Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To bude vychovou, ústupky a důsledností…Je to náročné období kolem druhého roku…
U nás to bolo tiež tak. Malá má 2 roky a 7 mesiacov. Nechala som to na prírodu, chodí spať vtedy keď aj ja a prebúdza sa rovnako. Niekedy cez deň zaspe sama a potom je kľud
. No celkovo je kľudné dieťatko aj keď niekedy vie vyvádzať, ako všetky.
Obnovuji diskuzi. Dítě (brzo mu bude 2,5) nespí. Tím myslím, že poledni spánek si zrušil už někdy před půl rokem a pokud ho dostanu do postele před 10 večer, bouchám šampaňské. Jakmile ho dám do auta, usne okamžitě a pak nastane peklo. I deset minut mu stačí na to, aby byl nabuzený do 3 ráno. Jasný pak si další den šoupne ranní vstávání, ale to v jeho podání znamená nejpozději v 10. Pak je jasný, že to má celkově posunuté, ale než ho srovnám aspoň na tu 10 večer, už ho zas musím nějak vláčet autem a mám to zas od začátku. Obvykle mu stačí 9 hodin spánku v noci a to je vše. Jinak je hodný, neřve, že by byl pretažený, prostě si hraje. Ale já už z toho mám nervy na pochodu. Chtěla bych mít aspoň občas večer čas na partnera, nebo třeba i na sebe. Jinak právě teď si hraje s dinosaury…
Máte někdo doma taky takového nespavce? Co s ním děláte?
Jí uspi, ne?