Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak já Tě chci uklidnit. Můj syn nemluvil do 32. měsíců!!! Pouze ukazoval a dělal u toho eee… ale já přesně věděla, co chce. Jediné, co řekl, bylo tata, mama, baba, dede, ato (auto), ham… toť vše. Byla jsem z toho dooost na nervy a fakt záviděla kamarádkám, jejich děti mluvily tak krásně!!!
A pak najednou bum… rozpovídal se, až mi z toho brněli uši. Dnes mluví hodně, nekoktá, umí r, ř… prostě všechny písmenka a když srovnám děti ve školce, jak šišlají, neumějí r či ř, tak si říkám, že můžu být ráda, že začal tak pozdě mluvit, protože teď v tom vyniká.
Určitě Tvou kamarádku budou ještě brnět uši z toho neustálého mluvení, ať si teď užívá toho klidu
a ticha ![]()
Jsme na tom podobně, Jířa do 2,5 let mluvil tak možná Mami, ham, baf baf - zatímco ostatní děti už plynně říkaly básničky, já už si přišla jak nějaký zanedbávač mluvy… a přesně - pár lidí se mě zeptalo: A mluvíš na něj dost, viď? - copak se na dítě dá nemluvit?? No a pak během jednoho týdne začal mluvit v celých větách. Každopádně je fakt, že toho nenamluví moc. Je skoupý na slovo po tatínkovi
ale když už na to přijde, zvládne to říct naprosto přesně
Takže nepropadej panice, takových dětí, a hlavně kluků, je víc než dost!
U nas je prave ine to, ze on nehovori bezne veci ako mama, tata, a pod. ale dedeko (cedecko) to vcera po mne zopakoval.
A tiez to, ze nerozumie a nespolupracuje, ked poviem ideme papat, tak on to nechape
proste tazko sa to popisuje, ale nie je to bezne nehovorenie. Helca to opisala pekne ked komunikuje aspon gestami, prikyvuje, chape, ukazuje a nema ine prejavy tak by malo byt vsetko ok.
Ja som myslela, ze o tom neskorsom mluveni chlapcov su to len reci, ale citala som to teraz aj v Matejickovi, ze to tak je, ze holky su ukecanejsie a chlapci zase pohyblivejsi ![]()
Svokra vravela, ze muz do 2 rokov hovoril len nezrozumitelne a v 2 rokoch zrazu zacal hovorit vo vetach a cisto r, aj sykavky. Jeho sestra vravela pekne slova od malinka a nakoniec s nou museli chodit k logopedovi.
Tak sa utesujem, ze to ma mat po kom (matejicek tvrdi, ze je to aj geneticke, ze su rody, kde sa zacina hovorit neskor) a este tym, ze mame doma bilingvalne prostredie.
Fakt ked aj matka nehovori vobec na dieta (co neverim, ze take nieco existuje) , tak sa predsa rozprava s manzelom, s kamaratkou, chodia von, medzi deti, takze dieta moze rec odpocut aj z inych zdrojov ako je matka. napr. aj take radio aj tam pocuje rec.
Tak snad sa tie nase zlaticka rozhovoria.
