Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky,
mám kamarádku, která má téměř 2,5 letého synka.Chodíme si k nim hrát, na kafíčko atd s mou o něco starší dcerkou(v říjnu jí budou 3), která povídá pěkně, až někdy brní hlava.Poté co přijdeme z návštěvy, chová se divně a vyráží skřeky a pouze ukazuje- prý chce být jako on…No pak to vždy ale přejde.
Co bych ale chtěla je pomoct té kamarádce, která se stavem klučíka prostě NIC nedělá, nebyla u žádného odborníka, stačí jí, že kluk ukazuje a víceméně rozumí co se říká.....Je mi to líto a také mi vadí, že tam dcerka tak ráda chodí,ale pak se mi chová divně…
Nevíte některá jak se taková situace řeší, jaký odborník by mohl pomoci ale hlavně, kde je hranice, dokdy je to nemluvení normální…
Díky za Vaše zkušenosti
Aileenka
nevím do kdy je to normální nemluvit,ale od známe kluk nemluvil do 3 let,taky jen ukazovala a pak nastal zloma povídal naráz tak že všem z toho šla hlava kolem… ![]()
Ahoj,my sme mali takeho chlapca v zdialenej rodine.Nerozpraval do 3,5roka.Iba pistal a vydaval rozne zvuky.Potom z nicoho nic zacal rozpravat.Inak viem,ze boli u svojej lekarky a ta ich doporucila logopedovi.Boli tam iba raz a potom sa chlapec rozkecal az az ![]()
Problémy s mluvením sem měla se starší dcerou (7l), byli kvůli nedonošenosti a hranice je do 3l, tyto problémy se řeší u logopeda.
Já nevím, polhedej ve starších diskusích. Ale nemusí to být nic než lenost chlapečka mluvit:) A pamatuju, že tu holky psaly, že některé děti se rozmluví až se vstupem do školky…Pokud to té kamarádce nevadí a jejich pediatrovi taky ne (určitě se ptá), tak bych to neřešila, pak to není tvůj problém. Píšeš, že ona je v podstatě v pohodě, když se s ním dorozumí…tak ych to nechala.
Jo a kdosi tu kdysi psal, že za mluvení se považuje i to, že dítě rozumí a ona se s prckem dorozumí:) Já myslím, že se to zlepší, kdyby nic, tak je dr někam pošle sám.
G
Ahojky,
s mluvením moc asi neporadím…spíš mě zajímá do kdy se toleruje/mám tolerovat špatnou nebo úplně jinou výslovnost??? Syn (2r) se snaží vše po nás opakovat, ale nic moc…leckdy je úplně mimo, mám ho i tak povzbuzovat nebo opravovat??? mám strach, abych ho neodradila ![]()
Sendy
Sendy, já bych zatím zkoušela prostě když něco řekne, říct, ano a to slovo říct správně, ale zas nedávat najevo, že to je špatně (teda špatně v jiném smyslu slova). Uvidíš, myslím, že mají ještě čas. A kdyby něco, tak ve 3letech je pravidelná prohlídla, tak to zkonzultovat s dr, ale netlačila bych zas na ně zcela - pořád jsou t oděti a každé je jiné.
Teda aspoň takhle to funguje u nás - když něco řekne, řeknu ano, správně a slovo zopakuji správně. Neřekne to hned správně, ale časem se k tomu dopracuje (někdy dřív, někdy ozději, někdy schválně říká špatně)…
G
Když to kamarádce nevadí a s klukem se domluví, tak proč si děláš starosti? ![]()
Sendy: já bych se tím moc netrápila, určitě bych ale špatnou výslovnost opravovala ale zas opravovat pořád něco by bylo o nervy takže v klidu občas něco…
Ahoj,
do 2,5 let se nemluvnost dítětě nazývá prodloužená fyziologická nemluvnost - tudíž zhruba do tohoto věku je to tolerovatelné.Doba,kdy dítě začne mluvit závisí na více faktorech, můžu uvést některé - děvčata mluví dříve než chlapci, závisí i na dědičnosti (v rodině se mluví později), na podnětnosti rodinného prostředí apod.Nicméně jestliže se v anamnéze dítěte objeví některý z faktorů jako je např. protrahovaný porod, asfyxie(dušení se), klíšťový porod, silná novorozenecká žloutenka, onemocnění v těhotenství matky nebo dítěte v novorozeneckém věku, je třeba dávat tuto nemluvnost s tímto do souvislosti.
