Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky,
mám kamarádku, která má téměř 2,5 letého synka.Chodíme si k nim hrát, na kafíčko atd s mou o něco starší dcerkou(v říjnu jí budou 3), která povídá pěkně, až někdy brní hlava.Poté co přijdeme z návštěvy, chová se divně a vyráží skřeky a pouze ukazuje- prý chce být jako on…No pak to vždy ale přejde.
Co bych ale chtěla je pomoct té kamarádce, která se stavem klučíka prostě NIC nedělá, nebyla u žádného odborníka, stačí jí, že kluk ukazuje a víceméně rozumí co se říká.....Je mi to líto a také mi vadí, že tam dcerka tak ráda chodí,ale pak se mi chová divně…
Nevíte některá jak se taková situace řeší, jaký odborník by mohl pomoci ale hlavně, kde je hranice, dokdy je to nemluvení normální…
Díky za Vaše zkušenosti
Aileenka
Kluci jsou pomalejsi v tomto smeru, nekteri se rozmluvi az ve skolce, kdy musi. Jsou proste linejsi. Dulezite je, jestli rozumi,kdyz mu reknes aby neco udelal. Jestli nema problem se sluchem? At se zepta u sve detske lekarky, ta ji eventuelne muze poslat na odoborne vysetreni. Ale jak rikam, kluci jsou linejsi ![]()
Aileen ja mam tiez taku kamaratku, ktorej syn ma 2,5 roka a vie povedat akurat tak aaaaaa , len ukazuje. U nas v meste ju volaju Gabina a ten jej aaaaaa. Chlapceka je mi luto, nemyslim si zeby to bolo tym ze je lenivy, len sa mu malo venuju.
To zas ina kamoska mala podobny problem, ale uz pred 2. rokom ju dr. odporucila na logopediu, kluk ma 4 roky a chodia tam dodnes, pretoze jeho rec nie je uplne cista. Viem ze je ti to asi neprijemne kamaratku na to upozornit, ale normalne sa mi to kazdopadne nezda, zeby v 2,5 roku dieta nerozpravalo. Podla vyvojovych tabuliek (ja sama sa nimi striktne neriadim, ale myslim ze orientacne by ich kazda matka v uvahu brat mala!) by malo taketo dieta ovladat 300-500 slov + nejaku rikanku. ![]()
Keby som mala takyto problem s dietatom ja, urcite by som zasla za logopedom, aj keby sa to mojej dr. zdalo normalne.
Majki.
Nemám zkušenost od své dcery,ale mám kamarádku,která má dcerku,dnes už 5 letou a ona do 3 taky vůbec nemluvila a jen ukazovala.Byla i u psychologa a logopeda a řekli,že je to předčasné. Doporučili jí,ať dělá,že jí nerozumí,ale Nelinka,než aby se namáhala mluvit,raději si to podala sama.
Pak nastal zlom a během 3 měsíců mluvila jako ostatní děti.
Takže si myslím,že to není žádná hrůza,pokud rozumí,co se po něm chce.Je asi jen lenivý.
Ahojky,
my máme na mluvení ještě čas, ale.....
Mám neteř. Sama jsem jí učila takové to haf haf, mňau a další. Jakžtakž se rozmluvila, ale když rodiče zjistili, že „mluví“, asi si mysleli, že dál se už bude rozvíjet sama, tak se jí přestli věnovat /no, oni se jí nikdy moc nevěnovali/. Moje mamka byla pak zděšená, když k nám Natálka přišla, na všechno ukazovala a ukazovala i to, co chce dělat…když chtěla pít, tak ukázala jakoby imaginární hrnek a z něho pila. Bylo to docela dost děsný. Mamka se pak o tom bavila se švagrovou a té se to samozřejmě nelíbilo. Které mamince by se taky líbilo, že někdo o jejím dítěti říká, že by potřebovalo odborníka......Nejdřív na mámu štěkala, ale nakonec se dohodla s dětskou a šupajdili na logopedii. Malá měla jít tento rok do školy. Nemůže, protože pořád dost špatně mluví. Není to vůbec v tom, že by byla nějak pozadu. Naopak, je to velice šikovná holčička, která doplatila na nevšímavost svých rodičů. Zkus se zeptat kamarádky, jestli se mu věnuje, co spolu dělají atd.
Přestože se v tom moc nevyznám, doporučuji návštěvu logopeda. Nic tím nezkazí a třeba jim pomůžou.
