod sebe tedy neodčítají a nemají to ani v pracovních sešitech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
8.1.15 15:48
@kacz píše:

K čemu je tedy dobrý ten první krok? Kromě toho, že jste se to tak taky učili?

Podle me je to pro decka, co se uci odecitat pres desitku a vetsi cisla jednodussi jit " z dola".

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
8.1.15 15:49
@terinka4444 píše:
tohle jde ale u příkladu 87-3 u příkladu 83-7 jí to nadělá paseku, nechala bych to zatím být.

Kluka jsem to taky učila 7-3 a 8-0 a když to byl ten příklad 83-7, tak jsem mu vysvětlovala, že si půjčí jednu desítku z té 80 a má číslo 13 od toho odečte 7 a pak musí to půjčené číslo 10 odečíst od té 80. Vím, že to takhle vypadá krkolomně, ale u nás to fungovalo (ale myslím, že odečítat pod sebou se učil až letos na začátku školního roku) za to měl ve druhé třídě násobení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
8.1.15 15:50

Žádná změna znaménka, znaménko měníte vy, formulace „a kolik“ evokuje sčítání (pět A šest). Přitom tady se odčítá, tak proč normálně neodčítáte?

Zakladatelko, asi to fakt radši nech na učitelce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
8.1.15 15:52
@Iffka píše:

Děkuji, zkusím to takhle, a uvidíme. Buď to pochopí, a nebo ne :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
8.1.15 15:52

@Gorlami to si nemyslím. V čem je to podle tebe jednodušší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí