Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojky,
mám pro mne důležitou prosbu.
již před měsícem jsem podala přihlášku do MŠ s tím, že syn bude mít 3 roky až unoru 2008,ale do školky by nastoupil tak listopad - prosinec 07. to by měl tak 2 a 3/4 roku.musím,ale i chci nastoupit nejpopzději v lednu 08 zaměstnání.
zítra si máme jít pro rozhodnutí ředitelky, zda syna přijme,ale dnes mi volala, že ji ZÁKON NEUMOŽNUJE PŘIJMOUT DÍTĚ MLADŠÍ 3 let ( jakoby to nevěděla už při zápisu
) . já s tím nesouhlasím, vím,že je běžné hradit školné v plné výši do 3 let, než nastoupí fakticky . ředitelka je uplně zmatená, zítra se tam mám tedy stavit osobně vše ji vysvětlit.
PROSÍM O ZKUŠENOSTI, PŘÍP. VYHLÁŠKU TOHLE UPRAVUJÍCÍ. chci mít něco průkazného v ruce !!!
Našla jsem vyhl. č.14/2005 Sb. ale tam se věk neupravuje.
moc děkuji,Irias
Pokud vím školka může (nemusí) příjmout dítě mladší 3 let, ovšem pouze na 5 dní v měsíci.
zrovna dneska jsem na to narazila, malé je přesně 2,5, nikde ji nechtějí, ani na těch 5dní–hlavně proto, že nemají místo. Zbývají tak jen jesle, ale ty se mi nešikují. Můžu prý být hodně ráda jestli ji vezmou od září, to jí budou nachlup těsně 3. Ale spíš si nemám dělat šance.
Já myslím, že ředitelka říkala spíš „že jí zákon umožńuje nepřijmout dítě mladší tří let“. Důvodů může být víc, např. že se hlásí víc dětí než můžou přijmout a v tom případě to starší bude mít přednost…
dle vyjádření ředitelky ( i když zmatečného) jsem pochopila, že by mi syna vzala ,ale zákon jí to nedovoluje, až od 3 let. je jedno, zda na celý den či 5 hod v týdnu.
ale já vím, že maminky běžně děti zapisují od 2,5 let s tím, že hradí plné školné a fakticky nastoupí až ve 3 letech. je tedy pak jedno, zda to dítě chodí do školky či jen hradí školné.
chtěla jsem tedy právě znát, jaká je jinde praxe a znát to přísl.zákon. ustanovení.
Irias
a jiná školka pro vás nepřipadá v úvahu? my nakonec Michi dáme asi tam kam sice bude muset víc dojíždět, ale to už je jedno-když sednu do auta je mi šumafuk jestli jedu 5km nebo 10
jen aby ji vzali, je zvyklá pořád někde být..
ale fakt mám pocit, že pro děti do 3let jsou určené jesle, školky až pro děti od 3 let
díky Emitom, ale jestli jsou školky od 3 let a syn má 3 r.v unoru, tak mi je pak v unoru NIKDE NEVEZMOU. šk. rok začíná prostě v září , jestli mi rozumíš ![]()
asi budeme muset uvažovat o jiné školce, ( ale jakoby tam zákon. ustanovení neplatilo ?!), ale v Brně hoooodně přeplněno.
trošku prekerní situace, do práce musíš a dítě si dej, kam chceš. bohužel naše příjmy na chůvu nestačí ![]()
i.
Irias, ale přeci ti ho můžou zapsat s tím, že nastoupí v tom únoru, ne? ty bys půl roku platila školné, on by tam nechodil, pže nesplňuje věkem limit a je to.. já měla zato, že tam nesmí menší než 3r kvůli určitým vyhláškám (že třeba je stanoveno, že v MŠ se vaří dětem jinak než v jeslích, že mají jiné vybavení, které je vhodné až od 3 let..)-nebo to tak není?
Irias , já myslím, že všechno je o lidech. Moje sestřenice dala svého chlapečka do školky už ve 2,5 letech, protože musela do práce a ředitelka jí ho vzala, měli málo dětí, tak v tom nebyl problém. Prcek je tam nejmladší, ale líbí se mu tam.