Klára
Ahojky, ve speciálni pedagogice nám prof. říkal, že do 3 let se to většinou neřeší,opravdu existují jakési tabulky, ale ty jsou orientační a nemá cenu se snažit děti do nich násilím škatulkovat. Na místě je samozřejmě konzultace s dětskou lékařkou. Pak by měla maminka zajít k odborníkovi a zjistit jestli malý nemá nějakou skrytou vadu mluvidel, nebo sluchu která by popřípadě mohla bránit rozvoji řeči… Ale děti se opravdu vyvíjejí dost individuálně, prý i takový Einstain žačal mluvit až ve 4 letech! Takže nic není ztraceno ![]()
Pomněnka
Ahoj,
tak můj synovec na tom byl podobně. Téměř do 3 let říkal jen svá 2 smyšlená slova. Byli s ním okolo 2 let kvůli tomu u lékaře a tehdy jim bylo řečeno, ať počkají do 3 let. Vzhledem k tomu, že normálně všemu rozuměl a reagoval, tak se u něj o žádnou poruchu sluchu nejednalo. Byli z toho dost vyplašení, protože jeho starší bratr už v 1,5 roce
mluvil v celých jednoduchých větách a zcela srozumitelně.
Pak odjeli na víkend někam pryč a kluci byli u babičky a když se vrátili tak mladší s nima normálně mluvil ve větách. Prostě se mu do té doby vůbec nechtělo, tak nemluvil. Je pravdou, že třeba nerad čte (3. třída) a vůbec český jazyk ho nebaví a má dvojku. Byli na psychotestech na doporučení školy a IQ má na svůj věk značně nadprůměrné. Zato vyniká v jiných věcech.
Míša
Proč by to nebylo normální že ve 2,5 letech nemluví?
Mám tu v okolí několik takto starých dětí a pořádně nemluví ani jedno.
Dominik třeba rozumí všemu,ale že by tak nějak moc povídal to ne. Řekne si teda když chce papat, přidat, nebo že to pálí. nebo že jede veliký auto apod.....ale že by vyprávěl celý pohádky…
Na druhou stranu chodil v půl roce okolo nábytku,v 10m už chodil normálně a roce běhal,po:,–(il se v 5m sám v kočárku…rpostě každý dítě je jiný.
Řekla bych ale že poslední dobou to skáče po dnech, používá čím dál víc slov a mluví líp a líp. Taky když je mezi dětma (což moc často nejde) a hned od nich plno slov pochytá. Jsou tu 3 stejně staří kluci jako on a jen jeden mluví dobře,jinak ti ostatní stejně nebo ještě hůř…
A měli jste vidět některý děti ve školce, těm nebylo rozumět nic.
Ale od známé chlapeček do 3 let jen ukazoval a říkál íííííííííí a ve třech se tak rozmluvil žer se všichni nestačili divit.
Hlásím se jako matka skoro dvouletého nemluvy - užívá pár slov + dětský žargon, rozumí vlastně všemu, co mu říkáme, ale stejně většinou jen ukazuje eee eee. Věnuju( věnujeme) se mu, čteme říkanky, zpíváme si… Je mi to trochu líto, když vidím kolem sebe stejně staré děti, jak mluví podstatně víc, ale nenadělám s tím nic
Prostě čekat, až se rozmluví…
Veru
Ahoj Aileen,
pokud je u kamarádčiného syna jediný problém to, že nemluví, brala bycho to asi jako „vrony“, běžně bych s ním mluvila, zpívala, četli bychom si, ptala bych se ho. Důležité je, jestli se spolu umí domluvit, jestli jí dává zpětnou vazbu - když se ho zeptá „Chceš napít?“, tak jestli se na ni podívá a alespoň zakývá hlavou. Když mu řekne, ať jí podá ten kamínek na cestě, jestli jí ho opravdu přinese. Prostě jestli si je kamarádka jistá, že syn rozumí, co mu ona říká.
Mám 25 měsíčního absolutně nemluvícího chlapečka. Dětská doktorka mi říkala, že na mluvení má do tří let čas. Jenomže my máme problém i s očním kontaktem (zakrývá si oči), nerozumí mi (pití si vezme, až mu ho ukážu - nereaguje na otázku) - no, je toho hodně a bylo by to na dlouho, ale o nás tu teď nejde. Takže i přes přesvědčení dětské dr. jsme začali chodit k psycholožce a máme podezření na PAS (poruchu autistického spektra).
