22 měsíců a nemluví

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
192
4.2.11 13:38

22 měsíců a nemluví

Ahoj maminky,nevim jestli je to normalní nebo ne,ale malý ještě nemluví neboli nemluví česky,protože má stále svojí řeč,asi větnamštinu,které nikdo nerozumí.Jediná jeho slova jsou např:táta,máma,bába,pa,ale to říká jen občas a jinak nic.Znám dětičky v tomto věku a ještě mladší,které už hezky řeknou maminka,auto pes a spojují slova a my stále nic tak mi to občas přijde líto a řikám si jestli se někdy rozmluví.Vím,že dětičky se nemají srovnávat co kdo dřív umí,ale stejně mi to nedá.Přitom chodíme mezi děti,na kroužek maminky s dětmi a kouká na pohádky i doma se bavíme normálně tak by to měl i kde pochytit tu řeč.
A druhá věc je ta,že když jsme byli na 18ti měsíční prohlídce tak se dr ptala jestli už spojuje slova a když jsem řekla,že ne tak na mě divně koukala a divila se a za 14 dní máme jít na očkování tak se bojím aby něco neříkala kvůli tomu.
Děkuji předem za názory a rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6093
4.2.11 13:42

Neřešila bych to.
Jednou to určitě přijde.
A až to přijde, budeš ještě vzpomínat na ty chvíle, kdy byl ticho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
4.2.11 13:44

Náš taky nemluví. Řešila jsem děsně, že v 9.měs nesedí, cvičili jsme Vojtu možná i zbytečně a pak se posadil, lezl, dokonce i chodí. Tak jsem si řekla, že nebudu zas hysterčit kvůli řeči, i kdyby byl postiženej, tak hluchoněmí maj taky fajn život, lepší než ležáci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
4.2.11 13:45

Tak bych neřešila.
Můj synovec začal říkal první (opravdu první) slova až ve dvou a čtvrt roce. Teď je mu dva a půl a řekne jich pár, jinak taky mluví tou svojí čínštinou :mrgreen: Ale učí se rychle.
Náš malej umí pár slůvek, vyslovuje celkem pěkně, ale učí se hůř, tzn. nové slovíčko pobere jen jednou za čas. Ale neřeším.

Mimochodem, taky se nás v 18 měsících doktor ptal, jestli spojuje slova :lol: Ani náhodou samozřejmě, tenkrát řekl sotva mami a tati :lol:

• Citovat
  • Upravit
4181
4.2.11 13:46

Klidek, nas ma 21mesicu, a jsme na tom stejne. Akorat teda na nas nikdo blbe nekoukal :mrgreen:

Starsi syn se rozmluvil az po 2 roce veku, a to v jeslich. Mluvil rovnou pekne, zadny zvatlani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
4.2.11 13:49

Ahoj, buď v klidu, moje dcera taky začala mluvit později, tak kolem toho 2.roku a nikdo se na nás divně nedíval.
Neboj, ono se mu to všechno do té hlavičky ukládá - pohádky, čtení, vše co si povídáte - a pak postupně začne mluvit. S dcerou jsem měla ten samý dojem, nejdřív jen poslouchala a vstřebávala, ale nemluvila. A pak z ničeho nic začala a vybalila na mě taková slova, o kterých jsem ani netušila, kdy a kde je slyšela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
4.2.11 13:51

synovi je 2 a půl roku a říká asi 6 slov.......dr říkala že se to neřeší do 3let a pak teda nevím jak ale například logopedka říkala,že to řeší až s dětma které jsou schopné spolupracovat......hlavně na něj pořád mluvit a je důležité vyzkoušet jestli slyší a jestli rozumí tomu co říkáte......prý některé děti odposlouchávají a pak se najednou rozmluví ve větách,to chci vidět :mrgreen: jsem už z toho taky dost nervozní,ale dokorkám to předhazuji pořád a žádná z toho problém nedělá tak to už neřeším :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
4.2.11 13:54

Včera jsem tady četla diskusi, že 4letý nemluví. Byli tam zajímavé příspěvky (špatný sluch, krátká uzdička na jazyku, taky že některé děti jsou líné…atd.), tak si to najdi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21965
4.2.11 13:57

Můj názor je, že chce-li se tím paní doktorka zabývat, fajn - ať se zabývá. Aspoň se nic neprošvihne…

Moje dcera nemluvila do dvou let vůbec, prakticky ani slovo - úderem druhého roku začala mluvit v souvětích… Jenomže ona od roka znakovala, domluvila se perfektně, takže to bylo o něčem jiném. Se synem to zatím začíná vypadat podobně.

