Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky maminky, že je ještě dost času na to, aby se mi dcera přetočila? Pokaždé byla hlavičkou dolů a včera řádila a na kontrole byla zadečkem dolu. Vubec to neznám, první byla od dvacátého týdne hlavičkou dolů pořád.Tak.jsem si asi přišla jen pro uklidnění, že prostě miminka v bříšku řádí
a kdy se zhruba přetáčí nastálo?
Ano, ještě má čas. Důležité je, že už byla hlavou dolů, takže to umí. Navíc čím vyšší číslo těhotenství, tím má v břiše více místa na tělocvik.
Říká se tak do toho 32.tt, že mají čas… Jsou ale i případy, kdy se dítě otočí až na poslední chvíli, jako třeba můj brácha, ten se otočil až týden, dva před termínem.. takže naděje je až do konce pokud není mimco nějak hodně napasovane zadečkem dolů..
@Hibou píše:
Ano, ještě má čas. Důležité je, že už byla hlavou dolů, takže to umí. Navíc čím vyšší číslo těhotenství, tím má v břiše více místa na tělocvik.
Tak to právě není pravda, ke konci naopak dítě tolik místa nemá, jak přibývá na vaze ![]()
Mě se otočila až v 36tt úplně si to pamatuju jak mě to v noci vzbudilo. Při porodu měla pak šňůru kolem krku tak nevím jestli to mohlo být kvůli tomu. Naštěstí bylo vše v pořádku.
Buď v klidu, mně se syn přetočil až ve 37 TT a to jsem měla oligohydramnion (málo plodové vody). Nikdo to nečekal a on to dal.
Kamarádce se třeba otočila holčička až týden před termínem. Takže klid, ono to dopadne dobře. ![]()
Mně se hlavičkou dolů otočila na přelomu 31 - 32 tt a zatím tak zůstává s vypadá, že i zůstane.
@darekp píše:
Tak to právě není pravda, ke konci naopak dítě tolik místa nemá, jak přibývá na vaze
Myslela jsem pořadové číslo těhotenství, ve druhém má více místa než v prvním a tak dále. Mně se při třetím těhotenství miminko z polohy hlavičkou dolů pretocilo do příčné někdy kolem 35. Týdne ![]()
@Hibou jee přesně tohle mi říkala i doktorka, ale víte jak, člověk hned má v hlavě brouky, aby to dopadlo, za tři týdny jdu ta velký ultrazvuk, tak tam bude už jasno
Mě zlobily všechny 3 děti. První se otočil kolem 33tt, druhej pár dní před tím, než jsem měla jít do nemocnice domlouvat císaře kvůli KP a třetí týden před porodem.. takže v klidu, času dost ![]()
Obe deti se otocily az 38 - 39tt
Prvni byl do te doby dokonce příčně.
@Hibou píše:
Myslela jsem pořadové číslo těhotenství, ve druhém má více místa než v prvním a tak dále. Mně se při třetím těhotenství miminko z polohy hlavičkou dolů pretocilo do příčné někdy kolem 35. Týdne
Jo takhle, tak to pardon
![]()
Začínám 32. týden a malá taky není otočená, včera na kontrole mi doktor řekl, že nektery mimca maj ten reflex na otoceni az dyl a otoci se dyl, jinak se bezne otaci kolem 30. týdne prý. No, uvidime, u me je taky príčně, hlavou dolu podle me jeste nikdy nebyla, zacinam mit taky obavy.
Ale co, hlavne, aby byla zdrava!! ![]()
Moc všem děkuji za cenné informace…takže to prostě zatím nebudu řešit a nechám to na miminku