Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj maminky,
už padám na ústa. Prcek se v noci (kdykoliv mezi půlnocí a třetí) vzbudí a třeba dvě tři hodiny se převaluje, sedá si, pofňukává, hraje s dudlíkama a nezabere. Já k němu vstanu, až když začne opravdu brečet, což většinou přijde tak do hodiny, výjimečně ne. Nepomáhá ho vzít k sobě, sice si lehne, ale po čase si začne sedat a ukazovat na svou postýlku.
Někdy to není vyloženě řev, ale pofňukávání, převalování, bušení do tyček… Někdy zabralo dát mu napít, teď už ani to ne.
Už jsem z toho na prášky, trvá to už s malými přestávkami několik měsíců. Jo a zubů má už dlouho 16 plně vyrostlých a po těch posledních stoličkách není vidu slechu.
Kdyby to bylo občas třeba pár nocí, ale to je furt. Někdy má lepší noc, že fňukne, převalí se, ale usne za chvilku znova. Ale převažují ty vícehodinové…
Ve dne spí jen jednou, cca od 10:30 v průměru dvě a půl hodiny, spát chodí večer kolem půl osmé a usíná celkem dobře. Vstává cca v šest. Spí ve spacím pytli při teplotě cca 22-22.5 stupňů (i teď v létě, cihlový dům na severní stranu).
Navíc, vždyť ani on nemůže být vyspaný, když kus noci nespí, ale vstává pořád stejně.
Třeba se najde rada ![]()
Ahoj
Náš malej trpí od dvou let na bolesti nohou. Prý jsou to růstové bolesti. Nejvíc to bolí v noci když jsou nohy v klidu. Taky se v noci probudí bouchá nohama do matrace a pořád si je mne. Některý dny je to horší, jindy po chvilce znovu usne.
Zkrátila bych mu denní spaní anebo večer dala až v osm.
Asi není dost unavený, když má energii na ponocování.
Já dávám spát na 11.30-13h a 20-6.30. Jakmile přes den spí dýl, tak je zaděláno na problém - buď večer nechce usnout anebo je vzhůru v noci anebo vstává ráno dřív.
Mary
, taky mě napadlo mu zkrátit dopolední spaní max jen na hodinku. Já to udělala u prcka taky. Odpo spal třeba i tři hodky, teď max 1,5 hodinky a v noci spinká celkem hezky. Občas zapláče,ale vezmu si ho k sobě a je zase hned tuhej
. No a když ani to nepomůže tak bych ho už přes den spát nedávala
. Já vim, že ten čas kdy přes den spinká je užasnej a ty si odpočineš nebo doma něco udělá,ale kdyby to pomohlo a on prospinkal celou noc tak by bylo líp,ne?
No a jestli ani to nepomůže,tak je to potvůrka co v noci nechce spinkat. Vydrž
![]()
Myslíte přes den budit?
Hm, to je mi nějak proti strsti… Tedy já ho budím, ale až když spí tři hodiny, tedy v půl druhé. Dřív ne. ![]()
Večer usíná tak do čtvrthodiny, 20 minut.
Já ho s Honzou taky budim, jinak by prospal celý odpoledne
. Za vyzkoušení si myslim nic nedáš. ![]()
Ha, nemluvíš o našem Toníkovi?
Bohužel taky nic nezabírá
Ale když vyvádí jo extra, tak pak o O spí dlouho, a nebudím tedy, je mi to proti srsti. Spí pak i 3,5 hodiny, evidentně tu noc dohání. Ale další noc třeba pí zase lépe. Fakt envím čím to je a už jsem tedy po té době dost unavená a nevyspalá ![]()
No jo, asi prubnu to zkrácení denního. To je to, v noci spí blbě, přes den to dohání a pak jsme v začarovaném kruhu. Zkusím mu to zkrátit přes den na max. dvě hodiny místo tří a uvidím.
Přesně tak, nespí v noci a dohání to přes den.
Proti srsti by mi spíš bylo, že nemá kvalitní nepřerušený noční odpočinek než že mu zkrátím denní spaní.
Jenže já už denní spaní krátit zkusila a nebylo s ním pak odpoledne k vydržení. Takže ho nechám jak potřebuje, aspoň si i já můžu odpočinout…
kamiŠ píše:
Jenže já už denní spaní krátit zkusila a nebylo s ním pak odpoledne k vydržení. Takže ho nechám jak potřebuje, aspoň si i já můžu odpočinout…
Může to být náročné, ale je to míň náročnější než být vzhůru s děckem v noci
Mám zkušenost, že když jsem s malou venku a vrátíme se až na večeři, tak to uteče.
A neboj, oni s takovou velice rychle pochopí, že se v noci spí. A jakmile prospí celou noc, tak už pak zase nebude důvod je přes den budit, protože denní spánek bude normální délky. Jen to chce holt vydržet.
Tak prcka zabavit celkem jde, někdy se stane, že spí míň, třeba necelé dvě hodiny, nebo i se stalo hodinu a půl a do večera v pohodě vydržel.
Zkusím ho teda budit, ale bude mě to stát přemáhání ![]()
Ahojky,sem na tom podobně,malý se už několik týdnu každou noc budí a je vzhuru klidně i 3hod.Zkusila sem ho i přes den budit ať nespinka moc dlouho ale nezabralo to,ať ho vzbudím nebo ne stejně je v noci vzhůru.
Tak včera jsem ho vzbudila po dvou a čtvrt hodině a taky byl za odpoledne hodně vylítaný, jsme u našich, doma v Brně se tak nevylítá
Takže byl i dost unavený a noc byla celkem v poho. Sice mě párkrát vzbudil zafňuknutím nebo vrtěním, ale hned zas spal dál, žádné ponocování. Budu to muset nějak vyzkoumat a popřemýšlet jak ho unavit, moc chodící není ![]()
MaryClementine píše:
Tak včera jsem ho vzbudila po dvou a čtvrt hodině a taky byl za odpoledne hodně vylítaný, jsme u našich, doma v Brně se tak nevylítáTakže byl i dost unavený a noc byla celkem v poho. Sice mě párkrát vzbudil zafňuknutím nebo vrtěním, ale hned zas spal dál, žádné ponocování. Budu to muset nějak vyzkoumat a popřemýšlet jak ho unavit, moc chodící není
Bezva ![]()