Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,nevim jestli je to normalní nebo ne,ale malý ještě nemluví neboli nemluví česky,protože má stále svojí řeč,asi větnamštinu,které nikdo nerozumí.Jediná jeho slova jsou např:táta,máma,bába,pa,ale to říká jen občas a jinak nic.Znám dětičky v tomto věku a ještě mladší,které už hezky řeknou maminka,auto pes a spojují slova a my stále nic tak mi to občas přijde líto a řikám si jestli se někdy rozmluví.Vím,že dětičky se nemají srovnávat co kdo dřív umí,ale stejně mi to nedá.Přitom chodíme mezi děti,na kroužek maminky s dětmi a kouká na pohádky i doma se bavíme normálně tak by to měl i kde pochytit tu řeč.
A druhá věc je ta,že když jsme byli na 18ti měsíční prohlídce tak se dr ptala jestli už spojuje slova a když jsem řekla,že ne tak na mě divně koukala a divila se a za 14 dní máme jít na očkování tak se bojím aby něco neříkala kvůli tomu.
Děkuji předem za názory a rady.
Neřešila bych to.
Jednou to určitě přijde.
A až to přijde, budeš ještě vzpomínat na ty chvíle, kdy byl ticho
Náš taky nemluví. Řešila jsem děsně, že v 9.měs nesedí, cvičili jsme Vojtu možná i zbytečně a pak se posadil, lezl, dokonce i chodí. Tak jsem si řekla, že nebudu zas hysterčit kvůli řeči, i kdyby byl postiženej, tak hluchoněmí maj taky fajn život, lepší než ležáci ![]()
Tak bych neřešila.
Můj synovec začal říkal první (opravdu první) slova až ve dvou a čtvrt roce. Teď je mu dva a půl a řekne jich pár, jinak taky mluví tou svojí čínštinou
Ale učí se rychle.
Náš malej umí pár slůvek, vyslovuje celkem pěkně, ale učí se hůř, tzn. nové slovíčko pobere jen jednou za čas. Ale neřeším.
Mimochodem, taky se nás v 18 měsících doktor ptal, jestli spojuje slova
Ani náhodou samozřejmě, tenkrát řekl sotva mami a tati ![]()
Klidek, nas ma 21mesicu, a jsme na tom stejne. Akorat teda na nas nikdo blbe nekoukal ![]()
Starsi syn se rozmluvil az po 2 roce veku, a to v jeslich. Mluvil rovnou pekne, zadny zvatlani.
Ahoj, buď v klidu, moje dcera taky začala mluvit později, tak kolem toho 2.roku a nikdo se na nás divně nedíval.
Neboj, ono se mu to všechno do té hlavičky ukládá - pohádky, čtení, vše co si povídáte - a pak postupně začne mluvit. S dcerou jsem měla ten samý dojem, nejdřív jen poslouchala a vstřebávala, ale nemluvila. A pak z ničeho nic začala a vybalila na mě taková slova, o kterých jsem ani netušila, kdy a kde je slyšela.
synovi je 2 a půl roku a říká asi 6 slov.......dr říkala že se to neřeší do 3let a pak teda nevím jak ale například logopedka říkala,že to řeší až s dětma které jsou schopné spolupracovat......hlavně na něj pořád mluvit a je důležité vyzkoušet jestli slyší a jestli rozumí tomu co říkáte......prý některé děti odposlouchávají a pak se najednou rozmluví ve větách,to chci vidět
jsem už z toho taky dost nervozní,ale dokorkám to předhazuji pořád a žádná z toho problém nedělá tak to už neřeším ![]()
Včera jsem tady četla diskusi, že 4letý nemluví. Byli tam zajímavé příspěvky (špatný sluch, krátká uzdička na jazyku, taky že některé děti jsou líné…atd.), tak si to najdi.
