Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já nevím já bych to neřešila. Nejstarší taky nic moc a pak se rozjel. A popravdě dost mě to s.alo, když mi to lidi říkali. Přitom sem se mu věnovala četla sem mu malej krásně poslouchal a tak a stejně nic. Jinak normálně rozuměl co po něm chci a tak ale mluvit se mu moc nechtělo dlouho si vystačil ŤOOOO, nene, mami, ťati ale Ťoooo teda vedlo.
Kamarádky syn taky nemluvil ani skoro ve 3 letech. Nejdřív je poslali na ušní, jestli není problém zde a potom k logopedovi. Nakonec se zjistilo, že jelikož se mu příliš nevěnovala a on nikdy nemaloval, nemodeloval, prostě neměl vyvinutou jemnou motoriku, neuměl proto mluvit. Chodí s ním pravidelně na kontroly, má různé cviky na podporu jemné motoriky a dostal magnetickou tabulku a musím říct, že za 3 měsíce cvičení se naučil mluvit víc než za 3 roky. Ale je to individuální, ale rozhodně se to musí řešit…
Tak jako pokus se mu nevěnovala tak to jo ale sou děcka u kterých se můžeš přetrhnout a nic ale mě dost vadilo to rýpaní ostatních a ty chytrý kecy. Jako, že máme doma víc mluvit a takový kecy
. To je jako, když někteří řeší, že někdo chodí v 9 měsících a někdo až třeba 16 měsících. Je to dost individuální ale kdyby tě na to někdo upozorňoval pořád dokola tak by tě to pěkně nasíralo. Mě by třeba nenapadlo to nějáké mamince říct pokud vidím, že se stárá. Mám kamarádku a malýmu se vůbec nechce chodit, takovej malej lenoch a rozhodně ji to nevyčítám jak některý miminy na písku. On uděla tak pět kroků a konečná
Sedne a vlezte mi na hrb ![]()
Moje dcera moc nemluví - jsou jí 2 roky a 3 měsíce. Už jsem se i ptala doktorky, kolem 2 let a prý je všechno zatím v pořádku a nemá potřebu mluvit - vše dostane od maminky. Všechno si ukáže, stane se opravdu výjimečně, že nepochopím, co chce. V knížce ukáže opravdu hodně obrázků - to ji hrozně baví už několik měsíců. Postupně si slovíčka přidává, začala už i říkat věty typu: „Kde je? Tady je.“ nebo „Není. Tady je.“ (sama to třeba schová a směje se u toho) Slovíček moc nemá - asi 40. Děti, co jsou v okolí a jsou stejně staré, už povídají krásně, zpívají písničky. To bych ani tak neřešila, ale tchyně - už od Vánoc (možná i dýl) to je pořád - jaktože nemluví, to není normální, už to nějak řeš, musíš to řešit a blá blá a musíte na ni mluvit… je to skoro pokaždý a mě to fakt vytáčí. Švagrová taky (ještě jí ani nebyly 2 roky) a už jsi s tím někde byla, to je hrozný, že nemluví. Samozřejmě, že na ni mluvím - celý dny na ni mluvím, popovídáme si, ona teda spíš jen ukazuje a já povídám, zpíváme si (má to hrozně ráda i jsme chodili mezi děti na zpívání). Vždycky mě těma řečma tak rozhodí, že bych nejradši hned zase běžela k doktorce, ale pak si říkám, že je ještě brzo. A říká i několik podle mě těžkých slovíček - pračka, patří, talíř, běž, těší. Nebo bych přece jen s ní už měla dojít k nějakému logopedovi. Je fakt, že dětská doktorka už mávla nad jinou věcí rukou, že se to spraví samo a odborník (zašla jsem tam bez doporučení) řekl, že samo se to nespraví a je třeba rehabilitace.