Chci jenom říct, že to může dopadnout i takhle, ale pokud je jinak komunikace absolutně v pořádku, zatím bych to neřešila. Nebo napiš do nějaké poradny logopedovi, co Ti na to řekne. ![]()
Zdraví Helča
cauky,
tak ja si myslim,ze to jeste nebude takova hruza,kdyz ve 2,5letech nemluvi.Byla jsem na podzim na prednasce logopedky,ta rikala ze snad kolem tri let by mela byt ta hranice.Tedy hranice kdyz tak jako zacne mluvit,ale vyvoj reci pokracuje do 5-6let,takze kazdy nemusi treba v tech trech mluvit jako kniha.
Ale byly tam maminky triletych deti,co nemluvily a ona z toho nedelala zadnou vedu,proste jim jen rikala,ze to chce hodne motivovat,nereagovat na takove ty posunky atd(rozumi me si…eeee,,,aaaa:) /a tedy vysetrit sluch,v tech trech letech../
A zkusenosti?Moje neter do tech trech nemluvila/taky jsem mela pocit,ze s ni svagrova moc nemluvi,ona je malomluvna a holcicka se rada hravala sama),pak to slo docela raz naraz,ted ma 4,5l a,pravda,obcas ji jeste nerozumim,ale uz ji to keca hodne dobre,v okoli mam dost 2-2,5l deti ktere nemluvi nic moc.Takze mi to neprijde tak neprirozene.
Muj syn je na tom tak nejak normal,docela mu to jede,nejake ty basnicky uz taky zvlada,velice miluje knihy.A nas kamarad zase nemluvi skoro vubec,ale ted jsme si vsimly(s jeho maminkou),ze prisel do obdobi,kdy se snazi meho prcka napodobovat,takze pokazde si odnesou nejake nove slovo./a zase nas jiny kamarad co je o dva mesice starsi,ten keca uz jako velke dite,takze si pak vyberte/.
Taky si myslim,ze u techto deti jsou jeste porad rozdily treba jen o mesic o dva,protoze mne se zda,ze za mesic se da tak moc rozsirit slovni zasoba,ze me to vzdy prekvapi.Takze dnes to ditko muze rikat pet slov a za mesic uz z nej bude pomalu vypravec
![]()
Nic se maminky netrapte,ono to pujde.
A jak pomoct chlapeckovi kamaradce?Je to tezky,kdyz tvoje mala se zas opici naopak,ale mne opravdu prijde,ze v kolektivu se ta rec tak nejak rozviji vic,takze treba bude mit snahu po tve holcicce opakovat(az na to bude mit chut
) Pokud je to dobra kamaradka,urcite si i popovidat o reci,co maly noveho umi,jakou ma svou hatmatilku a tak nejak na to vse prijde rec…
Any
Baby velmi prosim skuste sa vyvarovat sudov, ze ked dieta nehovori, tak je to tym, ze sa mu matka dostatocne nevenuje!!
Ani neviete ako tym mozete zranit nas matky nemluvcov.
Ja viem, su to pripady z okolia, ale ani neviete cim som si donedavna prechadzala ja. ![]()
Tiez maly nehovori, ale ani moc nerozumie, mal este pred mesiacom tak 80% prejavov autizmu. Co som sa ja natrapila, ze odmieta moju pozornost, ze nechce, aby som sa mu venovala, uteka predo mnou, ked vidi, ze pridem za nim a chcem sa s nim hrat!!
Mohla som na neho hovorit cely den on rana do vecera, on proste nechapal, nechapal co ma hovorit, opakoval len pocute, ale bez vyznamu.
Preto som sa zacala zaujimat a narazila na super partu na rodine z diskusie „poruchy komunikacie.“
Tie maminy si presly takmer vsetky niecim podobnym.
Tiez ich okolie obvinovalo, ze je to nimi, az mudra dr. zaoberajuca sa tymyto poruchami im povedala krasnu vetu „Nie je chyba vo vysielaci ale v prijmaci“ Predsa ked maju este jedno dieta ktore krasne rozprava a druhe, ktore nehovori, tak asi tazko bude chyba v nich, nie?
Ked sa svojim detom venuju rovnako.
Ja poznam maminy co sa detom nevenuju vobec a deti hovoria ako z citanky, proste maju na to danost a staci im nieco povedat par krat a lepi sa to na ne, ja to synovi poviem 500× a nepovie to, mozem sa aj na hlavu postavit.
