Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@rena621 na lačno? měla by jsi mít hodnotu na lačno, po 1h a po 2h. Večer před odběrem neměla jsi něco sladkého? Pokud na lačno tak to neni ok ![]()
@rena621 a další hodnoty? určitě tě k tomu něco řekli ne: Chce to mít všechny hodnoty ale tahle hodnota na lačno ok neni ![]()
1 odber na lacno byl ok.
2 odber po vypiti napoje taky ok.
3 odber byl o 0,1 vyssi nez je v tab.
Zda se mi to nefer
@rena621 Co se ti na tom zdá nefér? Ale tedy pokud to bylo fakt 6,9, tak to je pro odběr po 2 hodinách pod limitem, takže bych řekla, že někde nastala chyba a jde o to kde.
Zda se mi nefer, ze behem 6 mes. furt zvracim. Nabrala jsem jen 2,5 kg. Trpim nechutenstvim a jeste do toho mam mit dietu. Hodnoty teh. cukrovky byly zmenene a i kdyz se nachadzis na hranici stejne se musis merit. Pride mi to ze nas jen zbytecne stresuju.
Limit je do 6,8. Tahle hodnota je už v hranici porušené glukózové tolerance. Pro cukrovku jsou hodnoty až nad 11.
@rena621 Pokud dietu držet nechceš, nikdo tě nedonutí, ale aspoň bych se být tebou měřila glukometrem a podle výsledků bych držení diety zvážila. Měř se 2 hod po jídle a pokud budou hodnoty opakovaně nad 6,8 tak dietu drž. Myslím, že je lepší držet 3 měsíce dietu než pak rodit 5kg dítě.
Jooo, nefér je život…
Každopádně hodnota 6,9 je zcela v pořádku jak dle starých, tak dle nových kritérií. Pokud by to bylo nalačno, byla by hodně špatná jak podle starých, tak podle nových kritérií, a to rozhodně ne jenom o desetinu, ale pořádně.
Jinak teda pokud ti to vyšlo o desetinu vyšší podle nových kritérií, tak dle těch starých bys byla cukrovkářka jak vyšitá, protože hodnoty po vypití roztoku se dle nových kritérií zvyšovaly.
@zoy Ať koukám, jak koukám, 6,8 tady nevidím ![]()
Zvýšené hodnoty glykémií při OGTT jsou podle nových kritérií:
nalačno 5,1 mmol/l a výše
v 60. min OGTT 10,0 mmol/l a výše
ve 120. min OGTT do 8,5 mmol/l a výše
Zvýšené hodnoty glykémií při OGTT jsou podle starých kritérií, která některá pracoviště ještě stále používají:
nalačno 5,6 mmol/l a výše
v 60. min OGTT 8,9 mmol/l a výše
ve 120. min OGTT do 7,7 mmol/l a výše
Jsem strasna poctivka, budu delat vse jak nam rekly. Je to moje 1 dite a nedam na neho dopustit. Potrebovala sem se vypovidat. Trochu se poztezovat.
@rena621 proč nefér, Ona cukrovka v těhu je nebezpečná pro dítě, bohužel proto je lepší dieta než pak problémy. Víc tě řekne diabetolog, pokud tahle hodnota je po 2h tak je to ok ![]()
Jinak do 6,9 limit je. Ale - pro normální cukrovku. A nalačno.
Takže buď
a) jsi ty hodnoty popletla ty (za 6,9 po dvou hodinách nemůžou popotahovat ani netěhotného chlapa, a že tam jsou limity ještě nižší),
b) nebo ti to blbě řekli (o desetinu zvýšená po dvou hodinách by byla 8,6 dlenových a 7,8 dle starých kritérií),
c) ti ten test prováděl nějaký ignorant, který pomotal, co mohl.
Máš to písemně?
@ugluk píše:
Jinak do 6,9 limit je. Ale - pro normální cukrovku. A nalačno.
Takže buď
a) jsi ty hodnoty popletla ty (za 6,9 po dvou hodinách nemůžou popotahovat ani netěhotného chlapa, a že tam jsou limity ještě nižší),
b) nebo ti to blbě řekli (o desetinu zvýšená po dvou hodinách by byla 8,6 dlenových a 7,8 dle starých kritérií),
c) ti ten test prováděl nějaký ignorant, který pomotal, co mohl.
Máš to písemně?
Nebyl to amater. Nepamatuji na vsechny cisla jen na 6,9.(to totiz rozhodlo) Spravne to melo byt do 6,8. Dnes nam dali pokyny, co a jak a za tyden. Mame kontrolu. Prej to nebyly spatne vysledky no i tak nas budu kontrolavat. V rodine nikdo nemel teh. cukrovku a byl to sok.
6,8 vážně není žádný limit dávaný do vztahu s těhotenskou cukrovkou. Hodnoty sem dávala @j.a.n.i1 - jsou kopírované ze stránky www.tehotenskacukrovka.cz.
Pokud by to bylo nalačno, vůbec ti nemají test provést a dávat pít roztok. Pokud by to bylo po hodině či dvou, je to v limitu. Dle starých kritérií, dle nových, i dle hodnot pro normální diabetes.
Jinak bohužel to, že to ženská musí mít v rodině, musí být obézní nebo v těhotenství hodně přibrat, je mýtus
Taky jsem byla zcela OK bez jakéhokoliv rizika a cukrovku jsem měla jasnou.