Irias - já to tipuju jen na nedorozumění..vždyť děti běžně nastupují během roku a je jasné, že musíš na zápis teďka…jde asi jen o to, že paní ředitelka nepochopila, že chceš (zřejmě) celodenní docházku tudíž přijdeš o rodičák a v tom případě by ti mohla vyjít vstříc oproti těm co hodlají ještě zůstat doma (teda chtějí omezenou docházku)…nebo nevím jak to plánujete
, protože pak tam jsou ta omezení zákonem mladší děti 3let jen na 5dní v měsíci, do 4let i na 4hod denně za pobírání rodičáku..možná ji to zmátlo a nechápe, že prostě jdeš do práce…však si to vysvětlíte..
no a jinak přeju hodně štěstí..sama vím jaké to je dostat v Brně tříleté děti do školky..ale nakonec se podařilo. ![]()
Zdenik
díííky, takže vidím, že TO JDE být ve 2,5 letech ve školce.
bohužel to není jen o lidech,ale hlavně o jejich dotacích.
Zdeníku- proč ty nejsi ředitelka???
. ty víš wo co go
. také tyhle omezení znám,ale ona pletla 3 věci dohromady. na to, že zítra si mám jít pro vyjádření dost pozdě ![]()
i.
Ahoj,
jsem právník, ale ne v oboru, kam směřuje Tvá otázka. I tak jsem se podívala do zákonů a podle mě nic nebrání tomu, aby mateřská školka přijala dítě mladší 3 let. Např. školský zákon (č. 561/2004, § 34) výslovně uvádí, že do mateřské školky jsou příjímány děti zpravidla ve věku 3-6 let. Slovo zpravidla dává jednoznačně možnost výjimky (hlavně tedy pro děti s odloženou docházkou). Dívala jsem se i na vyhlášky, třeba o hygienických požadavcích a jsou totožné a nikde není hranice 3 let. Pouze školský zákon výslovně uvádí, že v případě překročení kapacity školky mají přednost děti v předškolním věku (od 5 let). Netvrdím, že jsem našla všechny předpisy, ale myslím, že ze strany ředitelky je to jen neochota, rozhodující by měl být školský zákon. Jinak čistě z praxe, loni vzali bez problémů do školky dceru kamarádky bylo jí 32 měsíců (tj. 4 měsíce před dosažením 3 roku věku). Řešením by byly jesle, pokud se s ředitelkou nedohodneš, dá se přejít i v průběhu roku po dosažení tech 3 let, pokud je ovšem volno…A zase z praxe, moje dcera do jeslí chodí a bez problémů tam přijali 3 leté dítě až do 1.9, kdy mu bude 3 roky a 9 měsíců a přejde do školky.
Petra
Ahoj,
u nás nají školku s třídou speciálně pro děti 2-3 roky.. další třída je 3-4 roky… Takže to jde.. a ofiko…
Asi jste se fakt nepochopily… že ty jdeš do práce = víš, že přijdeš o rodičák… že tam není limit těch hodin ze sociálky…
Tak ať to jednání dobře dopadne…
E.
ahoj, moc vám všem děkuji za odpovědi. včera to tedy byly nervy
.
dnes jsem byla osobně za pí ředitelkou. včera skutečně pletla pár věcí dohromady, má toho asi hodně
. nicméně mi chtěla vyhovět a pomoci a jsme PŘIJATI. huráááá
. od září má syn nastoupit do školky.
ALE !!! velký problém. nedostane zř.na syna dotaci ,tj.1500 kč měsíčně. právnička Krajského šk. úřadu má totiž jiný názor na výklad zákona, co zde psala Petra .
" tak jsem se podívala do zákonů a podle mě nic nebrání tomu, aby mateřská školka přijala dítě mladší 3 let. Např. školský zákon (č. 561/2004, § 34) výslovně uvádí, že do mateřské školky jsou příjímány děti zpravidla ve věku 3-6 let. Slovo zpravidla dává jednoznačně možnost výjimky ".
dle příslušné právničky mají být do MŠ přijímány děti od 3 let. právní výklad slova „zpravidla“ jí NIC neříká.
to jen na vysvětlenou,jak to chodí u nás ![]()
Irias
Irias - tak to je paráda! ovšem teda výklad od takové právničky (myslím na místě pro Kraj…)..je přinejmenším zajímavý…spíš bych řekla, že se jim nechce měnit zažité..ale zase mi přijde fakt divné, když to místo ve školce je, proč by školka měla přijít o dotaci. když ho ob:,–(í..no kocourkov…ale vy už s tím nebudete mít problém ne?
tak ať se ve školce líbí!
Zdenik