Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
myslím, že 22měs. neí nic divného a má čas. Stejně se logopedie řeší až po 3.roce . Dcera měla přesně zmínění slovník do víc jak tří let - což teda bylo fakt na mašli - spojila tak jedno slovo s citoslovcem.Do 3,5let se to trošku zlepšilo.Začalapoužívat česká slova,ale na výslovnosti pracujeme pořád.
Přeji hodně trpělivosti, zkrátka musí chtít a přijít na to, že je lépe mluvit česky než po jejich ![]()
ahoj malymu jsou 2 roky a taky ma tu svoji vietnamstinu,zakladni slova rika tata mama baba atd, ale jinak nic srozumitelnyho.stoho si nic nedelej kazdy ditko je jinaci,nesmis brat ohledy na to kdyz si byla mala ty nebo nikdo jinej a uz si umela tamto a malej ne,mam tady taky znamy kteri maji deti a uz treba chodej na nocnik-mi ne,chodej uz od roku-mi az v 1,5.jezdi na odstrkovadlech-mi teprv pred 2 mesici se to naucili..vubec nad tim neves hlavu proste jsme kazdy jiny ![]()
Holky, taky se přidám. Mišák umí jen ham, mňam, mama, bac a to je vše. Rozumí perfektně naprosto všemu, s balónem vyvádí kousky jako tříletý, schody v pohodě vyšlápne, nají se, pokouší se vyslíkat a oblíkat, takže tu řeč nějak neřeším. Naopak, trošku se děsím, až to přijde ![]()
Ahoj, Dominik mluvi, opravdu mluvi, jako ze spojuje slova a tvori vety asi tak dva mesice. Predtim rikal nejaka jakoby slova, ale spise jen prvni slabiky slov, treba (zrovna to mi uvizlo v hlave, pardon, ted jsme se tomu s manzelem smali
) „stu pi“ znamenalo „stoji mi pindik“ a podobne ![]()
Ale treba jednicka je porad „ny“, ale dalsi cisla umi ![]()
A ted… celou vychazku mele a mele, jak se jmenuej toto auto, vypravi, hlava me tresti uz po deseti minutach ![]()
Tak vydrz ![]()
Ahoj,nic si z toho nedělej,my máme skoro 27měsíců a jsme na tom úplně stejně .Řikám si kdy konečně začne mluvit,starší syn už krásně mluvil,ale prostě každé dítě je jiné a až příjde čas tak se mu to mluvení rozváže.I když si říkám že by už mohl začít ![]()
Mame to podobne řika zaklad a asi 6 zvyřatet napodoby,ukazuje8věci(indiana,posila pusinku,acoje děda,a jak smrděj ponožky to je nejlepši),utoho se zasmějem.V Dubnu mu budou 2roky a jsme už dlouho bez plen a tet už i 3tydny bez cucku na noc,sam papa,snažise oblekat,a dokaže se sam obout. ![]()
To bude dobrý, mně dítě ve 22měsících taky řeklo sotva pár slov a protrhlo se to tak kolem 25měs, kdy začal říkat konečně za sebou 2slova, slovesa přidal tak kolem 2,5let, teď (necelý 3)pusu nezavře a už umí spoustu písníček a básniček dokonce víc než ostatní. Taky se nás Dr tenkrát ptala a připadala jsem si blbě. Hodně jsme s ním tenkrát začali číst a ukazovat obrázky (min 2 hod denně i víc)a pořád během dne ukazovali a pojmenovávali předměty a dost rychle se mu to zlepšilo.
Ahojky,
malá mi taky nemluví,všemu rozumí,všechno chce,cokoliv jí řeknu udělá to,donese to. Jen nemluvíme jen hukáme.
S toho si nic nedělejte nejste jidiný.
A za druhé ta doktorka by to neměla nic takového řikát,proč nemluví a adt…Protože každé dítě je jiné.
Já jsem se ptala moji doktorky a ta řikala,že to vůbec nevadí,každé dítě je jiné a pak to dožene.