Můj názor je, že chce-li se tím paní doktorka zabývat, fajn - ať se zabývá. Aspoň se nic neprošvihne…
Moje dcera nemluvila do dvou let vůbec, prakticky ani slovo - úderem druhého roku začala mluvit v souvětích… Jenomže ona od roka znakovala, domluvila se perfektně, takže to bylo o něčem jiném. Se synem to zatím začíná vypadat podobně.
Myslím, že každé dítě je jiné a nemusí být tabulkové. Nicméně stejně jako tělesný vývoj má určité orientační mezníky, má je i vývoj řeči. A pokud se od nich dítě odlišuje opravdu výrazně, rozhodně nebude na škodu zjistit, proč tomu tak je a jestli k tomu není nějaký objektivní (a třeba snadno odstranitelný) důvod.
Před půl rokem tady sousedka řešila, že její tříletý syn nemluví - doktorka je poslala na ušní a ejhle, chlapeček slyšel jen na 50%… Toho klučíka znám, vyrostl s naší Helenkou - kdyby mi někdo tvrdil, že špatně slyší, poklepala bych si na čelo. Snadno se to vyřešilo (odsáli mu jakousi tekutinu z oušek, moc tomu nerozumím) a on dělá ze dne na den takové pokroky, že je to k neuvěření.
Na Tvém místě bych měla dobrý pocit, že je paní doktorka aktivní a zajímá ji to.
Klid ![]()
Náš malej je 18 měsíců a taky vůbec nemluví.
Ano standart je, že dítě v tomto věku už spojuje slova. ALE byli jsme zrovna na kontrole na neurologii a samozřejmě přišel dotaz na řeč. Doktorka říkala, že v tomto směru už je hoodně široký rozptyl.
Důležitý je, že vám rozumí a že si mluví svou řečí - to znamená že má chuť mluvit.
Jo BohunkaP má pravdu, znakování je moc fajn. Taky už umíme pár zvířátek + pár dalších znaků a kdyby se tomu maminka pořádně věnovala tak mnohem víc
![]()
Ještě by stálo za to, optat se babiček, jak jste na tom byli vy s tatínkem. Ono hodně záleží na dědičnosti…
Náš tatínek šel do školky a říkal 4 slova, takže já jsem zatím v klidu ![]()
Příspěvek upraven 04.02.11 v 14:05
Naši kluci v roce a půl určitě nespojovali slova, ještě v roce a tři čtvrtě namluvili houby, pár jednoduchých slovíček. Ve dvou letech mluvili plynule ve větách.
Dítě se Ti rozmluví během pár týdnů tak, že nebudeš stíhat (ale neříkám, že zrovna v těch dvou letech, pořád má dost času).
Ahojda. Víc než počet slov je důležitý sledovat, jestli ti malej rozumí, tj. například po jednoduchém pokynu danou věc udělá, jestli slyší na jméno a apod.
V odborný literatuře je pro spojování 2 slov určená hranice 2 let. Celkově ale nemluvení do 3 let nemusí vůbec nic znamenat, snad jen to, že každý dítko je jiný a některým se do toho jednoduše nechce ![]()
Samozřejmě to konzultuj i dál s Mudr, ale řekla bych, že časem se to prostě posune samo ![]()
Děkuji,tak jste mě docela uklidnili.O tom ukládání jsem právě taky slyšela,že ty děti to pak později vše vychrlí naráz a jinak to znakování ani neni u nás zapotřebí,protože malej si o vše řekne všemi možnými způsoby kromě té řeči takže alespon,že tak.Přeci jen u těch prvorozených dětiček to člověk řeší víc,ale už nebudu
.
Ani nevíš jak jsem ráda, že nejsme samy pozadu s tou mluvou .. Verča umí táto, mamí, babí, mňam to jí jde velice dobře
, pa, čau, tady a na když něco podává a pak už má jen tu svojí mimozemskou řečičku, který nikdo nerozumí, ale je zajímavý, že s dětma podobného věku, kteří už mluví se dorozumí. Říkám si, že jednou se to určitě naučí jako každej a pak nebude vědět, kdy přestat ![]()