My mame problem opacny…dcerka bude mat tento mesiac 3 roky..a co by sme dali za 5 minut ticha…ak prave nerozprava, tak pisti a krici, spieva…no proste nevie byt ticho…
vsetky deti sa to raz naucia a potom budete spominat ake to bolo fajn, ked nerozpravali… pridu otazky, ktore kolkokrat zaskocia aj mna… ![]()
Pro anonymní tak takto to měla kamarádka taky tchánovci je defakto takto buzerovali pořád. malej se jim srovnal po třech letech ale ty kecy co si užila, no do mě ryply jednou ale já se nakrkla a řekla sem jim v podstatě, že sem ráda že tou hubou nemele a že mě to nevadí si pak stěžovala, že sem dívná se prej nemá se mnou bavit. Škoda bych si rypla ještě víc, že sou jak ty chlapi v hospodě taky machrujou jak ho má každej
. No hold nemůžu sem nežádoucí už nějákou dobu ![]()
Ahoj anonymní, mam chlapecka v únoru 2 roky a je na tom stejně, vety typu tady je, tady není, nic není…papa. Jinak mama, táta, teta, občas baba…
zatím to neřeším, do tří ke to norma, starší dcerka mě mluvila od dvou plynule…takze výchovou to asi nebude, navíc na nej mluví porad, když ne já, tk ona
Nějak mi to nodopsslo zprávu, takže nenech se vy deptat, mas šikovnou holčičku, věnuješ se ji dobre, ono jak to v té hlavičce secvakne, rozkeca se…
@janibambulka píše:
My mame problem opacny…dcerka bude mat tento mesiac 3 roky..a co by sme dali za 5 minut ticha…ak prave nerozprava, tak pisti a krici, spieva…no proste nevie byt ticho…vsetky deti sa to raz naucia a potom budete spominat ake to bolo fajn, ked nerozpravali… pridu otazky, ktore kolkokrat zaskocia aj mna…
Tady je ještě problém v tom, že v rodině mají dítě, které skoro nemluví a v pozdějším věku řešili autismus - něco má, ale přesně nevím, jak to je. Malá měla také nějaké znaky, když byla menší (nikdo si toho nevšiml a neřešil to - jen já o tom vím) a všechno se srovnalo. Mluvila jsem i s jednou logopedkou a dozvěděla se, že na správné mluvení je potřeba projít všechny vývojové fáze (plazení, lezení…) a malá právě tomu lezení moc nedala. Dlouho se plazila, párkrát si zalezla (pořád jsem se ji snažila k tomu nějak dostat), najednou stála a brzo na to běhala - vzala některé fáze opravdu velkým skokem. Některým dětem fáze od začátku lezení po chození trvala několik měsíců, u nás to bylo fakt krátký - nevím teď přesně jak dlouho.
@josinkaa píše:
Pro anonymní tak takto to měla kamarádka taky tchánovci je defakto takto buzerovali pořád. malej se jim srovnal po třech letech ale ty kecy co si užila, no do mě ryply jednou ale já se nakrkla a řekla sem jim v podstatě, že sem ráda že tou hubou nemele a že mě to nevadí si pak stěžovala, že sem dívná se prej nemá se mnou bavit. Škoda bych si rypla ještě víc, že sou jak ty chlapi v hospodě taky machrujou jak ho má každej. No hold nemůžu sem nežádoucí už nějákou dobu
No mně už taky párkrát ruply nervy (mají pořád něco) a taky u nich nejsem moc žádoucí. A to si myslím, že jsem moc měkká. Kamarádka říkala, že by tchyni snad poslala do pr… - doslova.
@radulaur píše:
Nějak mi to nodopsslo zprávu, takže nenech se vy deptat, mas šikovnou holčičku, věnuješ se ji dobre, ono jak to v té hlavičce secvakne, rozkeca se…
Taky si to myslím. Občas mi to přijde líto, že tolik nepovídá, ale občas jsem i ráda - řekne pár slov a i tak na mě toho vykecá.