Myslím, že každé dítě je jiné a nemusí být tabulkové. Nicméně stejně jako tělesný vývoj má určité orientační mezníky, má je i vývoj řeči. A pokud se od nich dítě odlišuje opravdu výrazně, rozhodně nebude na škodu zjistit, proč tomu tak je a jestli k tomu není nějaký objektivní (a třeba snadno odstranitelný) důvod.

Před půl rokem tady sousedka řešila, že její tříletý syn nemluví - doktorka je poslala na ušní a ejhle, chlapeček slyšel jen na 50%… Toho klučíka znám, vyrostl s naší Helenkou - kdyby mi někdo tvrdil, že špatně slyší, poklepala bych si na čelo. Snadno se to vyřešilo (odsáli mu jakousi tekutinu z oušek, moc tomu nerozumím) a on dělá ze dne na den takové pokroky, že je to k neuvěření.

Na Tvém místě bych měla dobrý pocit, že je paní doktorka aktivní a zajímá ji to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4254
4.2.11 14:00

Klid :wink:
Náš malej je 18 měsíců a taky vůbec nemluví.
Ano standart je, že dítě v tomto věku už spojuje slova. ALE byli jsme zrovna na kontrole na neurologii a samozřejmě přišel dotaz na řeč. Doktorka říkala, že v tomto směru už je hoodně široký rozptyl.
Důležitý je, že vám rozumí a že si mluví svou řečí - to znamená že má chuť mluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4254
4.2.11 14:01

Jo BohunkaP má pravdu, znakování je moc fajn. Taky už umíme pár zvířátek + pár dalších znaků a kdyby se tomu maminka pořádně věnovala tak mnohem víc :wink: :-)

Ještě by stálo za to, optat se babiček, jak jste na tom byli vy s tatínkem. Ono hodně záleží na dědičnosti…
Náš tatínek šel do školky a říkal 4 slova, takže já jsem zatím v klidu 8-)

Příspěvek upraven 04.02.11 v 14:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
4.2.11 14:03

Naši kluci v roce a půl určitě nespojovali slova, ještě v roce a tři čtvrtě namluvili houby, pár jednoduchých slovíček. Ve dvou letech mluvili plynule ve větách.
Dítě se Ti rozmluví během pár týdnů tak, že nebudeš stíhat (ale neříkám, že zrovna v těch dvou letech, pořád má dost času).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
4.2.11 14:43

Ahojda. Víc než počet slov je důležitý sledovat, jestli ti malej rozumí, tj. například po jednoduchém pokynu danou věc udělá, jestli slyší na jméno a apod.
V odborný literatuře je pro spojování 2 slov určená hranice 2 let. Celkově ale nemluvení do 3 let nemusí vůbec nic znamenat, snad jen to, že každý dítko je jiný a některým se do toho jednoduše nechce :)
Samozřejmě to konzultuj i dál s Mudr, ale řekla bych, že časem se to prostě posune samo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
4.2.11 14:47

Děkuji,tak jste mě docela uklidnili.O tom ukládání jsem právě taky slyšela,že ty děti to pak později vše vychrlí naráz a jinak to znakování ani neni u nás zapotřebí,protože malej si o vše řekne všemi možnými způsoby kromě té řeči takže alespon,že tak.Přeci jen u těch prvorozených dětiček to člověk řeší víc,ale už nebudu :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4267
4.2.11 15:28

Ani nevíš jak jsem ráda, že nejsme samy pozadu s tou mluvou .. Verča umí táto, mamí, babí, mňam to jí jde velice dobře :lol: , pa, čau, tady a na když něco podává a pak už má jen tu svojí mimozemskou řečičku, který nikdo nerozumí, ale je zajímavý, že s dětma podobného věku, kteří už mluví se dorozumí. Říkám si, že jednou se to určitě naučí jako každej a pak nebude vědět, kdy přestat :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí