Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
kolik je starší? moje holky jsou 2 roky od sebe a malá spávala od jednoho roku se starší, zvlášť odpoledne, byly obě klidnější a nestalo se mi, že by si nějak ublížili…
hlavně jde o to, jaký k sobě mají holky vztah
moje jsou bez sebe jako bez ruk, i když teď už mají patrové postele, dost často je ráno najdu v jedné ![]()
tereznina píše:
kolik je starší? moje holky jsou 2 roky od sebe a malá spávala od jednoho roku se starší, zvlášť odpoledne, byly obě klidnější a nestalo se mi, že by si nějak ublížili…
hlavně jde o to, jaký k sobě mají holky vztahmoje jsou bez sebe jako bez ruk, i když teď už mají patrové postele, dost často je ráno najdu v jedné
To je hezké.
Taky to zrovna řeším, menší je 10 měsíců a starší budou 4. Zatím jsem nenašla dost odvahy, protože se menší v noci budí. Jsem zvědavá na další názory.
Tak ja mam deti 4,5 a 1,5 roku a ted na prazdniny planujeme, ze mladsiho prestehujeme ke starsimu. Puvodne mel mi kazdy svuj pokoj, ale kluci touzi byt v pokoji spolu - takze zatim pujdou k sobe. Driv jsme se bala ho tam dat. No i ted se docela desim, ze tam v noci ci vecer budou silene lumpacit
Proto jsme se rozhodli, ze se bude stehovat o prazdninach, dky starsi nemusi vstavat do skolky, aby se popripade mohl rano prispat. No uvidime, haj to bude vypadat.
Ono asi neexistuje nejake pravidlo kdy dat deti k sobe do pokoje - kazde ditko je jine.
S tim kojenim se to rika, ale ja jsem vzdy klukum naznacila, ze v noci se proste neji a pochopili a zhruba kolem toho 10teho mesice prospali celou noc.
Máme dvojpokojový byt s manželem spíme v obýváku a malá spí od narození v pokoji s bráchou a naprosto v pohodě. Navzájem se nebudí a malá spí od narození minimálně 6h v kuse většinou déle. Ale synovi je patnáct tak už nehrozí, že by zlobili, nebo tak. Ale plakání ho většinou neprobudí a malé zase nevadí televize ani počítač.
Ijajeki píše:
Máme dvojpokojový byt s manželem spíme v obýváku a malá spí od narození v pokoji s bráchou a naprosto v pohodě. Navzájem se nebudí a malá spí od narození minimálně 6h v kuse většinou déle. Ale synovi je patnáct tak už nehrozí, že by zlobili, nebo tak. Ale plakání ho většinou neprobudí a malé zase nevadí televize ani počítač.
tereznina píše:
hlavně jde o to, jaký k sobě mají holky vztahmoje jsou bez sebe jako bez ruk, i když teď už mají patrové postele, dost často je ráno najdu v jedné
Starší je devět,ta spí jako dřevo, tu nic nevzbudí ![]()
Naše děti, dokud jsem kojila, i kdybych spala na zahradě, tak „mlíko cítily“. Takže když jsem jela s kámoškama na večeři, manžel hlídal dvojčata a kolem 10 se začala budit, štandopéde jsem kvačila domů, protože manžel se potil až za ušima, aby je udržel těch 10 minut, než jsem dorazila.
Čili obávám se, že vzdálenost ten návyk vzbudit se nevyřeší.
Druhá část - naše holky šly k bráchovi letos v lednu,tj. holkám bylo 2 a 4 měs., bráchovi necelých 5. Dřív to nešlo právě kvůli jejich špatnýmu spaní, že ačkoli už jsem od 14 měs. nekojila, tak se stále několikrát za noc budily a kňouraly, vypadl dudák apod. Takže i jen to konejšení, abych musela běhat do vedlejšího pokoje, to se mi nechtělo. Dodneška bohužel se různě odkopou, kňourají, a minimálně 2× za noc tam musím, spíš tak 4×. ![]()
Myslím, že to jde i dřív, nejde ani o sourozence, ten spí jak špalek, ale o rodiče, jak to dítě spí, jestli nenaběhá za noc sto jarních kilometrů. Což je individuální, podle toho, jak dítě spí. ![]()
měla jsem trošku strach, když malé rostly zoubky a nebo byla nemocná. ale holky to docela zvládají dobře, když spí v autě, tak se drží symbolicky aspoň za ruce, zlatíčka ![]()
Anonymní píše:Ijajeki píše:
Máme dvojpokojový byt s manželem spíme v obýváku a malá spí od narození v pokoji s bráchou a naprosto v pohodě. Navzájem se nebudí a malá spí od narození minimálně 6h v kuse většinou déle. Ale synovi je patnáct tak už nehrozí, že by zlobili, nebo tak. Ale plakání ho většinou neprobudí a malé zase nevadí televize ani počítač.tereznina píše:Starší je devět,ta spí jako dřevo, tu nic nevzbudí
dala bych ale pozor, když jsou od sebe tolik, aby starší s malou nejdřív jen ležela v posteli, když malá spí, aby si starší na sestřičku u sebe zvykla
a pak nevidím problém, pokud ji malá v noci nevzbudí pláčem nebo tak ![]()
Ahoj taky to tak plánuju, na podzim kolem 10-11 měsíců. Starší dceři jsou 4 a spí jako dřevo. Mladší už dávno „mlíko necítí“ když nekojím
, ale v noci se ze spánku hodně vrtí a mě to budí… Tak jsem zvědavá jak nám plán vyjde
![]()
Taky to resim, mladyho jsme vysoupli v pulroce a desne si to chvalime. tak resim, co s tim druhym. Svagrovka radi vysoupnout ho jeste driv, aby starsimu nebylo lito, ze je sam, ale mam trochu strach, aby mu neublizoval. monitor asi bude vypinat v kazdym pripade.
Ahoj, starsiho jsme odeslali vedle po 4. mesici a mladsi sel k nemu asi tak ve svych 6 mesicich, takze kdyz starsimu bylo cca 2,5 roku.
Starsi je ale megaspac, kdyz malej breci, tak se nevzbudi, kdyz rano malej vstava driv a ja pro nej jdu,tak se starsi ani nehne
Ani kdyz jsem tam v noci chodila 2× kojit a sedela s malym na zemi, tak to s nim nehlo ![]()
Casto se mi ted ale stava, hlavne pres obed, ze malej na nej cuci z postylky, vzbudi ho, chvili po nem hazi plysaky z kapsare a pak velkej vleze k nemu do postylky, to je fakt super ![]()
Dnes jem zkusila spát vedle v pokoji,malá se stejně budila. Už nevím co s ní
. Včera přes den spala pouhých 45minut a v noci stejně nespala.Od půlnoci do dvou do rána nespala vůbec. Manžel se obětoval a seděl u postýlky.
Ahoj holky, malá má devět měsíců a chtěla bych ji dát spinkat ke starší dceři do pokoje. Bylo mi to doporučeno,protože se v noci často budí, prý tzv. cítí mléko.Máte někdo takovou zkušenost?Dík