Třeba kde jsme byli (né, že by to bylo něco tajného, ale nedávno např. práskla, že jsme byli u babi na obědě). Nebo jsem nemohla najít botičky a říkám nahlas - kde jsme byli včera (vůbec jsem si nemohla vzpomenout) - a ta moje kočička mi ukázala, kde jsme byli a mně docvaklo, že botičky má v tašce (hledala bych je snad týden, kdyby mi neporadila).
@Anonymní píše:
Tady je ještě problém v tom, že v rodině mají dítě, které skoro nemluví a v pozdějším věku řešili autismus - něco má, ale přesně nevím, jak to je. Malá měla také nějaké znaky, když byla menší (nikdo si toho nevšiml a neřešil to - jen já o tom vím) a všechno se srovnalo. Mluvila jsem i s jednou logopedkou a dozvěděla se, že na správné mluvení je potřeba projít všechny vývojové fáze (plazení, lezení…) a malá právě tomu lezení moc nedala. Dlouho se plazila, párkrát si zalezla (pořád jsem se ji snažila k tomu nějak dostat), najednou stála a brzo na to běhala - vzala některé fáze opravdu velkým skokem. Některým dětem fáze od začátku lezení po chození trvala několik měsíců, u nás to bylo fakt krátký - nevím teď přesně jak dlouho.
Aha, tak to snad nebude vas pripad…ale inak nasa Sofi to mala do roka tiez pestre…zo zaciatku zaostavala, pasla koniky az v 4 mesiacoch…sedela az v 9., plazila sa nesumerne, akoby jednu nohu tahala za sebou, liezla az od 10.mesiaca a dva tyzdne nato uz chodila, takze tiez nie podla tabulky a teraz je uplne ok…
@Anonymní píše:
Taky si to myslím. Občas mi to přijde líto, že tolik nepovídá, ale občas jsem i ráda - řekne pár slov a i tak na mě toho vykecá.Třeba kde jsme byli (né, že by to bylo něco tajného, ale nedávno např. práskla, že jsme byli u babi na obědě). Nebo jsem nemohla najít botičky a říkám nahlas - kde jsme byli včera (vůbec jsem si nemohla vzpomenout) - a ta moje kočička mi ukázala, kde jsme byli a mně docvaklo, že botičky má v tašce (hledala bych je snad týden, kdyby mi neporadila).
joo, tak to my taky, tréma slova má, vykeca kde co…byli jsme v nákupním centru, jdem kolem zachodku, a malý mi hlásí Di kaka tu( Adélka, sestra tam byla na záchodě, no kdysi, když jsme tam byli i s ni tak asi jo…ja to davno pustila z hlavy, tak si říkám, ze mu to mysli dobre, ale proste nemluví… ![]()
Tak on se autismus 2,5 dítěte ne moc pozná teda aspoň když má jen část autictického spektra tahle diagnoza se pak dá určit bych řekla pozdějc. Nevím mám srovnání s bohužel s dvěma kamarádkama a obě ho měli potvrzenej myslím až po 5 letech a jedna až ve škole. Myslím si, že každá matka pozná jestli to její dítě je dost jinde a pak bych to opravdu řešila ale pokud se prckovi prostě nechce mluvit tak bych to nechala na něj. On se rozmluví.
Mi mame holcicku 2,5 vzteklouna prvni kategorie. Na 13 mesicich zacala chodit dva mesice na to udelala sama prvni kotrmelec. Umi cca 30 slov + cca 12 zviratek. Hodne se dorozumiva rukama… v prosinci nastupuje do skolky tak snad se nam take uz rozmluvi. Vsemu rozumi ale nepovi. Je hodne pracovita a u niceho nam dlouho nevydrzi. Jinak pliny jsme meli do dvou let ( na noc ) jinak pres den byla bez pliny ( na den je mela cca do 19 mesicu ).