Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
tu plesnivou bych určo vyhodila a postýlku- dřevo bych pořádně omyla.plíseň je mrcha a strašně špatně se likviduje.navíc když je dlouhodobě v místnosti,tak může způsobovat různá onemocnění jako astma,záchvaty až karcinogenní účinky ![]()
my tak likvidovali vloni celou novou ložnici,bohužel,ale na zdraví se šetřit opravdu nemůže ![]()
A co máš pod ní za lamely? Malému taky plesnivěla matrace(molitan), protože pod ní neměl lamely, ale desku s pár dírkama. Jak jsme koupili postýlku s lamely, nikdy nesplesnivěla(tam byla polokokos matrace).
Ahojiky
kamarádka měla podobný problém
Záleží na tom jaký máš rošt, jestli šprušle - znamená že ta matrace dýchá.
Pokud máš plnou desku třeba osb - tak matrace nemá jak ze zpod dýchat a zapařuje se a následně plesnivý. Proto doporučuji vyvrtat dírky do desky ať muže matrace dýchat.
A starou matraci bych vysavovala nechala pořádně vyvětrat. A třeba použila dětem na hraní. Do pokojíčku na zem a tak.
Ale určo nevyhazovala, třeba se ti bude ještě na něco hodit.
Rošt tam nemám,je tam deska ![]()
Tak jedině koupit rošt.Vyvrtat těžko,je to pořádný kus dřeva,je to nalakované,takže do dřeva se ta plíseň nezažírá,ale že to nikdy nedělalo a dvě děti v ní už byli.
a teď jsem koukala, že rošty do postýlek se dají koupit. nebo pokud je taťka šikovný udělá si rošt s latěk sám ![]()
Jenka píše:
Rošt tam nemám,je tam deska
Tak jedině koupit rošt.Vyvrtat těžko,je to pořádný kus dřeva,je to nalakované,takže do dřeva se ta plíseň nezažírá,ale že to nikdy nedělalo a dvě děti v ní už byli.
Ahoj, každý člověk se potí jinak- množství, tak třeba je to teď větší množství a jak máš v postýlce tu desku- nestačí se to odvětrávat.
To, že by plíseň nemohla vlézt do nalakovaného dřeva bohužel není pravda- zvláště je-li postýlka už delší čas používaná, tak není lak 100%- radím pořádně vydrbat a pokud bude potřeba zrenovovat rošt, případně vyvrtat další díry do desky a následně znovu přelakovat.
A tu plesnivou matraci bych 100% vyhodila- plíseň má velmy dlouhé spory a ty myslím nějaké savo, zvláště ze struktury molitanu, moc dobře nedostane.
Kokosovou matraci máme 3.rok, jsme spokojení, ale plíseň nás doma nikdy netrápila, tak nevím jak by se chovala v takovém prostředí.
![]()
huhlajda píše:
a teď jsem koukala, že rošty do postýlek se dají koupit. nebo pokud je taťka šikovný udělá si rošt s latěk sám
nemůžu najít kde se prodávají rošty do postýlek,hodíš mě sem odkaz prosím ![]()
Ostatní rošty mají,ale do postýlky jaksi nevidím ![]()
a té plísně se bojím,ty nemoci jsou pak opravdu závažné,raději matraci vyhodím.
jsem taky pro vyhodit,nikdy nezlikviduješ všechny spory,a stačí aby tam zůstala jedna a jak bude vlhko tak se to zas pomnoží ![]()
Nám plesnivěla matrace tam, kde se dotýkala monitoru dechu, prostě se to zapařilo. Ale byl jen ten potah, tak jsem to postříkala savem a zatím nechala ![]()
U nás by okamžitě letěla ta matrace, i ta deska, co je pod ní… Mě nenapadlo, že někdo ještě má postýlku, ve které není rošt, ale jen ta deska… Tak mi ze začátku ta plíseň nešla do hlavy, ale když jsem dočetla, tak mi to nepochopitelný nepříjde… ![]()
Ahoj,zjistila jsem že malému v postýlce začala plesnivět matrace.Je to molitanová a plesnivý jen ze spodu,zřejmě kde je ta strana „udušená“.Je to nová matrace cca 5 měsíců,zkusila jsem ji otáčet,ale začala plesnivět z druhé strany.Pokaždé dětem kupuji molitanovou,postýlka je pořád stená u třetího dítěte,ale tahle matrace v ní začala plesnivět a to tak že opravdu hodně.Pořídila jsem tedy kokosovou a budu doufat že plesnivět nezačne
Ložnici větrám denně,na zdech ani kolem oken plíseň nemáme,na našich matracích také nic,že by špatný kus?
Je mi jí líto vyhodit,zkusím vyčistit savem,aby byla třebas jako plonkovní,kdybych tamtu čistila,ale nechápu proč to plesnivý a bojím se že to čeká i tu kokosovou.Jaké máte prosím zkušennosti s kokosovou matrací??
Děkuji předem za reakce,Jana.