Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@nataluska píše:
U nás už sčitají a odčítají do 100 a i trři čísla za sebou, např. 100-30-20
to jo, ale ne na jednotky jako 87-3-14, Jen desítky, to je totéž co počítání do desíti
Přesně si pamatuji, že formulace věty A KOLIK JE ono číslo měla strašně problém pochopit holka. Takže si myslím, že to bude hlavně tím.
@tterka píše:
To jsem ráda, že ta pitomá u nás nejsem já![]()
![]()
Z hlavy to spočítá v pohodě, ale v pracovních sešitech právě mají všude odčítání vedle sebe a teď tohle mají na volném papíře. Ještě k tomu má dělat pod sebe zkoušku.
Ty příklady mají do stovky
A jinak, paní učitelka celkově nějak nic moc nevysvětluje, takže se obávám, že to stejně nakonec zůstane na mně![]()
a takové ty příklady vedle sebe v těch čtverečkách nedělali? Jak 7- něco je 3 co je to něco? Aby si to představila, možná je pro ní složitá ta formulka 3 a kolik je sedm.
Nepochopila by 3 a kolik ti chybí de sedmičky? Nebo něco takového? Přes mínus bych jí to neučila, jako to obracet, že musí vymyslet příklad 7-3, protože odčítání se jede zespodu, na tom je to postavené, až bude mít složitější čísla, bude se v tom plácat. To jsem tedy zvědavá na nás, kdy dorazí odčítání pod sebe k nám.
Tak já zrovna koukam dceři do matematiky a při písemném odčítání pod sebou ma primo napsáno:můžeš použít výrazu „a kolik je“ tak to počítá i doma, např. pod sebou 34-19:9 a kolik je 14? a 5,jedna dále - tu si drzi na prstech - a dal: 1+1 dále jsou 2 a kolik je 3? a napíše 1. dcera je sice ve škole moc šikovna, ale matika maličko drhne, ale toto chápe bez problému
@Gorlami píše:
Co je na tom nelogickyho? 4 a kolik je 7 je proste jinak receno 7 - 4; taky jsme se to takto ucili.
@Gorlami no dobře, ale je to jenom jinak řečeno 7 - 4.
Kdyby sis napsala rovnici 4 + x = 7, jak ji vyřešíš? Hodíš 4 na druhou stranu a máš x= 7 - 4 = 3.
K čemu je tedy dobrý ten první krok? Kromě toho, že jste se to tak taky učili?
@Iffka píše:
Tak já zrovna koukam dceři do matematiky a při písemném odčítání pod sebou ma primo napsáno:můžeš použít výrazu „a kolik je“ tak to počítá i doma, např. pod sebou 34-19:9 a kolik je 14? a 5,jedna dále - tu si drzi na prstech - a dal: 1+1 dále jsou 2 a kolik je 3? a napíše 1. dcera je sice ve škole moc šikovna, ale matika maličko drhne, ale toto chápe bez problému
v jaké třídě to máte?
@kacz píše:
@Gorlami no dobře, ale je to jenom jinak řečeno 7 - 4.Kdyby sis napsala rovnici 4 + x = 7, jak ji vyřešíš? Hodíš 4 na druhou stranu a máš x= 7 - 4 = 3.
Pro většinu druháků, je přehazování na druhou stranu a ještě s nutnou změnou znaménka poměrně dost neřešitelný úkol. Řešíš to z pohledu dospělého nikoliv z pohledu druháka.
@Iffka píše:
@terinka4444 no ve druhé
sakra
to naše matematická škola těžce zaostává
Ale naše děti jedou podle Hejnýho
pod sebe tedy neodčítají a nemají to ani v pracovních sešitech.
@kacz píše:
@Gorlami no dobře, ale je to jenom jinak řečeno 7 - 4.Kdyby sis napsala rovnici 4 + x = 7, jak ji vyřešíš? Hodíš 4 na druhou stranu a máš x= 7 - 4 = 3.
Podle me je to pro decka, co se uci odecitat pres desitku a vetsi cisla jednodussi jit " z dola".
@terinka4444 píše:
tohle jde ale u příkladu 87-3 u příkladu 83-7 jí to nadělá paseku, nechala bych to zatím být.
Kluka jsem to taky učila 7-3 a 8-0 a když to byl ten příklad 83-7, tak jsem mu vysvětlovala, že si půjčí jednu desítku z té 80 a má číslo 13 od toho odečte 7 a pak musí to půjčené číslo 10 odečíst od té 80. Vím, že to takhle vypadá krkolomně, ale u nás to fungovalo (ale myslím, že odečítat pod sebou se učil až letos na začátku školního roku) za to měl ve druhé třídě násobení
Žádná změna znaménka, znaménko měníte vy, formulace „a kolik“ evokuje sčítání (pět A šest). Přitom tady se odčítá, tak proč normálně neodčítáte?
Zakladatelko, asi to fakt radši nech na učitelce.
@Iffka píše:
Děkuji, zkusím to takhle, a uvidíme. Buď to pochopí, a nebo ne
![]()