Nic si s toho nedělejte hlavně ,že jste zdraví ![]()
Je velice individuální než dítě začne mluvit. Nám velice pomohlo znakování. Syn totiž při znakování měl velikou tendenci slova po mě opakovat. Tak se nauči velice dobře a brzy mluvit.
Dobrý den. Jsem nervozní babička jelikož dcera ve 14ti měsících říkala básničky a vnučka v 18ti měsících nemluví, řekne jo, ne, bába, děda, tata, mama, ham a haf ale bohužel tak 2× do týdne. Slyší, ráda tančí při hudbě a rozumí jelikož když pojmenujete věs tak ji přinese. Mluvit ale ne a ne, trochu jste mě uklidnili, že není sama cosi o „křišťálových dětech“ co do mě hustila švagrová mě neuspokojilo.
Milá „nervózní“ babičko, Vaše dcera byla velice šikovná, že ve 14ti měsících říkala básničky, ale každé dítko je jiné a má svůj čas na určitý vývoj a pokroky, pokud bychom byli všichni stejní, tak by to byla nuda, ne? Radujte se ze zdravé vnučky, pokud víte, že dobře slyší, tak se mluvit určitě naučí a je jedno, jestli ve 14ti měsících nebo ve třech letech - ono to vůbec o ničem v budoucím životě dítěte nesvědčí - Einstein začal mluvit až v pěti letech. Svojí nervozitu akorát přenesete na snachu/dceru a nespokojená maminka znamená nespokojené dítě, což nikomu přeci neprospěje. Hodně radosti s vnoučaty a netrapte se tím.
Mému synovi je 21 měsíců a taky nemluví…občas řekne keke…a to na všechno..taky mi vsichni říkají že to nemám řešit že je línej, mluvil v 7 měs. a říkal několik slov, po dvou měsících přestala a nemluví vůbec, vím že mi rozumí,mluvíme na něj u všeho co dělá, přijde když zavolám a rozhodně ví co je NE to nesmíš..takže je prostě línej, na pohádky kouká od tří měsíců a to tak že vydrží nehnutě sedět hodiny, ani nevím že mám dítě…sám si hraje a vydává jen zvuky…když něco bouchne řekne jen ba.. ba…asi bác a to je celá slovní zásoba, mám první dítě a tky jsem ze všeho vyjukaná…má přiblblá tchýně řekla že je zaostalej, ale zase zvládá s přehledem vše ostatní…nočník,uklízí na povel,sám si zapne telku i dvd…doktorka řekla že to všechno moc řešíme, že má čas…má sestra má o půl roku mladšího syna a ten mluví jak blázen tak mi to je taky tak nějak líto…ale jí zase nechce na nočník a neposlouchá takže všude se něco řeší a znám tolik ,říběhů jak jejich dítě mluvilo až ve třech letech a jsou to ve školách premianti…tak přeji trpělivost…to oni jednou ocení. ![]()
Dík za uklidnění. Vnučka je jinak také moc šikovná, ví vše, umí pravá a levá ruka, noha, ukáže vše co se po ní chce, ví jak dělají zvířata, zařadila slovo papír ovšem znamená to, že chce papír a pastelky, říká pálí na sporák ale jinak nemluví skoro nic. Snad se rozmluví až nám bude mít co říct.
Mojemu je 20měsíců a neříká vůbec nic. Měl období kdy aspoň dada, mama, jeje…ale teď má období kdy nemluví vůbec. Asi se mu nechce. Možná čeká na vývojový skok a rozmluví se nečekaně. Jinak všemu rozumí, ukazuje zvířátka (ale napodobit umí jen psa a tygra), ukáže co chce, přinese co chceme, podá, komunikuje hodně, ale prostě po svém. do 3 let času dost.
Samozřejmě já jsem byla naopak šikovná holčička, co ve dvou letech vykládala, říkala básničky, zpívala, kreslila…ale každé dítě je jiné, nesmí se srovnávat.