Rozhodně bych mamince doporučila vyhledat pomoc logopeda, který dítě vyšetří, případně si vyžádá další vyšetření - neurolog,foniatr.Někdy opravdu shledá,že dítě jenom později mluví,ale v případě,že tam je nějaké postižení je co nejvčasnější péče velmi důležitá!!!!!!!A mnohé může zachránit.
Pokud chcete, můžete mi poslat i SZ, povoláním jsem logoped, speciální pedagog.A nebo se mužete ptát
, ráda si osvěžím své znalosti…
Sendy - u 2 letého dítěte bych nesprávnou výslovnost nijak neřešila, v tomto věku je nejdůležitější dodávat,co nejvíce podnětů k mluvení (povídat si,„číst“ si v knížkách, komentovat činnost) a chválit-rozšiřovat slovní zásobu a podporovat řečový projev.Samozřejmě,když se budeš opakovat a ukazovat správné nastavení mluvidel (jazyka, rtů,zubů) a syn to bude po tobě opakovat, tak je to taky správné.jenom kdyby se mu to nelíbilo,tak jej rozhodně nijak nestresuj a nenuť.
Výslovnost se někdy věkem upraví, nicméně jestliže dítě v 5ti letech nevyslovuje správně, je čas navštívit logopeda.Někdy, když dítěti opravdu není rozumět, není od věci začít již ve 4 letech.Čím míň se nesprávná výslovnost zafixuje,tím líp.
Dobrý deň, ďakujem, prečítala som si Váš príspevok a som o niečo kľudnejšia. Náš syn má 2 r. a 2 mes. a tiež moc nemluví, ale, že by bol úplne bez slova to zase nie. Ale mnohokrát ani po nás nič nezopakujem len sa nám smeje. Doetraz som sa nad tým ani nepozastavila, v našom okolí moc chlapcov nemluví, ale manžel sa ma pýtal, či to je normálne:-). Tak uvidíme, ešte nemá ani 2, 5 r. Ďakujem pekný deň M. M
@Minare7 píše:
Dobrý deň Tynda, ďakujem, prečítala som si Váš príspevok a som o niečo kľudnejšia. Náš syn má 2 r. a 2 mes. a tiež moc nemluví, ale, že by bol úplne bez slova to zase nie. Ale mnohokrát ani po nás nič nezopakujem len sa nám smeje. Doetraz som sa nad tým ani nepozastavila, v našom okolí moc chlapcov nemluví, ale manžel sa ma pýtal, či to je normálne:-). Tak uvidíme, ešte nemá ani 2, 5 r. Ďakujem pekný deň M. M
@Minare7 píše:
Dobrý deň, ďakujem, prečítala som si Váš príspevok a som o niečo kľudnejšia. Náš syn má 2 r. a 2 mes. a tiež moc nemluví, ale, že by bol úplne bez slova to zase nie. Ale mnohokrát ani po nás nič nezopakujem len sa nám smeje. Doetraz som sa nad tým ani nepozastavila, v našom okolí moc chlapcov nemluví, ale manžel sa ma pýtal, či to je normálne:-). Tak uvidíme, ešte nemá ani 2, 5 r. Ďakujem pekný deň M. M
Je mu 2,5. Když se nerozmluvil doma, tak určitě neposlechne ani logopeda. můj syn nemluvil do3,5 let. Ostatní i. 2 leté děti mluvily plynule ve větách a on řekl jen mami a tati. Byla jsem z toho nešťastná, ale co jsem měla dělat. Celé dny jsem se mu věnovala, četla jsem mu pohádky. O všm jsme si venku povídali… A nic.. Několikrát jsem byla u doktorky ať mě pošle na logopedii a pokaždé mi řekla ať ho tím nestresuju… Že si to musí srovnat v hlavičce sám a pak začne mluvit. V září měl nastoupit do školky a umí sám chodit na záchod, ale neuměl to říct ani pozdravit… A ejhle 14 dní před nástupem do školky začal ze dne na den mluvit ve větách… Kamarádky s dětmi, které uměly mluvit měly taky připomínky na své děti tyypu: " nebrptej, neopakuj to po něm, on neumí mluvit ty ano" dost mě to mrzelo.. A co teprve jak se cítí to dítě.. Přestávala jsem se s nimi vídat, protože jsem nechtěla poslouchat tyto připomínky…ale to, že byl v 1 a čtvrt roce bez plen a v 1 a třičtvrtě i v noci to už nikdo neřešil… Řešili jen, že neumí mluvit… Každé dítě je jiné… Někdo začne mluvit v 1 roce, někdo až ve 4 letech, tak stejně jako někdo josí pleny do 1 roku a někdo do 4 let…