Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
dobré ráno
![]()
**chtěla bych se zeptat, jesli vaši prcci dokážou říct ve slově „L“, nebo zda je normální, že to ještě nejde.. ![]()
**holčičce je 21m a mluví už dost dlouho, ale místo „l“ říká „j“
![]()
**ptám se proto, že v teď v únoru má jít zase na kontrolu uzdičky a měli jsme to „l“ procvičovat..
resp. dávat jazýček na horní ret, což malá odmítá
no nutit jí nemůžu,, to nefunguje.. tak nevim, jeslti je to tou uzdičkou, nebo je to v tomhle věku normální…
díky za vaše zk..
![]()
Ale tak uzdičku mít krátkou může…
Zamávat jazýčkem by nechtěla? Jako čertík, nebo jako had… nějakou hru vymyslet.
rozhodne je normalni,ze v tomto veku L neumi,na spravne L ma spoustu casu.I deti,ktere ho umi,si ho muzou zase „pokazit“a nasledne zase napravovat.Spravne L je dulezite pro spravnou vyslovnost R.Takze jeste spousta casu..
My teď byli se starším na pětileté prohlídce, l taky občas fláká, k tomu r a s a doktorka na to akorát řekla, že logopeda až příští rok, že to je i v tomhle věku normální. Tak snad má pravdu
![]()
Malýmu jsou vic 31 měsíců, mluví už téměř od roka a nikdy by mě nenapadlo řešit, že třeba místo nudle říká nuhle. Myslím, že je to v pořádku a časem to piluje. Slova který ještě v létě komolil, teď už říká krásně.
lleennttiillkkaa píše:**já to řeším, jen kvůli té uzdičce, chci se tomu vyvyrovat, a doufam, že se to naučí, proto se ptám, na vaše děti.. mam jedno a jiný zkušenosti nemam!!!!
Malýmu jsou vic 31 měsíců, mluví už téměř od roka a nikdy by mě nenapadlo řešit, že třeba místo nudle říká nuhle. Myslím, že je to v pořádku a časem to piluje. Slova který ještě v létě komolil, teď už říká krásně.
Hanule píše:
My teď byli se starším na pětileté prohlídce, l taky občas fláká, k tomu r a s a doktorka na to akorát řekla, že logopeda až příští rok, že to je i v tomhle věku normální. Tak snad má pravdu![]()
juu tak to jsem nevěděla,
tak to je dobře, nemusím plašit kvůli uzdičce, moc se mi do toho s ní teda nechce ![]()
Pipet píše:**nojoo zkoušíme, ale pomalu, ona je tvrdohlavá..
Ale tak uzdičku mít krátkou může…
Zamávat jazýčkem by nechtěla? Jako čertík, nebo jako had… nějakou hru vymyslet.
Co vím, tak L patří k těžkým písmenům a děti se ho naučí celkem pozdě. S dcerou jsem chodila na logopedii, protože L neříkala ani v 5ti letech. Ale ona měla lenivý jazýček. Občas když si nedává pozor, tak L polyká i dneska a to má přes 7 let
**jééé tak děkuju, to jste mě uklidnily!!!!! nechci trápit dítě, řezáním uzdičky, tak jsem ráda, že je to v normě…
![]()
Dcera bude mit ctyri a L a R ve slovech jeste nerika, ja byla taky lina a nerikala jsem to a mati se mnou chodila na logopedii.
Náš je o rok starší a L taky neumí. Jazyk vyplázne tak, že by mu Kissáci mohli závidět, takže uzdičkou to určitě nebude
Taky říká buď J nebo ho vynechává (třeba místo nudle říká nůde
)
ha malá má 28 měsícu a ještě ani nemluv tak bych to nehrotila