Ale na 2 strane od 9m chodi, od roka dokaze ovladat CD prehravac, otvorit ho, spravne vlozit CD, zapnut ho, dokaze zapinat a vypinat lampy, uroven hry ma tak na 2-3 roky .
Bohuzial sa nieco podobne stalo aj teraz kamaratke, ma syna rovnako stareho a poznam malo mamiciek, ktore by sa tak starali o dieta ako ona. Cele dni sa mu venuje, chodia na vylety a maly nehovori, nic.
A detska dr. jej vynadala, ze sa mu nevenuje, ze o 2m ma vediet vraviet v 2 slovnych vetach a pod. Ako sa asi citila??
Ja chapem, ze je to casto zauzivany nazor, dieta ktore nehovori=matka, ktora sa mu nevenuje.
Kazda z nas o sebe pochybuje, aj ja som si vela krat vycitala, ze som sa mu mohla venovat viac, aj znamy mi to naznacovali, lenze stacilo, aby boli chvilku s mojim synom a pochopili, ze sa to neda. Ze place, ked sa o to niekto snazi a utecie niekam do kutika, kde si moze v klude nieco skumat a objavovat. Alebo stavat krasne stavby.
Zlom nastal az po mojom zavitani do spominanej diskusie, kedy som sa zacala o poruchy reci a porozumenia aktivne zaujimat a pracovat s nim vhodnym sposobom (poradi kazdy logoped)
Hned zacal napredovat a robit pokroky.
Na dovolenke sa zmenil a vypustil skoro vsetky autisticke prejavy ako napr. nedostatocny ocny kontakt, neukazovanie prstom.
Venovali sme sa mu tam dvaja dospely 24h denne, to vsak nie je realne v beznom zivote a pochybujem, ze kazda matka zvlada cele dni nerobit nic ine LEN sa venovat dietatu.
Ano urcite su deti, ktore doplacaju na nedostatocnu starostlivost
Su urcite ale aj deti, ktore aj keby mali neviem aku starostlivost, tak budu na tom ako su.
A nie je vylucene, ze tieto 2 skupiny sa mozu aj prekryvat.
Mna vela znamych vobec nechapalo, ze moje dieta je, co sa reci tyka na urovni 9m dietata, ze s nim sa proste nedokazem dohovorit, lebo to proste nechape, nereaguje na meno, na bezne pokyny.
Dodnes neviem, co za tym je a ako sa to bude vyvijat, k psychologovi sa doporucuje ist az od 2 rokov veku, logoped asi az od 3 rokov.
Ono je fakt, ze vela deti je mimo tabulku, co sa reci tyka a nemusia mat ziaden problem a rozhovoria sa.
Avsak ja chcem na tom pracovat co najskor a pomoct mu, nechcem aby dopadol tak, ze mu ine deti nebudu rozumiet a tak bude socialne izolovany.
Je to asi ako stare zname pravidlo „syty hladnemu neveri,“ kto take dieta nemal, tak neuveri.
To je akoby som ja tvrdila, ze sa niekto nevenuje dietatu, lebo nevie ovladat CD prehravac lebo moj syn to vie a aj plno dalsich deti.
Alebo ze dieta v 7m nelezie, ako liezol moj syn, tak je deprivovane, lebo rodicia ho v tom nepodporuju napr. cvicenim
Ved kazde dieta je ine, ma ine schopnosti, niektore su zdatne pohybovo, ine zase rozumovo, a niektore su sikovne aj v tom aj v tom.
A aky mam na to nazor Aileenka?
Myslim si, ze vysetrenie logopeda v tych 3 rokoch nezaskodi, cim skor sa zacne a odhali pripadny problem, tym lepsie.
Helčo,
to jsi mě trochu poplašila… člověka ani nenapadne, že by to mohlo být jinak… každopádně přeju, ať vám to dobře dopadne a podezření se nepotvrdí!
Poslední dobou mě to občas trápí, že syn nemluví tak dobře, zvlášť po reakcích okolí
. Občas mám samozřejmě strach, že to má nějakou negativní příčinu. Ach jo…
Veru
Zdravim Helcu ![]()
A dakujem Any, zase niekto kto ma troska ukludnil, ze to bude dobre a ze to nase sidlo neposedne, sa tiez raz rozrecni ![]()