Já jsem zase přišla na něco trochu jiného…mám doma téměř dvouletou nemluvu…včera spojila poprvé dvě slova…takže jsem málem odpálila ohňostroj ![]()
Ale,ona byla v motorice vždy šíleně napřed,v hrubé…potom i v jemné…dnes dokáže šroubovat šroubovákem,dělá kotrmelce,ráno vstane a převlíkne se (kromě knoflíků a občas obrácené věci…sama a komplet)…ale nemluví,a když ,tak jsou to její tvary,a teprve tak poslední měsíc…
Nikdy neopakovala,jako malá žádné slabiky (takové to „řekni MÁMA“)…prostě na to neměla čas,pořád v pohybu,nějaká aktivita…
Její mladší sestra se teprve nedávno otočila na bříško,zato si vydrží prohlížet a hrát s hračkou,udržovat oční kontakt,napodobovat zvuky,výrazy obličeje…a myslím,že ta bude mluvit v roce…má čas poslouchat a učit se…
Časem se srovnají,starší se rozkecá a mladší rozhýbe…
Ale zjistila jsem,že to tak často bývá…aktivní děti mluví později, „ležáčci“ rychle a správně…
Jasně,že to neplatí 100%,taky jsem to extra nezkoumala…ale celkem to vychází…co vy na to
![]()
Ahojky,
věřím, že jsou maminky, které se děťátkům věnují a prostě se jim jen mluvit nechce. U nás v rodině to ale bylo opravdu o nevěnování se a zanedbání…Malá nemluvila vůbec, protože jí nic nenutilo, ale trvalo to dost dlouho a pak se zjistilo, že si nemluvením nevytvořila žádnou zásobu…a i švagrová nakonec přiznala, že tu řeč zanedbali. Takže pokud některým maminkám přišlo, že je všechny „házím do jednoho pytle“, tak to opravdu není. Malé je teď šest, ale díky všem okolnostem není schopná nastoupit do školy, přestože je na svůj věk hodně aktivní, rychle chápe, je i manuálně zručná…prostě je opravdu hodně šikovná. Tak doufáme, že se pak nebude v první třídě nudit, protože krom té řeči je na úrovni kteréhokoli dítěte v jejím věku. Velký problém je právě v tom, že jak pořád mluví blbě, tak se stydí před ostatními, takže když byli na zápisu, nedostali z ní jediné slovo a celkově nechtěla vůbec spolupracovat…ale to už je na jiné téma ![]()
Klára
gothic píše:Presne takto to je. Moja sestra studovala okrem ineho aj to, ako sa dieta uci hovorit. A naucila sa aj to, ze aj keby sa s dietatom priamo nik nerozpraval, tak aj tak sa nauci hovorit, lebo tu rec pocuje v:,–(e naokolo (hoci ho nik neoslovuje).
Fakt ked aj matka nehovori vobec na dieta (co neverim, ze take nieco existuje) , tak sa predsa rozprava s manzelom, s kamaratkou, chodia von, medzi deti, takze dieta moze rec odpocut aj z inych zdrojov ako je matka. napr. aj take radio aj tam pocuje rec.
Skotik vies, ono to nie je tak jednoduche bobuzial. ![]()
Praveze dieta sa nesmie nutit rozpravat a hlavne opakovat, to priamo zvyraznuje Matejicek, ze v ziadnom pripade nechciet aby dieta opakovalo!!
Mala tvojej svagrinej mohla mat nejaky recovy problem, ktory rodicia nemuseli odhalit a ich chybu vidim len v tom, ze nenavstivili logopeda.
Jasne, ze svagrina prizna, ze to zanedbali, ono je to presne o tom, aj ja som sa obvinovala a stale sa obvinujem, co keby som nieco robila inak.
To mas asi ako s kojenim, tiez niektore maminy, co sa im nepodarilo kojit, sa obvinuju az neviem dokedy, ze mozno spravili malo, aj ked spravili toho viac ako dost.
Ked to vyhrotim do extremu, tak aj deti z detskych domovov sa naucia hovorit a tam pochybujem, ze ma nejaka teta cas sa venovat cely den dietatu a aktivne s nim pozerat knizky a ucit ho rec.
Ja som osobne nebrala tvoj prispevok, len viem, ze toto je vseobecne rozsireny nazor (asi ako kojit moze kazda matka) a moze rovnako zranit ![]()
Tak som citila potrebu vysvetlit, ze to nikdy nie je take ciernobiele, ako to moze vyzerat. ![]()
Napr. aj vela vysokofunkcnych autistov nie je spravne diagnostikovanych, poznam pripady, ked sa to zistilo v 15 rokoch
, vysokofunkcny autista, je normalne, skor vyssie inteligentny, moze byt na nieco mimoriadne nadany a aj napriek tomu moze mat problemy s recou, pripadne ine (menej vyrazne) prejavy.
Ak svagrina s malou este nebola u logopeda, psychologa, na foniometrii, u neurologa, tak by som jej to radila.
Aj to ze sa mala boji hovorit naznacuje, ze problemy budu, ale hlavne je, ju nenutit!!! Nezvazuju radsej odklad skolskej dochadzky o rok?
Myslim, zeby im to mohlo pomoct, mala nebude pod takym tlakom.
A viem, ze existuju aj logopedicke skolky a skoly.
Inak sa jej problem moze este zhorsit ![]()